Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

O strategie de scoatere a mâlului din Iaşi

GALERIE
mihai chiper200
  • mihai chiper200
- +

În tot acest mâl stăpânitor, Primăria continuă planurile utopice pentru obţinerea statutului de Capitală Culturală Europeană.

Nu se mai poate! Parcă Nilul s-a scurs pe străzi şi a lăsat mâlul pregătit pentru însămânţare. Am ajuns să vedem oameni cu cizme de cauciuc circulând nu doar la periferii, ci şi prin centrul oraşului. Doar aşa se mai pot proteja de zoaiele şi noroiul care acoperă totul în fiecare an în perioada dezgheţului. Nu poţi să te atingi de ceva pentru că totul este acoperit cu o pastă cenuşie şi alunecoasă. Jegul pulverizat acoperă maşini, clădiri, copaci, maidanezi, tot ce se poate atinge. O imagine de sat tipic, cu uliţe desfundate şi oameni mânjiţi pe haine, stropiţi şi pătaţi din tălpi până în creştet. Şi an de an situaţia parcă se înrăutăţeşte. Primăria dă periodic vina pe nişte şantiere. Iaşul este departe de a fi un şantier, nu se ridică aici New York-ul de la zero. Sunt cartiere unde ultima clădire ridicată are 25 de ani şi arată la fel de jalnic.

Există şi o parte bună a situaţiei. Anotimpul rece şi umed ţine mâlul pe pământ. Odată cu încălzirea vremii, tot acest noroi se transformă în praf şi se ridică de pe jos. De pe străzi ajunge în plămânii oamenilor şi în case. De ani buni, Iaşul este vara un oraş al prafului. Garda de Mediu arată că s-au înregistrat zile cu depăşiri de 30 de ori! a maximelor admise de suspensie a particulelor în aer. Aspectul de oraş african în sezonul cald se observă prin depunerile de praf consistente cu tentă portocalie-cenuşie. Când se schimbă timpul, furtunile de praf lovesc necruţător. Anul trecut, în toamnă, Comisia Europeană a iniţiat procedura de infrigement pentru România din cauza poluării cu praf din Iaşi! În ce fel acţionează Primăria? De-a dreptul pompieristic. Trimite nişte cisterne cu apă să spele străzile punctual, se dau nişte amenzi, dar praful sau noroiul se adună cu spor în continuare.

Ceva mai mult de atât se poate? De pildă, o strategie de scoatere a mâlului şi prafului din oraş? Când oamenii dintr-un bazin demografic de aproape jumătate de milion se confruntă cu grave ameninţări la adresa sănătăţii şi calităţii vieţii trebuie declarată alertă publică şi lansate programe de înlăturare a cauzelor acestei calamităţi.

Câteva idei:

Un program de asfaltare a tuturor drumurilor cu acces direct în oraş pe o rază de 10-15 kilometri. Practic, aşa numita Zonă Metropolitană. În ultimii ani, s-a intensificat circulaţia zilnică dinspre suburbii, unde au apărut cartiere de vile fără nici un fel de infrastructură rutieră. Zilnic, prin această navetă a miilor de maşini se cară uriaşe cantităţi de noroi de pe drumurile desfundate. Ultimul caz dezbătut în presă este zona Vişan, dar nici celelalte nu sunt diferite.

În oraş există trotuare din pământ. Mergeţi dinspre Tudor Vladimirescu pe Splaiul Bahlui Mal Drept. E o rivieră ideală pentru scăldatul godacilor. A dispărut orice urmă de asfalt. Şi situaţia asta se repetă în fiecare cartier şi zonă pe kilometri întregi. Frământarea zilnică a acestui noroi de către pietoni şi maşini e suficientă pentru ridiculizarea stropitorilor trimise de Primărie.

Este nevoie de un sistem de supraveghere şi amenajare a tuturor spaţiilor virane devenite locuri de parcare ad-hoc. În lipsa parcărilor amenajate, spaţiul „verde” a fost treptat invadat de maşini. Oamenii de la serviciul de blocare a roţilor maşinilor parcate neregulamentar se feresc să se murdărească şi se opresc doar asupra celor lăsate în zonele centrale. Uitaţi-vă prin cartiere şi găsiţi şanţurile roţilor „derapate” în noroi la fiecare colţ.

Se impune un cu totul alt management al spaţiilor pentru copaci şi zonelor verzi. „Spaţiul vital” al fiecărui pom de pe marginea stăzilor este transformat într-o arătură şi călcat în picioare. Peste tot în lumea asta problema s-a rezolvat cu un profil de metal, care lasă apa să pătrundă la rădăcină fără să sufoce pomii, suport pe care pietonii pot călca fără riscuri. Este o mare filosofie? 

Grija pentru şantierele din oraş. Autorităţile amendează pe cine prind când se enervează presa. Dar de ce nu impune prin autorizaţia de construcţie un sistem obligatoriu de desprăfuire la fiecare şantier din oraş şi la orice lucrare de infrastructură?

În tot acest mâl stăpânitor, Primăria continuă planurile utopice pentru obţinerea statutului de Capitală Culturală Europeană. Închipuiţi-vă un an obişnuit, cu transmisii live din Iaşi dintr-o zonă desfundată din centru. Mai bine nu! Iaşul să rămână mai curând un miraj de la distanţă decât o decepţie cruntă de aproape. Deocamdată, singurul lucru care se poate organiza cu succes garantat este un campionat european de lupte în noroi, de snowboard pe mâzgă şi skijet pe bălţi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri