Din ciclul „Jandarmul şi calculatorul”: o amendă dată de aiurea anulată de instanţă!

vineri, 24 decembrie 2021, 02:50
2 MIN
 Din ciclul „Jandarmul şi calculatorul”: o amendă dată de aiurea anulată de instanţă!

Jandarmii au confundat calculatoarele cu jocurile de noroc. O firmă IT a fost amendată drastic pentru că nu şi-a suspendat activitatea după ora 21.00. Cazul a ajuns în instanţă, iar judecătorii au decis anularea amenzii.

Pe 18 martie, un agent din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean a încheiat un proces verbal de constatare a contravenţiei, consemnând că societatea Computer Service SRL nu respecta „măsura de suspendare temporară a activităţii de internet”. Jandarmul a aplicat o amendă de 10.000 de lei, măsură contestată imediat în instanţă de firma respectivă.

Hotărârea de Guvern 293/2021 privind prelungirea stării de alertă menţiona suspendarea activităţii operatorilor economici desfăşurată în spaţii închise de tipul piscinelor, locurilor de joacă şi sălilor de jocuri. Această ultimă categorie fusese luată în calcul de jandarm când aplicase amenda. Magistraţii Judecătoriei au observat însă că, potrivit clasificării statistice naţionale a activităţilor economice, jocurile de noroc şi pariurile au codul 9200. Firma amendată avea principalul cod CAEN 7733 „Activităţi de închiriere şi leasing de maşini şi echipamente de birou”.

„Această clasă include: servicii de închiriere şi leasing operational de maşini şi echipamente de birou, fără operator; computere şi echipamente periferice; maşini de multiplicat, maşini de scris şi maşini de prelucrare a textelor; maşini şi echipamente de contabilizat: case de înregistrare, maşini de calculat electronice etc.; mobilier de birou. Or, instanţa nu poate aprecia că faţă de această detaliere a clasei se poate concluziona că aceasta include şi activitatea de sală de jocuri”, au apreciat magistraţii.

În plus, nici activitatea secundară a firmei, editarea jocurilor de calculator nu avea vreo legătură cu jocurile de noroc. În speţă, firma funcţiona ca internet café în timpul zilei, iar după ora 20.00 îşi intrau în pâine programatorii. Constatând că activitatea firmei nu intra în categoria celor suspendate în timpul nopţii pe durata stării de alertă, magistraţii Judecătoriei au dispus anularea amenzii aplicate de jandarm. Sentinţa a fost contestată de IJJ, cazul intrând marţi pe rolul Tribunalului.

Comentarii