Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Sfatul medicului: ce nu trebuie să lipsească din bagajul de concediu

GALERIE
in concediu la mare
  • in concediu la mare
- +

Specialiştii spun că, pentru a ne pune la adăpost de marea majoritate a riscurilor de sănătate, mai ales dacă plecăm în vacanţă cu cei mici, trei ar fi categoriile de medicamente ce nu trebuie să lipsească.

Un concediu relaxat alături de familie şi cei dragi se poate transforma, de cele mai multe ori pe neaşteptate, într-o perioa­dă plină de griji şi stres, mai ales dacă cei mici se îmbolnăvesc. O soluţie pentru a evita astfel de situaţii neplăcute este ca, înainte de a pleca la drum, să includeţi în bagaj şi o trusă medicală pentru vacanţă.

Atenţie la copiii mici

Trusa medicală pentru vacan­ţă trebuie să conţină în principal, cam trei tipuri de medicamente, cel mai adesea folosite. Vorbim aici de antitermice, care se administrează în cazul în care cel mic face febră mare, antihistaminice folositoare în cazul episoadelor de alergie sau de urticarie, şi antivomitivele pe care micuţul le poate lua atunci când alimenţia incorectă, schimbarea mediului, chiar şi răul de maşină îi pot provoca copilului stări de greaţă sau ameţeli.

Pe lângă acestea, să nu uităm de pansamentele sterile, leucoplast şi în general lucrurile folositoare în acordarea primului ajutor. „În această etapă de plină vară, în care majoritatea populaţiei este în concediu, fa­mi­liile se orientează să îşi organizeze cât mai bine această pe­rioadă de rela­xare. Însă riscurile pentru copiii de toate vârstele, în special pre­şcoalari şi sugari, sunt foarte mari. Pentru pre­şcolari deoa­rece ei au o anumită curiozitate şi pot consuma uneori lucruri fără voia pă­rinţilor, iar pentru sugari este mare riscul, având în vedere vulnerabilitatea funcţio­nă­rii apa­ratului digestiv la această vârstă“, a precizat prof. dr. Evelina Moraru, medic primar pediatru la Spitalul Clinic de Urgenţe pentru Copii „Sfânta Maria“.

Astfel, cele mai frecvente tulburări gastrointestinale sunt diareea acută şi vărsă­turile. Dia­reea acută reprezintă modificarea numărului de scaune şi consistenţa lor. La acest fenomen, pe lângă aspectul neplăcut, este foarte mare riscul de deshi­dra­tare, ce poate pune în pericol chiar viaţa pacientului.

„Părinţii trebuie să fie informaţi asupra faptului că nu trebuie să dea antibiotice micuţului, iar primul lucru care trebuie să îl facă este să întrerupă ali­mentaţia obiş­nuită şi să înceapă să hidrateze foarte bine copilul, cu lichide. Bine­înţeles, lichide care sa fie inofensive, cum ar fi apa sau ceaiul. Sunt excluse băuturile carbogazoase sau alte sucuri, pentru că sunt dăună­toare“, a explicat prof. Moraru.

Răceala care îţi poate strica sejurul

Pe lângă problemele gastrointestinale există riscul ca cei mici să contacteze o răceală în perioada verii, din cauza va­riaţiilor de temperatură, a consumului de alimente şi băuturi foarte reci, a aerului condiţionat sau din cauza virusurilor gripale. Semnele răcelii sunt însă uşor de recunoscut. Ea se manifestă prin dureri de cap, înroşirea gâtului şi febră uşoară, înfundarea nasului sau scurgerea de secreţii nazale, strănuturi şi respiraţie dificilă.

De obicei, părinţii tratează aceste simptome fără să consulte medicul, se arată într-un studiu făcut de Asociaţia Română a Producătorilor Inter­na­ţio­nali de Medicamente. To­tuşi, medicii specialişti subliniază că este foarte important ca atunci când micuţul este răcit să fie întrerupte băile în mare, de exemplu, să fie evitate zonele aglomerate, pentru a fi evitate astfel eventualele complicaţii ale virozei. Dacă apar mai multe probleme, părinţii trebuie să se adreseze unui cabinet medical din apro­piere şi să nu ezite să obţină un sfat medical oriunde s-ar afla.

Nu în ultimul rând, depozitaţi medicamentele la temperaturile indicate pe cutie şi departe de accesul copiilor. Medicamen­tele, dacă sunt depozitate în condiţii improprii, îşi pierd din eficienţă, şi de aceea este important ca părinţii să acorde atenţie la condiţiile de păstrare, fie în maşină, unde temperaturile de­pă­şesc cu mult 22 de grade, fie în camera de hotel.

Medi­ca­mentele trebuie ţinute departe de căldura soarelui, o ladă frigori­fică putând fi o soluţie optimă pentru transport. Aveţi însă grijă ca acestea să nu îngheţe. În plus, trusa de concediu trebuie să fie păstrată în locuri unde nu este accesibilă copilului, pentru evitarea intoxicaţiilor accidentale. Totodată, este indicat să vă asiguraţi că dozele de medicamente sunt suficiente pentru eventualele situaţii de urgenţă.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri