Astăzi încep la Zürich Campionatele Europene de atletism

marți, 12 august 2014, 01:43
3 MIN
 Astăzi încep la Zürich Campionatele Europene de atletism

 România se prezintă cu 24 de sportivi, şansele la medalii fiind, însă, destul de reduse

 
Începând de astăzi şi până pe duminică vor avea loc pe stadionul "Letzigrund" din Zürich (considerat a avea cea mai performantă pistă de alergări din lume!), Campionatele Europene de atletism, găzduite pentru a doua oară de Elveţia, după exact 60 de ani. Ediţia 1954 s-a disputat în capitala Ţării Cantoanelor, la Berna şi atletismul românesc a realizat atunci prima medalie într-o competiţie continentală, argintul obţinut la săritura în înălţime de încă adolescenta Iolanda Balaş, în urma redutabilei britanice Thelma Hopkins.
De atunci şi până acum, România a obţinut multe medalii, între care şapte de aur, cucerite de Iolanda Balaş (săritura în înălţime, de două ori, în 1958, 1962), Vali Ionescu (lungime, 1982), Ionela Târlea (400 m garduri, 1998, 2002), Monica Iagăr (înălţime, 1998) şi Mihaela Melinte (ciocan, 1998). Se observă şi din această înşiruire că ediţia 1998 disputată la Budapesta a fost cea mai prodigioasă pentru atletismul românesc. Atunci, pe lângă cele trei titluri continentale, România a mai obţinut două medalii de argint prin Bogdan Ţăruş la lungime şi Gabriela Szabo la 1500 m, şi două de bronz, prin Nicoleta Grasu, la triplusalt şi Lidia Şimon la 10.000 m. Nu e nicio eroare, din lista campionilor continentali proveniţi din România lipseşte Gabi Szabo (două medalii de argint şi un bronz) deşi actualul Ministru al Tineretului şi Sportului are la activ trei titluri mondiale şi unul olimpic.
În ultimii ani, odată cu ieşirea din competiţii ai unor sportivi de frunte, atletismul românesc a sărăcit în performanţe. Ultimele medalii au fost obţinute în 2006 la Barcelona, prin triplistul Marian Oprea şi discobola Nicoleta Grasu (argint, ambii), iar acum doi ani, la Helsinki, România a lipsit complet de pe tabloul de medalii.
De altfel, nici nu se aşteaptă minuni nici de la ediţia actuală, obiectivul stabilit de Ion Sandu, preşedintele FRA (2-3 medalii, 5-6 calificări în finală, părând exagerat.
România se prezintă cu 10 atleţi şi 14 atlete, cei mai mulţi tineri şi foarte tineri, veteranii lotului fiind săritorul de triplu Marian Oprea, deţinător a unei medalii de argint şi a uneia de bronz în 2006 şi 2010 şi alergătoarea Cristina Casandra (3000 m obstacole). În afară de Oprea, cu şanse la o clasare bună se prezintă ieşeanca Angela Moroşanu (400 m garduri), iar suprize plăcute pot veni de la Bianca Răzor (400 m), Mirela Lavric (800 m) şi poate de la săritorul în înălţime Mihai Donisan.
Emoţiile delegaţiei române vor începe chiar de astăzi, de la prima probă din reuniunea de dimineaţă, greutate masculin, unde Andrei Gag va încerca să prindă un loc pentru finala programată în aceeaşi seară, în a doua reuniune. Tot În reuniunea inaugurală vor concura în calificări Andreea Ogrăzeanu (serii la 100 m) şi triplusaltistul Marian Oprea, în timp ce seara vor intra în competiţie Bianca Răzor şi Adelina Pastor, în seriile probei de 400 m, Cătălin Cîmpeanu (serii 100 m) şi săritoarele în lungime Alina Rotaru şi Cornelia Deiac, în calificările probei.
 
 
 
 

Comentarii