Klebsiella şi Clostridium s-au cuibărit în cel mai mare spital din Moldova

Operaţiile reuşite, pacienţii morți! Bacteriile au ucis trei oameni în iunie în spital la Iași

miercuri, 06 iulie 2016, 02:02
6 MIN
După mai multe decese provocate de infecţii nosocomiale, Spitalul „Sfântul Spiridon“ a intrat în vizorul Direcţiei de Sănătate Publică. Directorul Ioan Bârliba nu ştie nimic de raportul cerut de DSP. „Eu abia am revenit din concediu“, ne-a declarat managerul, supărat că l-am deranjat cu astfel de probleme.

Cazurile de infecţii nosocomiale de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ au atras atenţia Direcţiei de Sănătate Publică din Iaşi. Con­ducerea unităţii medicale trebuie să ofere un punct de vedere referitor la ultimele cazuri de infecţii intraspitaliceşti mediatizate, în care trei pacienţi şi-au pierdut viaţa.

Petru Horodnicu, Mihai Petrila şi Bibiana Balint, pacienţi internaţi pentru diferite intervenţii chirurgicale la Spitalul „Sfântul Spiridon“, şi-au pierdut viaţa în luna iunie, în urma complicaţiilor cu care s-au confruntat după ce au contactat bacterii intraspitaliceşti. Săptămâna trecută, DSP s-a au­­tosesizat şi a cerut un punct de vedere din partea unităţii medicale. În acest sens, spitalul a demarat o anchetă internă al cărui raport va fi prezentat astăzi, 6 iulie. În ciuda acestui fapt, managerul unităţii medicale a declarat că nu ştie despre solicitarea DSP şi că nu poate oferi un punct de vedere în legătură cu cazurile prezentate.

„Eu abia am revenit din concediu şi nu ştiu despre ce este vorba. Luaţi legătura cu purtătorul de cuvânt al spitalului pentru că, pentru mine, astăzi este prima zi de serviciu“, a arătat ec. Ioan Bârliba, managerul Spi­talului „Sfântul Spiridon“.

DSP a chemat la „raport“ Spitalul „Sfântul Spiridon“. Conducerea unităţii medicale trebuie să explice cum a evoluat situaţia celor trei pacienţi care au decedat după ce au fost infectaţi cu diferite bacterii. Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului „Sfântului Spiridon“, o comisie din unitatea medicală va analiza situaţiile prezentate şi va oferi astăzi, 6 iulie, un punct de vedere în legătură cu acuzaţiile care se aduc unităţii medicale.

„Comisia va realiza un raport detaliat ale cărui concluzii vor fi pre­zentate mâine, 6 iulie“, a declarat profeso­rul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD.

„Vreau să fie informaţi toţi viitorii pacienţi cu privire la riscurile la care se expun când intră în acel spital“

Petru Horodnicu s-a stins din viaţă pe 6 iunie la Spitalul „Sfântul Spiridon“, după ce a fost operat în Clinica de Chirurgie III a unităţii medicale. Pacientul a fost operat pe 11 martie, după trei săptămâni de spitalizare fiind externat. La o săptămână de la externare, boto­şănea­nul în vârstă de 63 de ani a început să se simtă foarte rău. Analizele medicilor au arătat că bolnavul este infectat cu bacteria Klebsiella. Pacientul a revenit la Iaşi, în clinica în care a fost operat iniţial şi după o reintervenţie de distrugere a infecţiei a făcut septicemie. Pe 6 iunie, pacientul a murit în secţia ATI a spitalului.

„Nu este firesc ce se întâmplă în acel spital. Medicul curant al socrului meu, Florin Grecu, a spus cu o seninătate care mie mi se pare absurdă că pacientul a luat bacteria din spital şi că asta este, astea sunt riscurile. De ce nu ne-au spus înainte de operaţie că au atâtea probleme cu bacteriile? După deces, am aflat că era infectat şi cu Clostridium difficile. Vreau să fie informaţi toţi viitorii pa­cienţi cu privire la riscurile la care se ex­pun când intră în acel spital“, a declarat pentru „Ziarul de Iaşi“ avocatul Laurenţiu Tudo­rache, ginerele pacientului decedat.

