De Business

Punem punctul pe știi

A fost respinsă din programul Rabla dintr-un motiv incredibil

joi, 30 octombrie 2014, 02:50
3 MIN
 A fost respinsă din programul Rabla dintr-un motiv incredibil
Proprietara unei firme din Iaşi susţine că dosarul său nu a fost selectat pentru un tichet Rabla din cauză că nu a numerotat foile depuse la dosar. In ghidul solicitantului este stipulată o astfel de condiţie, însă reprezentanta Ştefana SRL consideră măsura incorectă fiindcă ea a depus şi un opis în care erau trecute documentele depuse la dosar.

Peste 40 de firme şi instituţii publice din Iaşi care au depus dosare în acest an în programul „Rabla 2014” au fost respinse de către angajaţii Administraţiei Fondului pentru Mediu. O parte dintre candidaţii respinşi au remediat deficienţele descoperite de AFM şi au depus un nou dosar, reuşind să intre, în cele din urmă, în posesia unuia sau mai multor tichete în valoare de 6.500 lei, necesare pentru achiziţionarea de autoturisme noi. Totuşi, regulamentul folosit de AFM a şi dezamăgit pe o mare parte a celor care au intenţionat să obţină un voucher, aici fiind aduse în discuţie exigenţele birocratice.

Unul din aceste motive ar fi nepaginarea documentelor anexate la dosar, suţine Mihaela Covalciuc, patroana societăţii SC Ştefana SRL, companie care de 22 de ani produce echipamente de protecţie în Iaşi. Antreprenoarea ieşeană îi acuză pe angajaţii AFM de prea mult exces de zel în verificarea dosarelor depuse, considerând că altele ar fi aspectele care să contribuie decisiv la selectarea unui dosar decât cele invocate de instituţie. „Singura concluzie la care am ajuns după participarea în acest program este că totul e o bătaie de joc. Încep să cred că întreprinderile mici şi mijlocii pot obţine fonduri doar pe bază de nepotism. Am pierdut o săptămână pentru a realiza acest dosar necesar în programul «Rabla», deoarece ei solicită bilanţuri, balanţe, certificate de atestare fiscală şi alte multe documente. Chiar credeam că voi primi acel tichet, însă când să se publice rezultatele am constatat cu stupoare că firma pe care o conduc a fost descalificată deoarece paginile din dosar nu sunt numerotate”, şi-a exprimat nemulţumirea Mihaela Covalciuc.

  
A plătit recent la stat 400.000 de lei
 
 Potrivit ghidului de finanţare din program, la articolul 44, alineatul 1, numerotarea documentelor din program este obligatorie, însă antreprenoarea ieşeană spune că nu astfel de carenţe ar trebui să constituie motive de descalificare. „De peste 20 de ani plătesc impozite la bugetul de stat şi chiar în perioada în care voiam să depun dosar la «Rabla» am plătit la buget peste patru miliarde (n.r. – 400.000 lei), ca să obţin şi eu acel tichet de 6.500 lei, o maşină nouă ne-ar ajuta mult. Eligibilitatea unui astfel de dosar ar trebui să fie dată de corectitudinea solicitantului, nu de paginarea dosarului. Eu am ataşat în dosar şi un opis în care am specificat clar ce documente sunt în dosar, am considerat că e suficient. Dosarul a avut la final 116 pagini”, a completat Mihaela Covalciuc.
 
Văzând rezultatul primit, patroana firmei Ştefana a depus contestaţie menţionând că decizia AFM este incorectă în ce o priveşte şi solicitând o reanalizare a dosarului. Răspunsul sec al AFM a fost că îşi menţine decizia luată în primă instanţă. „Văzând şi acest răspuns, am rămas profund dezamăgită şi descurajată. Suntem foarte mici, iar acest program pare că a fost făcut «cu dedicaţie»”, s-a plâns Mihaela Covalciuc. Din datele existente pe site-ul AFM, pentru aceeaşi deficienţă au mai fost respinse şi alte firme din Iaşi, respectiv SC Ştef SRL, Amia Invest sau Moldo Comerţ. În cadrul aceluiaşi program au existat şi firme sau instituţii publice care au primit peste 120 tichete, cele mai multe fiind obţinute de firma de taximetrie SC Iasmina SRL din Bârnova, cu 16 autoturisme.

 

 

Comentarii