Asfaltări pe străzi abandonate de ani

luni, 18 martie 2019, 02:50
2 MIN
 Asfaltări pe străzi abandonate de ani

Primele şantiere privind reabilitarea infrastructurii rutiere sunt deschise pe şase străzi de pe raza oraşului. Arterele de circulaţie se află în zone precum Păcurari, Bucium, Podul de Piatră – Podu Roş şi Bârnova. 

Una dintre cele mai aşteptate lucrări este pe şos. Bârnova, unde organizarea de şantier şi predarea de amplasament au fost deja făcute, iar primele intervenţii sunt programate începând cu această săptămână. Un alt punct „fierbinte“ este şos. Naţională (tronsonul dintre Podul de Piatră şi Podu Roş), unde, de asemenea, lucrările vor fi reluate. Alte două străzi în execuţie sunt Olteniei şi Transilvaniei, artere din zona rezidenţială din apropierea Grădinii Botanice, în cartierul Păcurari.

Lucrările la ambele străzi încep astăzi. În Bucium, sunt lucrări pe str. I.C. Constantineanu şi str. Moşu. În cazul altor cinci străzi, lucrările sunt programate să înceapă în perioada următoare, dar Primăria nu a oferit o dată certă pentru demararea lor: str. Semănătorului, şos. Iaşi – Voineşti, str. Strugurilor, aleea Strugurilor şi aleea Tudor Neculai. În schimb, pentru aceste străzi au fost încheiate contractele cu constructori şi, teoretic, nu ar mai trebui să existe probleme în demararea proiectelor. Un lot de 15 străzi, unde lucrările au fost efectuate în anii precedenţi, urmează să fie recepţionate în acest an. De asemenea, în ceea ce priveşte alte 36 de străzi, Consiliul Local (CL) a aprobat indicatorii tehnico-economici aferenţi, dar municipalitatea întârzie implementarea proiectelor, în condiţiile în care, în cazul unora dintre acestea, iniţiativele au fost lansate încă din anul 2015.

Un exemplu în acest sens este lotul de străzi din cartierul Sărărie – Ţicău cu străzile I.I. Mironescu, Simion Bărnuţiu, Ţicăul de Jos, Albineţ, Dochia, Roşcani şi Hotin. În ultimii ani, s-a vehiculat de mai multe ori începerea lucrărilor. Un alt caz celebru este cel al str. Viticultori. Încă de acum peste doi ani, la dezbaterile publice organizate la Primărie pe tema bugetului anual, primarul Mihai Chirica îi asigura pe locuitorii zonei că vor începe lucrările, dar inclusiv acest proiect este mult întârziat. Edilul şef al Iaşului a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, reluarea lucrărilor pe şantiere, ocazie cu care a nominalizat stadiul mai multor proiecte legate de infrastructură rutieră, dar, din „amplul program de modernizare“, care cuprinde zeci de străzi, efectiv în exe­cuţie sunt doar şase artere de circulaţie.

Comentarii