Drogul preferat de sute de elevi din Iaşi, „foiţa de cafea”, cumpărat de pe internet

joi, 21 august 2014, 01:58
4 MIN
 Drogul preferat de sute de elevi din Iaşi, „foiţa de cafea”, cumpărat de pe internet

Numărul tot mai mare de tineri ieşeni ajunşi la Urgenţe în urma consumului de droguri „artizanale“ este într-o creştere alarmantă.

Numite droguri uşoa­re, prafurile sunt un real pericol pentru elevi, deoarece crează dependenţă chiar de la vârste fragede. Potrivit auto­ri­tă­ţilor ce supraveghează feno­menul consumului de droguri în rândul minorilor, cele mai noi metode prin care tinerii aleg să se deconecteze de lume sunt „foiţa de cafea“ sau „foiţa de argint“, amestecate direct cu tutunul din ţigară, dar şi ames­tecul de prafuri cu alcool. Cele două metode sunt şi cele mai rapide, substanţele ajungând în timp record la creier.

„Foiţa de argint“ este derivată dintr-un alt drog, „foiţa de cafea“, apă­rut pe piaţă în cursul lunii martie a.c. Achiziţia noului drog se face de regulă prin internet sau prin persoane cunoscute consumatorului. De­pen­denţa apare după 2-3 doze, tratamentul fiind foarte dificil.

„Drogul afectează sistemul nervos, manifestându-se prin tremu­rături, pierderea încre­de­rii în sine şi alte simptome de acest tip. Din păcate, nu s-a găsit încă o substanţă de substi­tuţie, ceea ce complică lu­cru­rile“, spune Romică Ichim, şe­ful Centrului Re­gio­nal de Pre­venire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Iaşi.

Ce este „foiţa de cafea“

Însă, ce este aşa-numita „foiţă de cafea“? Oamenii legii spun că „foiţa de cafea“ este, de fapt, un drog sintetic produs în China, extrem de ieftin dar foarte dăunător, şi că acesta ajunge în România prin inter­me­diul dealerilor din Franţa. De la începutul anului, inter­ne­tul s-a umplut de videoclipuri cu tineri americani care fumează „foiţă de cafea“. Este vorba de joint-uri rulate cu cafea măcinată, sau chiar cu cafea boabe, dar care au în amestec şi acea substanţă du­bioasă adusă din China.

La Iaşi, deşi comercializarea de etnobotanice a fost interzisă de mai mulţi ani, consumul nu a înregistrat scăderile aşteptate. Motivul este acela că negoţul s-a mutat pe diferite site-uri, iar preţurile sunt din ce în ce mai mici.

„Problema care ne îngrijorează este numărul de tineri ajunşi de la începutul anului la Urgenţe. Este vorba de 200, dar acestea sunt vâr­furile, cei care au căzut şi au ajuns la spital. Gândiţi-vă câţi mişună pe lângă! Creş­terea este vizibilă, din această cau­ză noi nu mai avem re­surse umane suficiente şi redirec­ţionăm tinerii spre alte ONG-uri care se ocupă cu pre­ve­nirea. Interesant este faptul că această tendinţă s-a dezvol­tat în mediul rural: tinerii se droghează când sunt la bu­nici. Acum, în Iaşi, este o apa­rentă linişte, însă nu este de­loc aşa”, a mai declarat Ro­mică Ichim.

Cine sunt cei care vin la Centru

În prezent, la Centrul Antidrog Iaşi sunt 200 de ti­neri consiliaţi cu câte o şe­din­ţă şi în jur de 50 de cazuri înregistrate la care se lucrează prin şedinţe repetate. Aici au înce­put să se prezinte singuri elevii, dar şi tinerii care doresc să se angajeze şi vor să scape de droguri. Majoritatea sub­stan­ţelor pe care le inhalează sunt amestecuri pe care cei de la Centru nu au cum să le iden­ti­fice cu exactitate, deoarece nu au un laborator specializat, ei fiind doar pe prevenire, nu şi pe combatere. Însă substanţele la modă sunt „foiţa de cafea“ ameste­ca­tă cu tutunul dintr-o ţigară ori cu un pahar cu al­co­ol.

„Sunt atâtea amestecuri că nici noi nu mai ştim. Până acum le inhalau pe nas, a­veau timp pentru aşa ceva. Acum se grăbesc, le pun în ţi­ga­­ră normală ori în paharul cu alcool, pentru un proces mai rapid spre creier. Se nu­mesc „tunuri” şi apelează la ele în discoteci, luând-o şi în zona alcoolismului”, mai ada­ugă Romică Ichim.

Printre cei care solicită cu putere ajutorul Centrului se numără şi doi ti­neri care doresc să aplice pentru un loc de muncă în străi­nă­tate, mai exact în Italia, unde se fac teste antidoping. Aceştia urmează în prezent un program care să-i ajute să renunţe la droguri.

Tot în acest scop, Centrul Antidrog din Iaşi organizează în perioada 1-5 septembrie o campanie cu 30 de vo­luntari la Vama Veche, unde vor avea loc activităţi de informare şi pre­venire. După sta­tis­ticile celor de la Antidrog, această staţiune este cea mai expusă, iar tinerii vin nesu­pra­vegheaţi şi abuzează de substanţele ha­lu­cinogene. Printre vo­luntari se numără şi foşti con­sumatori.

 

Comentarii