Iaşul a răsunat aseară de proteste anti-Ponta. Solidaritate cu Diaspora umilită la votare (GALERIE VIDEO&FOTO)

sâmbătă, 08 noiembrie 2014, 18:42
4 MIN

Un protest anunţat pe Facebook a avut loc sâmbătă seara, pe 8 noiembrie, începând cu ora 18.00, pe esplanada din faţa Palatului Culturii. Ieşenii s-au solidarizat, astfel, cu românii din peste hotare care nu au mai putut vota în primul tur al alegerilor prezidenţiale 2014 din cauza organizării proaste. Cele mai multe scandări, însă, l-au vizat pe candidatul la prezidenţiale Victor Ponta.

UPDATE

Protestul a fost autorizat până la ora 20:00. Sute de ieşeni şi-au vărsat năduful şi şi-au strigat nemulţumirile. „Suntem vreo 800 de oameni, din păcate ne-au impus să stăm în faţa Palatului Culturii, nu ne-au permis să mergem ca marş. Lumea oricum a venit, se scandează şi anti-Ponta, pentru că sunt foarte mulţi oameni frustraţi”, spune Iurie Vlasov, unul dintre iniţiatorii protestului de la Iaşi.

GALERIE FOTO

„Totul s-a pornit dintr-o frustrare de-a mea când am văzut ce s-a întâmplat în diaspora, eu însumi fiind până acum 7 luni parte din diasporă”, a mai spus Vlasov.

Cei adunaţi la protest s-au bucurat să vadă că nu sunt singuri, fiecare spunând că nu se aştepta să mai vină cineva să le fie alături.

Mesajele afişate şi strigate de către ieşenii de toate vârstele au fost variate: "89 spune tot, hai şi tu la vot", "Ponta, nu uita, toţi te vrem la DNA", "Vrem eroi în turul doi", "Vrem să votăm, nu să plagiem", "Hai la vot", "Victor Ponta, nu uita, ţara asta-i ţara mea (ţara asta nu te vrea)", "Vrem să fie bine-n ţară, încercăm şi-a doua oară".

Printre cei adunaţi în Centrul Iaşului s-au aflat şi Marius Spânu, Tudor Ciuhodaru, liberalul Muraru. S-a strigat "hai la vot". Unul dintre protestatari a răspuns "sper să pot".

Protestul a început la ora 18:00. Mai mulţi poliţişti au fost la faţa locului. Organizatorul mitingului a spus că nu se aştepta să vină atâta lume şi a zis că "Facebook face minuni".

Mesaje ale protestatarilor din Iaşi puteţi vedea aici:

O altă parte a mesajelor scrise de ieşenii adunaţi în faţa Palatului le puteţi vedea mai jos:

UPDATE

Organizatorii manifestării au solicitat o autorizaţie pentru a se aduna în faţa Prefecturii şi a mărşălui pe „Pietonalul Ştefan cel Mare”, pe bulevardul Anastasie Panu şi pe strada Lăpuşneanu, dar aceasta a fost aprobată parţial, sub anumite condiţii. Protestul se acceptă, dar în alt loc şi fără deplasare. Cei care doresc să participe, sunt aşteptaţi în faţa Palatului Culturii. Şi acolo vor rămâne.

 

Iată ce au scris pe Facebook cei care au ridicat dispoziţia: „In dimineata aceasta am ridicat de la Primaria Iasi Dispozitia prin care ni se autorizeaza protestul. Fara nici un fel de explicatie si/sau motiv ne-au schimbat locatia. Nu ne lasa mergem pe Stefan cel Mare pana in Piata Unirii asa cum am cerut. Noi am vrut sa facem totul ca la carte in limitele legii si asta e modul in care suntem tratati. De ce se tem oare? Numiti voi asta democratie? Incearca oare sa ne intimideze?

Studentilor nu le dau voie sa voteze, si nici celor din strainatate. Iar noua in tara ne spun subtil ca nu vor sa protestam.

Voi care veti veni azi la mars, ce ziceti de asta”?

Sub îndemnul „Vechea Capitală are voce!” a fost anunţat, pe reţeaua Facebook, protestul care urmează să aibă loc începând cu ora 18.00.

„Fraţilor! Astăzi 8 noiembrie la ora 18.00, vom face înca un pas spre democraţie aşa cum a fost vazută de părinţii noştri în ’89. Vom arăta că absolut NIMENI nu poate să calce în picioare drepturile pentru care şi-au sacrificat viaţa alţi români ca noi. A trecut prea putin timp să uitam că alegerea o facem noi şi că doar noi putem face o ţara mai bună! Suntem tineri şi vrem un viitor mai bun la noi in ţară! Vă aşteptam alaturi de noi în faţa Prefecturii, la 18.00, sa arătam ţării că şi noi suntem mândri să fim ROMÂNI! E timpul să aratăm că nu existam doar pe Facebook şi ca ne putem face auziţi în mod paşnic şi civilizat”, este anunţul postat pe Facebook.

Manifestări similare sunt anunţate astăzi şi în Timişoara, Cluj, Constanţa, dar şi în alte oraşe ale ţării.

Facebook

 

Comentarii