Familia lui Petru Horodnicu este determinată să acţioneze spitalul în instanţă şi să se adreseze şi Colegiului Medicilor Iaşi şi DSP.

„Vom merge în instanţă“

La rândul lor, apropiaţii Bibianei Balintieşeanca operată în luna mai în Clinica de Ortopedie de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ şi decedată pe 27 iunie la Spitalul de Boli Infecţioase, după ce s-a infectat cu Clostridium difficile în urma operaţiei – intenţionează să se adreseze justiţiei.

„Am făcut deja o plângere pe care am înmânat-o unui avocat. Vom de­pu­ne reclamaţii la DSP, Colegiul Medicilor, Ministerul Sănătăţii şi vom merge în instanţă. Din punctul nostru de vedere, medicul curant şi-a făcut foarte bine treaba. Dar nu este normal să intri în spital pe picioarele tale şi să nu mai ieşi de acolo din cauza infecţiilor in­traspitaliceşti“, a precizat Carmen Berindei, cumnata pacientei decedate.

„L-am dus înapoi la blestematul salon 6“

Rudele lui Mihai Petrila, ieşean în vârstă de 63 de ani din comuna Hălăuceşti, au precizat, de asemenea, că bolnavul internat în luna martie în Clinica de Chirurgie vasculară s-a infectat cu Clos­tridium difficile. După aproape trei luni de suferinţă, pe 15 iunie, ieşeanul a decedat la Spitalul de Boli Infecţioase, unde a fost transferat.

„Pe 13 martie 2016, l-am dus pe tatăl meu la o banală operaţie de călcâi. După o săptămână de la operaţie, l-au trimis la Infec­ţioase cu acest Clostridium. A fost externat de sărbătorile de Paşte, iar după patru zile i s-a făcut rău şi l-am dus înapoi la blestematul salon 6. A fost pus în pat şi nu s-a mai ridicat. Starea sa de sănătate s-a agravat foarte tare şi pe fondul diabetului de care suferea. Pe data de 8 iunie am fost anuntaţi că l-au transferat în ATI, fiind coleg de salon cu doamna Balint. Însă inima sa a cedat pe 15 iunie“, a arătat fiul pacientului Marius Petrila

Clinica de Ortopedie e aglomerată şi vara, nu numai iarna

Pentru toate aceste cazuri, DSP aşteaptă explicaţii. De asemenea, inspectorii DSP au mers în verificare la Clinicile chirurgicale de la Spitalul „Sfântul Spiridon“. Potrivit concluziilor preliminarii ale DSP, Clinica de Ortopedie este supraaglome­rată.

„DSP s-a autosesizat după ce au apărut aceste cazuri în presă şi a demarat o anchetă. În primul rând a cerut un raport spitalului, un punct de vedere prin care să vedem dacă se verifică aceste situaţii. În al doilea rând, inspectorii de la inspecţia sanitară au făcut verificări în Clinica de Ortopedie. S-a observat o supraaglomerare a acestei clinici. Momen­tan, ancheta nu s-a finalizat. Aşteptăm punctul de vedere al spitalului şi apoi vom continua propria anchetă“, a explicat Marius Voicescu, purtător de cuvânt al DSP.

Potrivit şefului Clinicii de Ortopedie de la Spitalul „Sfântul Spi­ri­don“, supraaglomerarea se datorează adresa­bilităţii crescute, cu care clinica se confruntă de la transferul ei de la fostul Spital de Urgenţe „Sf. Ioan“, la Spitalul „Sfântul Spiridon“.

„Este un mit că doar iarna suntem supraaglomeraţi. Cu această problemă ne confruntăm tot timpul pentru că odată cu transferul clinicii avem foarte mulţi pacienţi din alte judeţe“, a explicat profesorul Ovidiu Alexa, şeful Clinicii de Ortopedie.

VEDEȚI ȘI:

Efectul „Colectiv“ în spitalele din Iaşi. Ce să facă pacienții cu infecții nosocomiale

EXCLUSIV: O ieşeancă A MURIT la 3 săptămâni după ce s-a infectat în spital

Comentarii