De Business

Punem punctul pe știi

Reţeta secretă a primarilor pentru a pune mâna pe fondurile europene

luni, 30 mai 2016, 02:02
6 MIN

Famiile a trei edili din judeţ îşi ridică pensiuni cu fonduri de la Uniunea Europeană. La vedere, afacerile aparţin mamelor, soţilor sau copiilor primarilor. Un caz interesant este al primarului şi secretarei Consiliului Local din Dobrovăţ, trimişi în judecată pentru fraudarea fondurilor europene, în cazul cărora mama, respectiv soţul au primit fonduri UE ca să îşi ridice câte o pensiune.

 

Mirajul pensiunilor construite cu fonduri europene i-a învăluit şi pe trei primari ieşeni, familiile lor fiind acum fericite posesoare ale unor unităţi de cazare în mediul rural. La Dobrovăţ, deşi sunt trimişi în judecată pentru fraudarea fondurilor europene, primarul şi secretara beneficiază de „pensiuni europene” prin mamă, respectiv soţ. Chiar dacă nu se pune problema ilegalităţii accesării de fonduri europene în acest caz, se pune măcar o problemă de moralitate în derularea acestor investiţii. Colac peste pupăză, soţul secretarei din Dobrovăţ, care este şi consilier local şi candidează pentru un nou mandat, nu şi-a trecut în declaraţia de avere că îşi construieşte o pensiune. Într-un alt caz, fiul primarului din Mogoşeşti, de asemenea candidat pentru un post de consilier local, a menţionat că a primit fonduri europene şi că deţine o pensiune. Al treilea primar ieşean cu pensiune este Cirprian Aiojoaei din Oţeleni, care are pensiune prin întreprinderea individuală a soţiei. Dorinţa acerbă de a construi pensiuni cu fonduri europene poate coincide oricând cu miza pe care o oferă un astfel de proiect: după cinci ani de funcţionare, în care nu are voie să fie înstrăinată, construcţia rămâne în proprietatea beneficiarului.

 
24 de contracte au fost reziliate
 
Potrivit informaţiilor oferite de Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) Iaşi, în exerciţiul financiar 2007 – 2013 au fost contractate 55 de proiecte pentru ridicarea de pensiuni în judeţ. Din acestea, doar zece au fost finalizate şi date în folosinţă, în timp ce 24 de contracte au fost reziliate în diferite etape din cauza problemelor legate de cofinanţare. De asemenea, 12 beneficiari ai unor astfel de investiţii se află în curs de definitivare a proiectelor, în timp ce în nouă cazuri contractele „sunt neîncheiate”, reprezentanţii OJFIR spunând că aceşti beneficiari „mai au o şansă”. „În cazul contractelor neîncheiate, înseamnă că vor fi finalizate investiţiile şi primiţi toţi banii, doar că după termenul stabilit iniţial pentru vechiul program de finanţare, în acest moment nefiind plătită la timp ultima tranşă. Cu alte cuvinte, s-a aprobat trecerea pe tranziţie şi pot primi ultimii bani în actualul program, cumva li s-a mai dat o şansă acestor beneficiari”, ne-a explicat un reprezentant OJFIR Iaşi.
 
Ce acuze aduce DNA
 
În comuna Dobrovăţ, primarul Cătălin Mărtinuş şi secretara Gaby Pătlăgică sunt trimişi în judecată pentru că s-ar fi folosit de documente ilegale pentru a obţine subvenţii din fonduri europene pentru agricultură. Potrivit rechizitoriului prin care cei doi au fost duşi în boxa acuzaţilor alături de alţi inculpaţi, procurorii au instituit sechestre pe bunuri până la concurenţa sumei de 149.000 lei. „În acelaşi scop, au fost depuse la APIA Iaşi şi două contracte de comodat încheiate de inculpatul Mărtinuş Cătălin-Iulian cu preşe­dinţii a două asociaţii de crescători de animale, prin care se atribuiau acestora, în folosinţă cu titlu gratuit, o suprafaţă de 322,40 hectare din păşunea comunei Dobrovăţ (teren aflat în domeniul privat al comunei Dobrovăţ), fără ca încheierea celor două documente să se fi întemeiat pe vreo hotărâre a Consiliului Local. În realizarea acestui mecanism infracţional, inculpatul Mărtinuş Cătălin a beneficiat şi de ajutorul celorlalţi inculpaţi, care fie au falsificat şi pus la dispoziţia celorlalte persoane o serie de documente (inculpata Pătlăgică Gaby), fie au depus la APIA mai mul­te acte conţinând menţiuni ne­reale necesare obţinerii subvenţiilor (inculpatul Cîşlaru Ionel)”, potrivit procurorilor DNA Iaşi. Faptele de care sunt acuzaţi cei doi angajaţi ai Primăriei Dobrovăţ datează din 2008 – 2009, însă acest lucru nu i-a oprit să ceară prin „interpuşi” alte fonduri nerambursabile, de această dată pentru a-şi construi pensiuni.
 
