Apropierea iernii face victime: primii morţi de frig la Iaşi din acest sezon rece

sâmbătă, 19 noiembrie 2016, 02:54
2 MIN
 Apropierea iernii face victime: primii morţi de frig la Iaşi din acest sezon rece

Un tânăr de 27 de ani a fost găsit decedat în staţia de tramvai, la Dancu. Un alt bărbat, de 50 de ani, a fost găsit pe o stradă din oraş 

Un bărbat în vârstă de 27 de ani a fost găsit mort în cursul dimineţii de vineri, decedând din cauza temperaturilor scăzute înregistrate în timpul nopţii. Acesta a fost găsit în zona Dancu, într-o staţie de tramvai, iar la faţa locului a fost solicitat să intervină un echipaj medical de tip C2, cu medic, al Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Iaşi pentru un caz de hipotermie. „Un bărbat în vârstă de 27 de ani, care a fost găsit într-o staţie din Dancu, se afla în stare de stop cardio-respirator şi în şoc hipotermic sever. După manevrele efectuate, nu a fost înregistrat un răspuns pozitiv“, a declarat Nicolai Pralea, purtător de cuvânt al SAJ Iaşi. La închiderea ediţiei, autorităţile încă nu comunicaseră identitatea victimei, sau dacă acesta făcea parte ori nu din rândul oamenilor străzii.

Un alt bărbat cu identitate necunoscută a murit după ce a îngheţat de frig pe stradă, dar în oraş. Pacientul, în vârstă de aproximativ 50 de ani, a fost găsit în stare de hipotermie severă. Victima a fost transferată în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sfântul Spiridon“, în stare gravă, fără activitate cardiacă, după cum au arătat medicii. „Pacientul, un caz social cu identitate necunoscută, a fost găsit în stare de hipotermie severă, cu asistolă (n.r. – fără activitate cardiacă)“, a arătat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD.

Urgentiştii atenţionează că, în ultima săptămână, zilnic au ajuns în UPU oameni ai străzii în stare de hipotermie. Specialiştii au avut gărzi în care au preluat chiar şi câte patru oameni fără adăpost, aproape îngheţaţi. Pe lângă oamenii străzii care îngheaţă de frig, medicii preiau în UPU şi oameni cu adăpost care sunt găsiţi în casă, în stare de hipotermie.

De exemplu, unul dintre bolnavii preluaţi săptămâna aceasta, un bărbat de 69 de ani, din Târgu Frumos, a fost găsit suferind în casă. Din cauza cazurilor sociale frecvente care ajung în urgenţe în fiecare iarnă, spitalele împreună cu DSP şi cu municipalitatea colaborează pentru a găsi soluţii, astfel încât oamenii fără adăpost să nu rămână internaţi mult timp.

Mădălina OLARIU, Iulia CIUHU

Comentarii