Debutul anului şcolar va aduce pe străzile Iaşului 12 autobuze noi şi 7 second-hand

vineri, 02 septembrie 2016, 01:54
2 MIN
 Debutul anului şcolar va aduce pe străzile Iaşului 12 autobuze noi şi 7 second-hand

Mijloacele de transport au fost cumpărate de Primăria Iaşi (4 ISUZU Citiport şi 8 Eurobus Diamond) şi de RATP. Cele 7 autobuze de model MAN vor fi livrate de firma sibiană Omnibus şi fac parte dintr-un pachet de 35 de autobuze second-hand pe care regia de transport le va achiziţiona contra unei sume de 3,8 milioane lei.

În acest sens, RATP a organizat o licitaţie în luna august, iar în prezent se află în etapa de semnare a contractului cu Omnibus. Încheierea acordului a fost întârziată de două contestaţii înaintate de un participant la procedură (Girexim Piteşti), dar ambele sesizări au fost respinse de către Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor.

„Cele 35 de autobuze rulate MAN sunt aduse din Elveţia. Primele 7 vor ajunge vinerea viitoare, aceste mijloace de transport fiind deja înmatriculate. Noi sperăm să le avem pe toate 35 până pe 1 octombrie, dar contractul de livrare este pe 6 luni“, a declarat ieri administratorul special al RATP, Maricel Ghercă.

El a adăugat că autobuzele MAN furnizate de Omnibus au, în medie, câte 600.000 km la bord fiecare şi sunt produse în anul 2004. Mijloacele de transport vor înlocui autobuzele de tip Van Hool, produse în 1991. Potrivit lui Ghercă, în ceea ce priveşte autobuzele noi Eurobus Diamond acestea erau aşteptate aseară să ajungă la Iaşi. „Atât cele 12 autobuze noi, cât şi primele 7 autobuze rulate vor circula odată cu începerea anului şcolar“, a mai spus Ghercă. Toate autobuzele care vor fi livrate în acest an (12 noi şi 35 rulate) au podea joasă, au o capacitate medie de circa 100 călători şi sunt dotate cu aer condiţionat. Planul municipalităţii este să modernizeze parcul auto cu achiziţia a încă cel puţin 75 de autobuze noi, care ar urma să ajungă la Iaşi în prima jumătate a anului viitor.

Mijloacele de transport vor fi achiziţionate după ce Primăria va încheia un acord de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în valoare de 15 milioane euro. Săptămâna viitoare, o delegaţie a BERD va veni la Iaşi pentru a finaliza negocierile, iar creditul ar putea fi aprobat de Consiliul Local cel târziu în luna octombrie. 

Comentarii