FOTBAL – Săptămână decisivă pentru licenţiere. Test european picat de Poli Iaşi, optimism major pe plan intern

luni, 25 martie 2024, 02:50
4 MIN
 FOTBAL – Săptămână decisivă pentru licenţiere. Test european picat de Poli Iaşi, optimism major pe plan intern

Pentru a putea juca în sezonul 2024-2025 în Liga I de fotbal, Politehnica Iaşi trebuie să îndeplinească două condiţii. Să nu retrogradeze pe teren şi să obţină licenţa pentru sezonul viitor. Dacă la primul capitol verdictul se va da în luna mai, în ceea ce priveşte licenţierea Poli mai are timp până duminică (31 martie e data limită de depunere a dosarului) să-şi facă temele.

Ca de obicei, singura problemă cu adevărat importantă pentru gruparea din Copou este îndeplinirea criteriului financiar al manualului de licenţiere, celelalte criterii, în afara celui sportiv, adică cele referitoare la infrastructură, personal şi administraţie, juridic, neridicând probleme.

Venituri de 4 milioane de euro până acum, datorii de peste 2 milioane de euro

La ora actuală, Politehnica Iaşi are un balast consistent legat de picioare. Conform unor surse, datoriile clubului depăşesc 2 milioane de euro! Aproape 1,2 milioane de euro sunt către bugetul de stat, circa 400 000 de euro trebuie returnaţi lui Cornel Şfaiţer, care a băgat adânc mâna în buzunar pentru a scoate clubul din impas, 100 000 de euro sunt prime de promovare neachitate, peste 200 000 de euro sunt salariile restante de pe februarie, iar peste 100 000 de euro mai trebuie achitate către terţi.

Iar aceste restanţe apar în condiţiile în care Poli a avut surse consistente de finanţare în acest sezon: 2 milioane de euro din buzunarul ieşenilor, plus facilităţi de încă 500 000 de euro, 0,8 milioane euro încasate deja din drepturile TV, sponsorizări de aproape 500 000 de euro, aproximativ 200 000 de euro din abonamente şi bilete etc.

Cum au apărut datoriile?

Dezechilibrul amintit a fost generat de câteva restanţe din trecut, dar în special de  explozia cheltuielilor, apărută anul trecut, şi irosirea multor surse de finanţare.

La capitolul „explozie a cheltuielilor” apar: salariile foarte mari acordate antrenorilor şi jucătorilor, pierderile cauzate de permanentele schimbări de viziune în privinţa calităţii fotbaliştilor, generatoare de plăţi compensatorii (aici sunt numeroase cazuri: Celeadnic, Şerban, Hlistei, Belu, Vojtus etc.) sau salarizări ale unor jucători care nu pot fi folosiţi (Vaşvari în toamnă, Ion acum), costuri uriaşe pentru pregătire (cinci cantonamente în acest sezon, deplasări şi de trei zile pentru un meci, bilete de avion, închirierea unui charter, cazări până şi înaintea meciurilor amicale din zonă, cum a fost cel de vineri, de la Piatra Neamţ etc.).

În ce priveşte banii la care Poli a dat cu piciorul este vorba de premiile generoase din Cupa României, echipa antrenată de Leo Grozavu fiind singura din Liga I care nu a ajuns în grupe, ca urmare a umilitorului eşec de la Zalău, 0-3, precum şi cele generate de clasarea sub obiectiv, minim locul X, la finalul sezonului regulat. Astfel, Politehnica va încasa din rata a treia a drepturilor de televizare doar circa 70 000 de euro, cu peste 100 000 de euro mai puţin faţă de echipa situată pe X.

Nicio şansă pentru cupele europene

Ţinând cont de datoriile existente, Politehnica nici nu a mai cerut licenţă pentru cupele europene, unde monitorizarea este mult mai strictă. Poli a spus „pas” competiţiilor continentale chiar dacă, teoretic, putea să obţină, din punct de vedere sportiv, viză de Europa. Conform informaţiilor din media, doar două cluburi din play-out, Universitatea Cluj-Napoca şi FC U 1948 Craiova, au depus cerere de licenţiere europeană.

Cu opt etape înainte de final, Poli este la şapte puncte de clujeni, dar are un punct în faţa oltenilor. Iar în cursa pentru Europa vor rămâne la finalul play-out-ului două echipe din grupa a doua valorică. Acestea vor da un baraj, iar câştigătoarea se va confrunta pentru un loc european cu ocupanta locului III din play-off.

Urgenţe de 200 000 de euro, şefii nu au emoţii legate de licenţierea internă

Aruncarea prosopului în ceea ce priveşte licenţierea europeană este urmată de relaxare pe licenţierea internă, capitol la care şefii clubului spun că nu au emoţii. Asta pentru că perioada de reper luată în calcul este 31 decembrie 2023, dată la care Poli nu trebuie să aibă datorii ori acestea să fie eşalonate.

Conform capilor din Copou, singurele restanţe care intră în acest capitol ajung la circa 200 000 de euro. Iar cum Iaşul are în cont peste 100 000 de euro, iar în această săptămână se speră că va fi încasată ultima felie din rata a doua din drepturile de televizare, optimismul legat de închiderea capitolului financiar al licenţierii este foarte ridicat.

Retrogradarea ar echivala cu desfiinţarea

Dacă în ceea ce priveşte licenţierea se spune că nu vor fi probleme, viitorul clubului depinde strict de finalul de sezon. Existenţa Politehnicii este, practic, dependentă de menţinerea locului în Liga I. Continuarea logodnei cu prima ligă lucru ar putea genera obţinerea resurselor financiare necesare achitării datoriilor şi continuării activităţii. Dacă rămâne în elită, Poli va încasa minimum un milion de euro din drepturile TV, va putea primi iarăşi circa 2 milioane de euro de la Consiliul Local Iaşi, precum şi sute de mii de la sponsori şi din vânzări de bilete.

Retrogradarea, în schimb, ar pulveriza un club care are nevoie, pe lângă cele 1,8 milioane euro care vor rămâne ca datorii după plăţile din această săptămână, de încă peste 1 milion de euro pentru a trăi până în vară. Plus de un buget de circa 4,5 milioane euro pentru stagiunea 2024-2025. 

Comentarii