IPS Teofan a sfinţit ieri spitalul gratuit de la Iaşi, dedicat sărmanilor. A fost construit exclusiv din donaţii

sâmbătă, 09 martie 2024, 02:50
4 MIN
 IPS Teofan a sfinţit ieri spitalul gratuit de la Iaşi, dedicat sărmanilor. A fost construit exclusiv din donaţii

Chiar de Ziua Femeii, la Iaşi a fost sfinţit singurul spital gratuit din România pentru mamele şi pruncii sărmani, pentru tinerele însărcinate fără posibilităţi financiare, pentru studenţii defavorizaţi şi pentru persoanele ce provin din centrele de plasament. Este unul construit exclusiv din donaţii.

Slujba de la Clinica “Veronica”, situată în campusul „Tudor Vladimirescu”, în spatele căminului T17, a fost săvârşită de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu sobor de preoţi, fiind prezenţi la ceremonie atât familii ale Asociaţiei “Glasul Vieţii”, cât şi medici voluntari şi oficialităţi ieşene. “De 7 ani fac parte din «Glasul Vieţii». Cred că acest spital este ceva de nepreţuit, o comoară pentru mamele ca noi. Eu am 5 copii, 3 băieţi şi două fete. Nu prea mă duceam la controale, nu am avut ocazia. Nu am avut asigurare, dar acum am, şi lucrez”, ne-a declarat Daniela, mamă a 5 copii.

În momentul de faţă Clinica “Veronica” este pregătită să ofere, cu echipamente performante şi dotări de înaltă calitate, sprijinul medical necesar tuturor celor sărmani şi suferinzi, după cum urmează: Spitalizare de zi (Cardiologie, Ginecologie, Pediatrie); Secţie de imagistică (RMN şi CT); Secţie de stomatologie (2 cabinete şi radiologie dentară); Secţie medicală; Farmacie; Analize medicale; Capelă; Laborator Analize şi Oficiu alimentar.

Când se va deschide oficial primul spital social

Pr. Dan Damaschin, fondatorul fundaţiei „Glasul Vieţiii”, a vorbit de sentimentele sale vizavi de acest proiect măreţ şi a explicat care sunt aşteptările sale de acum încolo, având în vedere faptul că mai sunt unele lucrări de făcut. “Cu mila lui Dumnezeu astăzi sfinţim Clinica. Urmează o perioadă, nu foarte lungă de timp, în care vom autoriza, pentru a deschide în mod oficial fiecare cabinet. Credem că lucrurile vor decurge foarte repede atât pe plan local, cât şi la nivel central. Am fost inspiraţi de mamele eroine, de cele care au plecat la Domnul mult prea devreme lăsând copii orfani, am fost ajutaţi de mulţi oameni dragi, de pretutindeni. Îmi doresc ca această clinică să aducă, aşa cum prin definiţie este ea gândită, multă fericire, multă sănătate şi multă demnitate celor sărmani, şi îmi doresc ca această clinică să fie doar un început al activităţii medico-sociale de la «Glasul Vieţii»“, a declarat pr. Damaschin.

Astfel, după ce se vor obţine şi ultimele avize, vor avea loc interviuri cu medici voluntari, şi nu numai, deschidere oficială putând avea loc în jurul lunii mai. “O să activez în cadrul serviciului de radiologie. În cazul meu este vorba de voluntariat. M-am mai implicat şi în alte proiecte de voluntariat, nu mă laud cu asta, dar de aici a pornit totul. Se leagă una cu alta. Eu văd acest proiect ca pe o mană cerească, o minune de la Dumnezeu, un lucru care s-a dovedit a fi posibil în România.

Radiologia este momentul primordial de la care poate începe diagnosticul, este foarte importantă pentru toţi oamenii”, a declarat dr. Claudia Juverdeanu, tehnician radiolog. De asemenea, prof.dr. Diana Cimpoeşu, cooordonatoarea UPU-SMURD de la Spitalul „Sf. Spiridon” a transmis că de acum încolo şi urgenţele de la Clinica “Veronica” vor fi preluate de unitatea pe care o conduce.

Se mai pot face donaţii

“Zona de urgenţă, atât SMURD, unitatea «primiri urgenţe», cât şi Spitalul «Sf. Spiridon» ca unitate funcţională regională de urgenţă va prelua urgenţele şi din acest spital, atunci când ele vor exista. Avem contracte cu toate spitalele care nu au profil de urgenţă, probabil că şi aici va fi nevoie atunci când apar cazuri de urgenţă. Să fie transferate către «Sf. Spiridon» dacă este vorba despre adulţi sau către Spitalul de Pediatrie «Sf. Maria» dacă va fi vorba de copii, urgenţe cu risc vital. Asta facem în fiecare zi pentru cetăţenii Iaşului, pentru toate spitalele, şi asta vom face şi pentru acest nou spital, căruia îi dorim viaţă lungă şi putere să vindece cât mai mulţi oameni”, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeşu.

Această clinică a fost realizată prin reabilitarea unei construcţii deja existente, pe strada Ciurchi nr. 30, şi este o iniţiativă demarată în 2021. Până acum au fost investiţi aproximativ 4 milioane euro. Persoanele care doresc să sprijine la finalizarea lucrărilor clinicii pot dona în continuare în conturile asociaţiei, care pot fi găsite pe pagina web a acesteia şi pe profilul de Facebook al părintelui Damaschin. 

Comentarii