COȘMAR la Maternitate! Doctorița scuipa se­minţe lângă pacienta cu hemoragie

marți, 26 septembrie 2017, 02:02
7 MIN
 COȘMAR la Maternitate! Doctorița scuipa se­minţe lângă pacienta cu hemoragie

Femeia spune că medicul primar mânca seminţe în timp ce îi dădea indicaţii unui medic rezident cum să oprească o hemoragie severă. „Stătea şi îi spunea acelei doctoriţe tinere ce să facă, în timp ce scuipa realmente seminţe în mâna stângă. După ce i-am zis că eu cred că este un coşmar, dr. Iancu a ieşit pe hol, unde se aflau ginerele şi fiica mea, şi a început să ţipe «femeile din România sunt inconştiente»“, ne-a declarat Ortansa Cojoc.

O femeie în vârstă de 71 de ani, fostă profesoară de limba română din Iaşi, în momentul de faţă pensionară, spune că săptămâna trecută a trecut printr-un adevărat coşmar la Maternitatea „Elena Doamna“. Ortansa Cojoc susţine că, în timp ce se afla în cadrul unităţii medicale după ce a suferit o hemoragie severă, a fost tratată ne­corespunzător de dr. Doina Iancu, medic primar obstetrică-ginecologie, care îi explica medicului rezident paşii pe care trebuie să îi urmeze pentru stoparea hemoragiei în timp ce „scuipa se­minţe“.

Întâmplarea a avut loc marţea trecută, pe 19 septembrie, când femeia a fost adusă de un echipaj medical la unitatea medicală din cauza unei hemoragii severe.

„Când a venit mâncând seminţe lângă mine, i-am spus persoanei care mă ţinea de mână şi care mă susţinea, nu mai ştiu dacă era asistentă sau nu, că eu cred că am un coşmar, că ceva nu este în ordine, pentru că nu-mi venea să cred că un medic stă şi mănâncă seminţe lângă mine. Stătea şi îi spu­nea acelei doctoriţe tinere ce să facă, în timp ce scuipa realmente seminţe în mâna stângă. După ce i-am zis că eu cred că este un coşmar, dr. Iancu a ieşit pe hol, unde se aflau ginerele şi fiica mea, şi a început să ţipe «femeile din România sunt inconştiente, vin în ultima clipă la spital, în Statele Unite ale Americii nu le primeşte nimeni dacă nu se duc la control din şase în şase luni»“, a povestit femeia.

De asemenea, aceasta povesteşte că a doua zi dimineaţă când a fost chemată de dr. Iancu pentru un consult, aceasta i-a spus că va „umbla mult şi bine pe la Institutul Regional de Oncologie“, pentru că nu a venit la spital mai devreme.

„Naivă cum am rămas şi la vârsta aceasta, cred că nici lângă o vită sângerândă şi evident suferindă nu-ţi îndrumi învăţăcelul cum să efectueze un tratament, în timp ce mănânci seminţe. Mă întreb ce trebuie să mai facă acest medic, mi-e tare greu să cred că are această profesie, pentru a fi eliberată dintr-o activitate umană, de înaltă specialitate, cu care nu are nimic în comun. Nu concep să existe aşa ceva, într-un spital de gardă“, spune Ortansa Cojoc.

Medicul nu recunoaşte cele relatate

Femeia spune că totuşi a fost tratată cu blân­deţe de restul personalului, de la portari şi infirmiere până la asistente şi medicul rezident care s-a ocupat de ea.

„Mulţumesc din inimă perso­nalului medical, asistentelor, infirmierelor, îngrijitoarelor, portarului, care m-au primit şi m-au ajutat şi m-au încurajat, cu toată grija, cu omenie şi compasiune. Şi-i mulţumesc din inimă tinerei şi modestei doctoriţe Tofan, pentru pricepere, omenie şi putere de convingere, mi-a fost mie ruşine că şi-a cerut dumneaei scuze, eu am vrut doar să-i mulţumesc. Aş vrea să o pot convinge că nu are nimic de învăţat de la medicul ginecolog despre care s-a semnalat că a băgat groaza în femeile din Iaşi“, mai spune Ortansa Cojoc.

Pe de altă parte, contactată telefonic, dr. Doina Iancu a precizat că cele relatate de către femeie nu sunt adevărate.

„Numele dumneaei nu-mi spune nimic, au fost în ultima perioadă o mulţime de femei în vârstă cu aceste simptome, aşa că acest caz nu mi-e cunoscut, nu a ieşit cu nimic în evidenţă. Cum credeţi că aş putea eu să fac asta? În primul rând, eu nu mănânc seminţe de felul meu, că nu-mi plac, în al doilea rând, cum aş putea să fac asta în timpul serviciului? De povestit, şi eu pot să povestesc ce vreau, însă acest aspect nu are nicio legătura cu realitatea“, a precizat dr. Doina Iancu.