Noroc cu mama
 
Conform datelor OJFIR, în comuna Dobrovăţ au fost încheiate patru contracte privind finanţarea ridicării de pensiuni din fonduri externe, două din acestea fiind deja finalizate. Astfel, firma 3 Mind Util SRL a construit o pensiune de 117.600 euro (circa 100.000 euro nerambursabili) şi Chelaru Marica PFA o pensiune de 94.000 euro (circa 80.000 euro nerambursabili). Proiectele pentru celelalte două pensiuni, implementate de mama primarului din Dobrovăţ şi soţul secretarei din primărie, încă se află în derulare şi au valori foarte apropiate. Întreprinderea Individuală Mirela Mărtinuş construieşte o pensiune de 94.025 euro (din care 79.921 euro fonduri nerambursabile), în timp ce întrepinderea lui Gheorghe Pătlăgică ridică chiar în spatele casei pe care familia sa o deţine din 1997 o pensiune de circa 94.000 euro (79.897 euro sunt fonduri nerambursabile). „Eu am avut o implicare foarte mică, mai mult sora mea a ajutat-o pe mama. Normal că mama se va ocupa, ea tot timpul a iubit chestiile astea cu gătitul, lucruri de genul. A făcut credit şi s-a descurcat. Va funcţiona ca pensiune, nu avem alte interese. Mama are casă, sora mea are casă, eu am casă”, a explicat edilul Cătălin Mărtinuş. Referitor la dosarul penal, Mărtinuş spune că nu are nicio legătură cu proiectul mamei sale: „Nu văd legătura. Eu nici acolo nu am folosit niciun ban european, sunt acuzat doar că am eliberat nişte documente, dar banii au fost folosiţi de asociaţiile respective unde trebuie”. De cealaltă parte, pensiunea ridicată de Gheorghe Pătlăgică nu se regăseşte în declaraţia de avere pe care acesta a depus-o luna trecută pentru a candida la un nou mandat de consilier local, la fel cum întreprinderea acestuia nu figurează în declaraţia de interese. „Trebuia trecut? Nu e finalizat proiectul, am primit doar prima tranşă şi e undeva la 40%. O să mă orientez şi voi modifica dacă e necesar”, ne-a spus Gheorghe Pătlăgică.
 
Fiul a ieşit la „înaintare”
 

În comuna Mogoşeşti, fiul primarului Ştefan Maftei, de asemenea candidat pentru un mandat de consilier local, şi-a depus declaraţia de avere unde figurează pensiunea şi banii primiţi pentru construirea ei. Datele OJFIR arată că pensiunea lui Ciprian Petru Maftei are o valoare de 117.600 euro, din care 99.960 euro sunt fonduri nerambursabile, el trecând în declaraţia de avere că a încasat suma de 98.000 euro. Ciprian Petru Maftei a preluat în iunie 2007 acţiunile deţinute de primarul comunei Mogoşeşti în firma cu afaceri în comerţ Mary Lux, pe care o administrează de atunci împreună cu soţia edilului, Maria. Al treilea primar cu pensiune este Ciprian Aiojoaei din Oţeleni, fondurile europene în valoare de peste 141.000 euro fiind obţinute prin intermediul întreprinderii individuale deţinută de soţia sa, Maria Larisa. Partea de cofinanţare este de 25.000 euro, iar edilul lucrează în prezent la definitivarea unei pensiuni cu piscină şi teren de tenis, în apropierea pădurii din Oţeleni.  

 

 

Comentarii