De Business

Punem punctul pe știi

Numărul de salariaţi de la Iaşi creşte în ritm de melc

joi, 06 aprilie 2017, 01:50
3 MIN
 Numărul de salariaţi de la Iaşi creşte în ritm de melc

In judeţ anul trecut au fost încheiate cu 1,03% mai multe contracte faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Spre deosebire de anul 2015, când în judeţul Iaşi figurau la Casa de Pensii Iaşi 161.430 de salariaţi cu contract de muncă, anul trecut numărul acestora a crescut cu 1,03%. O creştere nesemnificativă în opinia multor reprezentanţi de instituţii. Raportat la numărul de mai sus, ţinem să precizăm că mai sunt angajaţi care lucrează în judeţul nostru dar la filialele unor companii înregistrate în alte judeţe, prin urmare, nu apar în evidenţele statistice locale. Motivul pentru care anul trecut s-au încheiat mai multe contracte de muncă în judeţul nostru se datorează mediului privat, în opinia reprezentanţilor Casei Judeţene de Pensii Iaşi.

„Nu cred neapărat că se lucrează la negru mai puţin ori că angajatorii sunt speriaţi de controalele celor de la ITM, cred mai degrabă că la noi în Iaşi au venit nişte companii noi, în special de IT. Ori şi-au deschis puncte noi de lucru ori au crescut numărul de salariaţi, după ce au început să se dezvolte. La companiile private creşte numărul de salariaţi, la bugetari nu are de unde”, explică Maria Andronache, directorul Casei de Pensii Iaşi. În anul 2016, conform raportului de la Casa de Pensii, au încheiat contracte noi de asigurare socială 1.403 persoane şi alte 949 au reziliat contracte de asigurare. Şi cei din mediul de afaceri consideră că această creştere este prea mică şi că mediului privat i se pun beţe în roate la orice pas.

În cadrul unei întâlniri cu mediul de afaceri, care a avut loc recent la Iaşi, specialiştii au ţinut să menţioneze faptul că nu există o lege a parteneriatului public foarte clară şi că din 95 până în 2005, Iaşul a fost pe locul 15 la capitolul PIB pe ţară, deşi este judeţul cu cea mai mare întindere. „Mediul privat nu reuşeşte să acceseze fonduri europene, tot ce a intrat a intrat în investiţii publice, sub 20% au intrat în mediul privat. Din cauza aceasta, nu s-au putut crea mai multe locuri de muncă. Trebuie redusă birocraţia, statul trebuie să-şi schimbe atitudinea, din a fi autoritar şi controlor, în a fi partener”, a explicat Paul Butnariu, preşedintele Camerei de Comerţ din Iaşi. Patronii de firme au pus şi problema unei facilităţi fiscale pentru firmele străine care investesc la noi, în funcţie de suma pe care o investesc. Din raportul Casei de Pensii reiese că încasările din achitarea obligaţiilor rezultate din contracte de asigurare au fost în sumă totală de 8.591.470 lei şi că în anul 2016 şi-au cumpărat vechimea în muncă, un număr de 165 persoane. De la aceştia s-a incasat suma de 84.919 lei. 

 

 

Comentarii