La Iași s-a inaugurat o clădire complet inutilizabilă. Ar fi ajutat anual 50.000 de pacienți

joi, 16 iunie 2016, 17:30
2 MIN
 La Iași s-a inaugurat o clădire complet inutilizabilă. Ar fi ajutat anual 50.000 de pacienți

Numărul mare de aparate intrate în dotarea acestuia depăşesc puterea electrică instalată a clădirii. Cum poate fi remediată problema?

Oficialii Consiliului Judeţean au inaugurat ieri o clădire inutilizabilă. Proiectul de reabilitare şi dotare a ambulatoriului de specialitate a Spitalului de Pneumoftizio­logie a fost declarat ieri finalizat, cu 8 luni întârziere. Prelungirea termenului de încheiere a proiectului s-a datorat îndeosebi intrării în insolvenţă a constructorului, ca şi greutăţii cu care au fost găsite firme furnizoare pentru echipamentele medicale.

„Ambulatoriul reprezintă o şansă în plus dată pacienţilor. Până acum, existau multe scăpări în diagnosticarea endoscopică. Sistemul de autofluorescenţă de care dispunem acum este deosebit de important pentru diagnosticarea precoce a cancerului pulmonar, ceea ce va creşte şansele de supravieţuire şi de vindecare ale pacienţilor. Vom putea diagnostica acum cancere în stadiu primitiv. Avem posibilitatea de a identifica şi investiga orice tumoră aflată în contact cu traheea. Dacă adunăm toate acestea cu ce avea spitalul până acum, putem asigura o platformă ce va răspunde solicitărilor publicului. A fost multă muncă, au fost sincope. Acest proiect a renăscut de două ori. Ambulatoriul reprezintă o şansă extraordinară pentru pacienţii noştri“, a declarat medicul primar Amuliu Aramă, coordonatorul centrului de diagnostic de zi al Spitalului de Pneumoftiziologie.

Proiectul de reabilitare a ambulatoriului a avut o valoare de 9,75 milioane lei, din care 6,64 milioane lei au reprezentat contribuţia Uniunii Europene, în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013. De serviciile ambulatoriului ar urma să beneficieze în primul an de funcţionare aproape 50.000 de pacienţi

Deşi inaugurat ieri, ambulatoriul nu va intra în funcţiune imediat. Numărul mare de aparate intrate în dotarea acestuia de­păşesc puterea electrică instalată a clădirii.

„Instalaţia electrică a fost refăcută total în cadrul proiectului, dar partea de transformatoare şi altele nu au fost eligibile, aşa că trebuie să le facem acum. Este în organizare concursul de soluţii pentru a stabili varianta optimă. Sperăm ca în decursul unui trimestru să putem rezolva şi această problemă, pentru a pune în funcţiune ambulatoriul“, a precizat mana­gerul spitalului, Dumitru Filipeanu.

Comentarii