Confuzia de la Iaşi va fi rezolvată tot la Bucureşti

Ministerul trebuie să se pronunţe asupra suspendării rectorului de la „Cuza“

sâmbătă, 02 aprilie 2016, 01:52
3 MIN
 Ministerul trebuie să se pronunţe asupra suspendării rectorului de la „Cuza“

Disputa în cazul suspendării rectorului Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi pare să se fi încheiat în cursul zilei de ieri, lucrurile rămânând exact la fel cum au fost şi înainte ca Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice să ceară un punct de vedere Senatului UAIC: răspunsul trebuie să vină de la Bucureşti.  

În adresa formulată ca răspuns de către reprezentanţii Senatului se precizează că, dat fiind faptul că în votul de ieri nu s-a întrunit niciun fel de majoritate, decizia va trebui să rămână tot a ministerului. În orice caz, prof.dr. Ovidiu-Gabriel Iancu, preşedintele Senatului, a precizat că avizul Senatului, în acest caz, ar fi fost doar consultativ. „Este ceva normal ca unii colegi să fie experţi în domeniul lor. Prof.dr. Tudorel Toader are o poziţie de înalt judecător care a creat această situaţie, punându-l pe dumnealui să decidă dacă este sau nu cazul să adreseze ministerului o solicitare de suspendare până la data de 13 iulie. Însă avem un ordonator de credite ales de Senat cu vot majoritar, deci buna funcţionare administrativă nu trebuie să fie pusă sub semnul întrebării“, a precizat preşedintele Senatului.

Acesta a mai specificat că una dintre îngrijorările emise de către colegii din Senat a fost aceea că, dat fiind faptul că un concurs pentru decani poate începe doar după luna iulie, structurile de conducere vor fi definitivate abia în luna septembrie. „Poate dacă la calendarul alegerilor ar fi fost făcut cu mai multă atenţie, alegerile se puteau desfăşura cu ceva timp înainte de a se termina toate mandatele. Acolo cred că a fost un prim punct care a împins, fără o intenţie anume, termenul până la situaţia care există acum“, a adăugat acesta.  

„Am solicitat suspendarea pentru evitarea oricăror interpretări“ 

Surse din Ministerul Educaţiei au precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că, dat fiind răspunsul formulat de către universitate, cel mai probabil va fi emis un ordin în cursul săptămânii viitoare care va lua în calcul atât confirmarea în funcţie a lui prof.dr. Tudorel Toader, cât şi suspendarea acestuia şi continuarea mandatului ca ordonator de credite a lui prof.dr. Gheorghe Iacob până în iulie.

Interpelat de către „Ziarul de Iaşi“ cu privire la motivele care l-au împins să ceară suspendarea, prof.dr. Tudorel Toader a explicat că aceasta nu are legătură cu vreo prevedere privind păstrarea unor beneficii financiare după ieşirea la pensie. „Aprobarea cererii de suspendare din funcţia de rector este de competenţa Ministerului Educaţiei, autoritatea competentă să confirme alegerea în funcţia de rector. Nu există incompatibilitate între funcţia de rector şi demnitatea de judecător constituţional, în condiţiile în care prerogativele de ordonator de credite au fost delegate unui prorector. Am solicitat suspendarea din funcţia de rector până la finalizarea mandatului de judecător constituţional pentru evitarea oricăror interpretări privind compatibilitatea dintre funcţia de rector şi judecător constituţional, respectiv judecător constituţional şi rector. Potrivit legii educaţiei naţionale şi reglementărilor interne ale UAIC, mandatele în curs se prelungesc până la învestirea în funcţie a noilor prorectori şi decani“, a precizat prof.dr. Tudorel Toader. 

Comentarii