Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Rus, despre autostradă: I-am explicat lui Adomniţei. Dacă tot nu a înţeles îi demonstrăm cu evidenţe

GALERIE
Program constructie autostrazi Foto buzznews.ro
  • Program constructie autostrazi Foto buzznews.ro
- +

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, afirmă că i-a explicat "o dată, de o sută de ori" şefului CJ Iaşi, Cristian Adomniţei, ce se va face în legătură cu autostrada Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş, iar dacă acesta tot nu a înţeles, nu îi rămâne decât să îi demonstreze "cu evidenţele că nu are dreptate".

"Am discutat cu Cristian Adomniţei zilele trecute, i-am explicat şi dânsului. A fost, vineri, o echipă de la Ministerul Transporturilor la Iaşi, care a explicat exact ce facem, cum facem. Eu cred că afirmaţia lui Adomniţei că e o minciună, că nu se face (autostrada Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş - n.r.), este o chestiune ce ţine de un politicianism de joasă speţă şi, până la urmă, va trebui să renunţe şi dânsul la acest lucru, în faţa evidenţelor. Dacă după ce i-am explicat o dată, de o sută de ori ce facem, că aşa este în regulă, aşa avem şi resurse ca să şi facem ceva, tot nu a înţeles şi tot stă pe astfel de poziţii, atunci nu ne rămâne decât să îi demonstrăm cu evidenţele că nu are dreptate. Dânsul are dreptul să o ţină aşa, în direcţia aceasta, care este, fără îndoială, nefundamentată", a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, Ioan Rus.

Potrivit acestuia, drumul expres satisface nevoile de infrastructură pe următorii zece ani.

"Drumul expres nu afectează cu nimic. De la Ungheni-Iaşi, Iaşi-Târgu Neamţ este autostradă-autostradă, are legătură şi cu Bacău, drum expres să coboare spre Braşov şi legătura cu drum expres între Târgu Neamţ şi Târgu Mureş, cu expropiere la nivel de autostradă, cu costuri mai mici, drum expres cu patru benzi, care nu trece prin localităţi, ci pe drum separat. Fazarea nu am inventat-o noi, SUA e plină de drumuri expres, Germania la fel, toate ţările au avut şi zone fazate în care au făcut faza întâia drum expres, faza a doua autostradă. Drumul expres satisface nevoile de infrastructură pe următorii zece ani", a subliniat ministrul Transporturilor.

El a afirmat că Masterplanul de Transport se actualizează odată la trei ani, pentru că evoluţia economică, socială a unei ţări va determina acest lucru.

"În acest moment, documentul este corelat cu nevoia de interconectivitate a două zone şi cu resursele pe care le avem la dispoziţie pentru a materializa această nevoie", a spus Ioan Rus.

Biroul Politic Naţional al PNL, reunit vineri la Iaşi, a adoptat o rezoluţie în care se arată că PNL nu va vota în Parlament ordonanţa de urgenţă privind Masterplanul General de Transport dacă documentul nu va conţine şi autostrada care să lege Moldova de Transilvania.

Vicepreşedintele PNL Cristian Adomniţei a afirmat, vineri, într-o conferinţă de presă, că prin rezoluţia adoptată de BPN la Iaşi liberalii transmit Guvernului un mesaj clar pentru introducerea de urgenţă a autostrăzii Moldova - Transilvania în Masterplanul General de Transport al României.

Potrivit lui Adomniţei, regiunea Nord-Est este cea mai săracă regiune a României şi a Uniunii Europene, iar distribuţia investiţiilor în infrastructură, aşa cum este reflectată în versiunea actuală a Masterplanului General de Transport, este total disproporţionată.

În rezoluţia adoptată de PNL se arată că doar zece la sută din fonduri sunt alocate Regiunii Nord-Est şi nord-estului Transilvaniei, ceea ce va conduce la adâncirea profundă a decalajelor inter-regionale.

"Cerem Comitetului de elaborare şi de monitorizare a Masterplanului General de Transport, împreună cu celelalte patru milioane de locuitori ai Regiunii, includerea în varianta finală a acestuia, printre proiectele prioritare ale României, a Autostrăzii Moldova - Transilvania (Târgu Mureş - Ditrău - Târgu Neamţ - Iaşi - Ungheni). Solicităm ca acest lucru să se întâmple înainte de aprobarea, de către Guvern, a documentului final", se arată în rezoluţia adoptată la Iaşi de către BPN al PNL.

Adomniţei a mai spus, în aceeaşi conferinţă de presă, că Guvernul nu ar fi introdus în urmă cu o săptămână autostrada în Materplanul General de Transport dacă nu ar fi existat "rezistenţa" de la Iaşi şi că speră ca Victor Ponta să-şi respecte promisiunile făcute la Iaşi în cursul zilei de vineri.

"Sper să nu fie o minciună a PSD, iar autostrada să nu se facă. Iniţial, în prima formă a Masterplanului, Guvernul PSD a şters autostrada Moldovei de pe hartă, promiţând că face drum expres. Dar drumul expres este altceva, viteza de deplasare este mai mică, iar curbele în munţi sunt mai strânse. Este o mare minciună că drumul expres se poate transforma ulterior în autostradă", a spus Adomniţei.

Premierul Victor Ponta a anunţat, vineri, la Iaşi, că autostrada Ungheni - Iaşi - Târgu Mureş, în cazul căreia au existat numeroase controverse, este inclusă în forma "aproape finală" a Masterplanului de transport rutier, care va fi trimisă Comisiei Europene, după ce va trece prin Parlament şi Guvern. (Mediafax)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri