VIDEO Tragedie: muncitor strivit de o macara pe malul Bahluiului

vineri, 17 octombrie 2014, 09:17
3 MIN

Bărbatul de 44 de ani nu a mai putut fi salvat. Un coleg al acestuia a fost rănit.
 

O tragedie s-a petrecut vineri-dimineaţă pe şantierul de la Bahlui, un muncitor fiind pur şi simplu strivit de o macara. Un coleg de-al acestuia a fost rănit în acelaşi incident. Evenimentul s-a petrecut în jurul orei 8,20 în zona Metalurgie. Vineri, muncitorii Vasile Ciucanu, de 44 ani, şi Ion Ţoşcă, de 56 ani, efectuau o lucrare pentru firma Hidroconstrucţia SA din Bacău în cadrul proiectului „Modernizarea sistemului de canalizare în oraşul Iaşi“, unde beneficiar este ApaVital.

Cei doi angajaţi ai firmei bă­căuane lucrau la dezasamblarea unei macarale de câteva tone. Aceştia nu au asigurat braţul în macaraua de susţinere şi au scos bolţurile de prindere a braţului îna­inte de a se asigura că prin­derea este corespunzătoare, susţin responsabili ai firmei băcăuane. Rezultatul a fost tragic, unul dintre ei pierzându-şi viaţa. Medicii de la Ambulanţă l-au resuscitat zeci de minute pe Ciucanu, dar nu l-au putut salva. Cel de-al doilea rănit a fost transportat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe „Sf. Spi­ridon“, unde a primit îngrijiri medicale. Imediat, la locul tra­gediei s-au deplasat reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie, care au şi demarat o an­chetă în acest caz.

Reprezen­tanţi de la Hidroconstrucţia SA au precizat că mecanicul care a murit nu a ascultat instrucţiunile primite, în zonă venind altă macara pentru a efectua manevrele de prindere a braţului coborât, inclusiv fixarea unei capre pentru asigurare. Po­trivit angajatorului, bărbatul stri­vit de macara a motivat că, până ca­lează macaraua venită, poate slăbi bolţurile de la braţul cu ză­brele, iar imprudenţa i-a fost fa­tală.

La faţa locului s-au prezentat ieri şi oficiali ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, aceştia demarând propria anchetă, având în vedere că accidentul de muncă s-a încheiat cu pierderea unei vieţi omeneşti. „Am declanşat an­cheta în acest caz, fiind vorba despre un accident de muncă mor­tal. Vom stabili cauzele producerii accidentului, normele le­gale încălcate şi sancţiunile contravenţionale în acest nefericit incident“, a declarat inspectorul-şef adjunct George Tanasievici, purtătorul de cuvânt al ITM.

În urmă cu doar trei zile, în acelaşi punct de lucru s-a produs un alt ac­cident de mun­că. Un muncitor care ajuta la cu­ră­ţarea canalului colector de ape reziduale, situat în zona podului Sf. Ioan, s-a ales cu multiple leziuni. În momentul in­stalării da­lelor, una dintre acestea s-a rupt, iar muncitorul aflat pe a­ceasta s-a dezechilibrat şi a căzut, susţin martorii. Constantin Ne­ghi­nă, muncitorul cu pricina, are 61 de ani şi este angajat al unei so­cietăţi de construcţii din Iaşi, Tar-MV, care a subcontractat lucrări de la Hidroconstrucţia SA. (Andrei DÎSCĂ, Diego CIOBOTARU)

 

Comentarii