Ședință de 15 milioane de euro la CL. În ce condiţii va lua Iaşul creditul pentru autobuzele noi

luni, 11 iulie 2016, 01:58
3 MIN
 Ședință de 15 milioane de euro la CL. În ce condiţii va lua Iaşul creditul pentru autobuzele noi

Doi ani va fi perioada de graţie când nu se vor plăti rate. Vor fi comisioane la acordare. Dobânda nu a fost negociată încă, dar ţinând cont de credite asemănătore din ţară, va fi cu 2 puncte procentuale peste dobânda EURIBOR la 6 luni. Gradul de îndatorare a municipiului va fi în jur de 15%.

Una dintre primele hotărâri care vor fi adoptate de către noul Consiliu Local va viza contractarea unui împrumut de 15 milioane euro. Pe ordinea de zi a plenului din 15 iulie a fost inclus un proiect în acest sens, scopul municipalităţii fiind de a folosi banii pentru achiziţia a cel puţin 70 de autobuze. 

Creditul va fi contractat la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). „Maturitatea este de până la 12 ani, inclusiv o perioadă de graţie de doi ani pentru rambursarea împrumutului. Rambursarea principalului se va face în rate semestriale egale. Dacă contractul se încheie în anul 2016, se estimează ca rambursarea să înceapă în ce de-al doilea semestru al anului 2018“, se arată în proiectul de hotărâre privind contractarea creditului. Deocamdată, în pre-acordul încheiat cu BERD nu se precizează şi dobânda, ci doar faptul că „marja finală va fi negociată luând în considerare rezultatele evaluării companiei şi va depinde atât de condiţiile financiare, de garantare a împrumtului, cât şi de condiţiile de piaţă“. 

Unul dintre ultimele credite BERD avute în vedere de o autoritate locală este cel de la Arad, unde primăria a negociat un împrumut în condiţii asemănătoare cu o dobândă EURIBOR (6 luni) plus 2 puncte procentuale. În ceea ce priveşte alte costuri, Primăria Iaşi va achita un comision de acordare a creditului (150.000 euro, 1% din va­loarea totală), un comision de angajament (0,5% din suma neutilizată, plătibil începând cu 90 de zile de la semnarea acordului) şi un eventual comision de rambursare anticipată cuprins între 1% şi 3% în funcţie de momentul în care se face plata, suma minimă de rambursare fiind de 1,5 mi­lioane euro.

De asemenea, Primăria trebuie să achite şi onorariile şi cheltuielile consilierului juridic angajat de BERD, care pot ajunge până la 50.000 euro. În pre-acord, se mai arată că BERD intenţionează să mobilizeze fonduri nerambursabile pentru cooperare tehnică, respectiv 35.000 euro înainte de semnarea acordului şi 250.000 euro după semnarea contractului.

„BERD a confirmat interesul în vederea participării la acest proiect prin furnizarea unei finanţări pe termen lung, sub forma unui credit senior acordat municipalităţii în valoare de până la 15 mi­lioane euro şi a confirmat dorinţa de a colabora cu municipalitatea pentru a pregăti finanţarea solicitată, inclusiv prin mobilizarea angajaţilor şi consultanţilor externi“, au precizat reprezentanţii primăriei. În prezent, gradul de îndatorare a Iaşului este de 12,76%. Prognoza pentru 2017 arată o creştere de până la 14,44%, dar, în anii imediat următori, gradul va scădea până la 10,47% în 2020 întrucât vor fi stinse alte credite contractate de primărie din 2005 încoace. 

 
 

Comentarii