FOTO: Muzeul subteran al Mitropoliei din Iaşi poate fi vizitat gratuit

sâmbătă, 06 august 2016, 08:01
2 MIN

Creştinii ortodocşi din Iaşi au posibilitatea de a vizita Muzeul Mitropolitan, inaugurat anul acesta de către Mitropolie, şi recomandat a fi unul dintre cele mai interesante şi moderne muzee din categoria sa existente în ţară. Acesta a fost organizat în cadrul unui proiect amplu prin care s-au restaurat mai multe monumente din zona Ansamblului Mitropolitan, şi are ca trăsădură distinctă a spaţiului, după cum explică reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, autonomia sălilor, care comunică prin culoare. Expoziţia de bază a muzeului este organizată tematic în cele şase săli care există.

Sala Sinaxar este chiar sub esplanada Catedralei Mitropolitane şi îşi trage denumirea din expoziţia de bază şi tema alocată acestui spaţiu – Sinaxarul ortodox, care cuprinde Calendarul ortodox al tuturor Sfinţilor şi al praznicelor din anul bisericesc, care începe din septembrie.

A doua sală este Ofranda, în aceasta fiind ilustrată tema darului ritual în patru ipostaze – de muncă, ceara ca ofrandă, pâinea rituală precum şi oul roşu şi oul muncit pentru Paşti. „Spaţiul pentru sala Ctitorilor prezintă două colecţii speciale de obiecte puţin sau deloc cunoscute publicului – Antimisele şi Pomelnicele ctitoreşti (diptice şi pălmare).

În sala Eclesia, localizată sub Catedrala Mitropolitană, este descris drumul pe care urcă omul spre cer. Acest drum, făcut împreună cu şi ajutaţi de Biserică este înfăţişat prin prezentarea tainelor Bisericii şi a lucrărilor sfinţitoare asupra omului şi creaţiei“, au precizat reprezentanţii Mitropoliei.

În continuare, în muzeu putem găsi şi „Calea Crucii“, amplasată în culoarul  subteran din perimetrul catedralei, care oferă, conform organizatorilor, o perspectivă inedită asupra zonei de fundare a construcţiei şi care prilejuieşte o incursiune în timp prin observarea unor exponate compatibile spaţiului şi microclimatului – petre şi monumente funerare, clopote de biserică, toace şi tochiţe metalice sau troice. În sala Istoria duhovnicească a Moldovei sunt expuse hărţile istorice ale Moldovei de-a lungul a şase secole, de la recunoaşterea Mitropoliei Moldovei.

În sala Baptiseriu este organizată în jurul bazinului pentru botezul adulţilor, fiind amenajat şi un spaţiu liturgic pentru săvârşirea Tainei Sfântului Botez pentru adulţi. Valoarea totală a proiectului din care face parte acest muzeu a fost de 60 de milioane de lei, el putând fi vizitat gratuit de către doritori. 

GALERIE FOTO I

GALERIE FOTO II

 

Comentarii