Hamilton câştigă, Rosberg pândeşte

marți, 25 octombrie 2016, 01:43
3 MIN
 Hamilton câştigă, Rosberg pândeşte

 Pilotul de la Mercedes s-a impus în Marele Premiu al SUA de Formula 1, însă colegul său de echipă german are şanse mai mari să cucerească titlul mondial

 
Pilotul britanic de la Mercedes, Lewis Hamilton, a câştigat, duminică, Marele Premiu al SUA, a XVIII-a etapă a Campionatului Mondial de Formula 1, el fiind urmat de coechipierul său, germanul Nico Rosberg şi de australianul Daniel Ricciardo de la Red Bull. În clasamentul general al piloţilor, Hamilton s-a apropiat la 26 de puncte de liderul Rosberg, dar germanul este în "ţinta" de locuri secunde, care îi poate asigura titlul mondial, dacă o va respecta şi în următoarele trei curse rămase din acest sezon.
După plecarea dezastruoasă în cursa precedentă, de la Suzuka, atunci când a pierdut şase poziţii în câteva sute de metri, Lewis Hamilton a reuşit în sfârşit un start curat. Aflat în pole position, britanicul s-a instalat imediat la conducere şi nu a cedat primul loc până la final, trecându-şi în palmares a 50-a victorie în Formula 1. Hamilton a pilotat impecabil, fără greşeală şi fără a fi pus în pericol de vreun adversar, deşi nu s-a distanţat foarte mult de urmăritori. Însă aceşti au avut de furcă între ei, pentru că Rosberg, clasat al doilea pe grilă, a fost întrecut după start de Ricciardo. Australianul nu l-a periclitat pe lider şi l-a ţinut o vreme la distanţă pe Rosberg. Germanul a căutat cu asiduitate revenirea pe locul secund, poziţie râvnită pentru că, dacă o va ocupa până la final, în cele trei curse rămase, nu poate pierde titlul mondial, chiar dacă Hamilton va câştiga tot. Şi norocul i-a surâs lui Rosberg. Monopostul lui Verstappen a suferit o problemă la cutia de viteze în turul 30/56, iar olandezul a rulat mult timp în treapta întâi, cu 50 de kilometri pe oră, în speranţa că maşina sa îşi va reveni. Pilotul de la Red Bull a ieşit de pe pistă în cele din urmă într-o zonă sigură, dar comisarii FIA au arborat safety car virtual din acest motiv. Rosberg a fost într-o poziţie ideală pentru a intra la boxe şi efectua schimbul de pneuri, suflându-i astfel poziţia lui Ricciardo. Australianul nu s-a mai putut apropia de pilotul de la Mercedes, care a terminat pe locul secund. Ricciardo a ocupat ultima treaptă a podiumului. Max Verstappen şi Kimmi Räikkönen au abandonat.
 
Clasamentul cursei: 1. Lewis Hamilton (Mercedes); 2.Nico Rosberg (Mercedes); 3. Daniel Ricciardo (Red Bull); 4. Sebastian Vettel (Ferrari); 5. Fernando Alonso (McLaren); 6. Carlos Sainz (Toro Rosso); 7. Felipe Massa (Williams); 8. Sergio Perez (Force India); 9. Jenson Button (McLaren); 10. Romain Grosjean (Haas).
Clasamentul piloţilor: 1. Nico Rosberg – 331 p; 2. Lewis Hamilton – 305 p; 3. Daniel Ricciardo – 227 p; 4. Sebastian Vettel – 177 p; 5. Kimi Räikkönen – 170 p; 6. Max Verstappen – 170 p.
Clasamentul constructorilor: 1. Mercedes – 636 p; 2. Red Bull – 400 p; 3. Ferrari – 347 p; 4. Force India – 138 p; 5. Williams – 130 p; 6. McLaren – 74 p. Următoarea etapă, Marele Premiu al Mexicului, va avea loc la 30 octombrie.
 

Comentarii