Mort în urma unei înţepături de albină. Ce spun medicii din Iaşi

miercuri, 02 iulie 2014, 01:58
3 MIN
 Mort în urma unei înţepături de albină. Ce spun medicii din Iaşi

Bărbatul a făcut şoc anafilactic şi nu a mai putut fi salvat. Ce spun medicii despre astfel de situaţii.

Un bărbat de 65 de ani din satul Topile, comuna Valea Seacă, a murit ieri după ce a fost înţepat de albină. Cu toate că ambulanţa a sosit imediat la faţa locului şi l-a transportat pe bărbat la Spitalul Municipal din Paşcani, victima a făcut şoc anafilactic şi nu a mai putut fi salvată.

Bărbatul a fost înţepat de albină în jurul prânzului, iar decesul a survenit la mai puţin de două ore după incident. Victima era în evidenţa medicilor cu probleme cardiace şi, deşi a fost resuscitată timp de o oră, nu a mai putut fi readusă la viaţă.

„Elicopterul SMURD a fost solicitat de către medicii din Paşcani în speranţa că pacientul îşi va reveni din stop şi va putea fi transferat la Iaşi, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Am încercat să-i sprijinim pe colegii noştri prin sistemul de telemedicină, însă o inimă oprită greu mai poate fi repornită. De mulţi ani nu am mai avut în zonă un astfel de caz. Şocul anafilactic apare ca o reacţie dintre substanţa străină intrată în corp, în cazul acesta veninul, şi unele globule albe. Odată cu eliberarea veninului se produce un edem laringian cu blocarea căilor respiratorii, iar tensiunea scade. E ca şi cum persoana respectivă este strânsă de gât şi sângele nu mai circulă, iar atunci inima se opreşte“, a explicat prof.dr. Diana Cimpoeşu, medic şef UPU-SMURD în cadrul Spitalului „Sfântul Spiridon“ din Iaşi.

Ca­zurile de şoc anafilactic sunt cunoscute în medicină ca fiind urgenţe de gradul 0, în care intervenţia medicală trebuie să fie extrem de rapidă.

„Şocul anafilactic apare în cazurile în care, de exemplu, un pacient a fost înţepat de o albină, veninul acesteia pătrunde în corp, acesta creează nişte anticorpi ce realizează o primă imunizare, însă când acel pacient este înţepat a două oară, reacţia organismului este mult mai puternică. Iar dacă cea de-a doua înţepătură este la nivelul feţei sau a căilor aeriene, limba pacientului se umflă, el nu mai poate respira şi atunci inima încetează să mai bată“, a explicat dr. Gabriel Perianu, medic primar UPU.

Din fericire, numărul persoanelor care fac şoc anafilactic la astfel de înţepături este foarte mic. În situaţia în care o persoană este înţepată de albine, se indică îndepărtarea imediată a acului înfipt în piele cu unghia, şi nu cu degetul, pentru a nu goli sacul cu venin rămas pe ac. De asemenea, este indicată aplicarea unor comprese cu gheaţă în zona afectată.

Comentarii