Pacienta spune că zilele următoare se va adresa celor de la Colegiul Medicilor, urmând să depună o reclamaţie.

Reprezentanţii Colegiului Medicilor au precizat că momentan nu se pot pronunţa cu privire la cele relatate, însă după ce va fi înaintată reclamaţia cazul va fi analizat.

„Nu ştim despre ce este vorba, vom analiza. Când se depune o reclamaţie, Biroul Executiv se uită dacă reclamaţia îndeplineşte criteriile procedurale, apoi dacă este de competenţa colegiului, se analizează cazul, se trimite la un expert care de obicei este rugat să răspundă în patru săptămâni, se audiază martorul, reclamatul, şi apoi se propune clasarea dosarului sau o anumită sancţiune, iar apoi dosarul este trimis la Comisia de Disciplină care judecă şi ia o decizie finală. Cele mai multe cereri sunt rezolvate în timp scurt, în două-trei luni. Noi analizăm cazurile după codul deontologic care presupune totul, inclusiv de la pro­bleme de comportament, la respectarea dem­nităţii umane, absolut toate normele pe care le avem. Documentul de referinţă atunci când avem un caz este codul deontologic“, a explicat dr. Liviu Oprea, preşedintele Colegiului Me­dicilor, filiala Iaşi.

Dr. Doina Iancu, reclamată de mai multe ori la Colegiul Medicilor

Cazul ieşencei nu este singular, de-a lungul timpului, medicul Doina Iancu fiind implicată în mai multe cazuri dramatice. Deşi au existat numeroase reclamaţii făcute de pacienţi la adresa sa, de fiecare dată a fost considerată nevinovată scăpând cu cel mult o mustrare din partea Colegiului Medicilor.

Cel mai recent caz este cel al familiei Ciobanu, al cărei bebeluş s-a născut mort în septembrie 2014. În noaptea în care soţia lui Constantin Ciobanu a ajuns la spital, de gardă era dr. Iancu, care însă nu era de găsit, femeia trecând timp de şapte ore prin chinuri groaznice. Soţul femeii a precizat că dr. Iancu a venit la spital cu un taxi în jurul orei 6.00 dimineaţa, după nenumărate apeluri telefonice. Femeia a intrat în operaţie în jurul orei 7.00, însă copilul era deja decedat.

Un alt caz dramatic a fost înregistrat în anul 1999. Atunci, atât mama, Maricica Ciobanu, cât şi fetiţa acesteia au decedat, familia femeii susţinând că totul s-a produs pe fondul unei greşeli medicale, fiind operată de dr. Iancu, care era de gardă. Medicii au explicat atunci că a fost vorba de o embolie amniotică (pătrundere de lichid amniotic în sânge care conduce la deces). Atunci, femeia a adus pe lume o fetiţă moartă, iar două zile mai târziu şi-a pierdut şi ea viaţa, timp în care femeia s-a zbătut între viaţă şi moarte. Deşi familia a acuzat-o pe Doina Iancu de moartea mamei şi a fetiţei, medicul a fost absolvit de vină, cazul fiind muşamalizat.

Un alt caz în care a fost acuzată Doina Iancu a fost semnalat de familia Vătavu la Colegiul Medicilor în iulie 2005, când fiul lor a murit înainte de a se naşte după o sarcină normală care a fost îndeproape supravegheată de medici. Acuzaţiile soţilor Vătavu se îndreaptau către Doina Iancu, care nu ar fi dispus o naştere prin cezariană după ce a observat ecografic cordonul ombilical înfăşurat în jurul gâtului copilului. La ultimul ecograf făcut, se observase cum cordonul era înfăşurat în jurul gâtului copilului, medicul care a făcut ecografia a recomandat o cezariană cât mai rapidă, dar Doina Iancu a refuzat să efectueze operaţia, argumentând că sarcina nu a ajuns încă la 38 de săptămâni. Iniţial, Colegiul Medicilor a mustrat-o pe doctoriţă, argumentând că aceasta a greşit, dar părinţii au contestat la Ministerul Sănătăţii şi în instanţă cazul. 

Doctoriţa Iancu a fost acuzată în 2006 de o femeie din Paşcani că a mutilat-o, fisurându-i vezica urinară şi vaginul în timpul unei operaţii de fibrom uterin. La fel ca în cazul familiei Vătavu, doctoriţa a fost mustrată de Colegiul Medicilor din România, dar femeia nu a fost mulţumită, şi a contestat în instanţă. Conform pacientei, doctoriţa ar fi dus-o personal la Spitalul „Parhon“ pentru investigaţii de specialitate după ce a operat-o prima dată, acolo aflând diagnosticul că în urma intervenţiei chirurgicale i-au fost lezate două organe. Pacienta a intentat proces acuzând doctoriţa de malpraxis, dar nu a avut câştig de cauză în instanţă.

Comentarii