(VIDEO) Ilegalitățile rutiere pot fi „livrate” Poliției printr-un soft creat de un elev din Iași

sâmbătă, 03 iunie 2017, 16:15
3 MIN
 (VIDEO) Ilegalitățile rutiere pot fi „livrate” Poliției printr-un soft creat de un elev din Iași

Un elev de 17 ani din Iaşi, deranjat de şicanele şoferilor s-a gândit să creeze un soft pentru telefoanele mobile, astfel încât orice ilegalitate să poată fi surprinsă de participanţii la trafic. Asta nu e tot. Filmele ajung într-un server al Poliţiei şi ar putea fi utilizate ca probe în instanţă în cazul producerii unui accident. Aplicaţia funcţionează şi poate fi descărcată din magazinul pentru sistemele android, scrie TVR Iași.

Aplicația "Ajută Poliția" a fost lansată la mijlocul lunii mai de David Burcovschi, elev de clasa a XI-a de la Liceul de Informatică ‘Grigore Moisil’ din Iași. Cu ajutorul acesteia, fiecare utilizator ar avea posibilitatea să raporteze direct la Poliției orice incident, furt, accident sau incendiu.

"Ideea mi-a venit făcând naveta și observând că mulți, în trafic, încalcă și creează situații de acccident. Este un proiect pe care îmi doresc să îl dezvoltăm în parteneriat cu Poliția și autoritățile care intervin în situații de urgență, prin care oamenii să fie conectați printr-o aplicație ce le va permite să raporteze incidentele, conflictele, accidentele. De exemplu, dacă vezi pe stradă două persoane care se bat vei putea filma și raporta în timp real către Poliție, care va putea interveni în funcție de coordonatele GPS. Aceste sesizări pot fi văzute public și pe https://ajutapolitia.ro/live", a declarat David Burcovschi.

O parte a aplicației ajutapolitia.ro este destinată persoanelor care fac drumeții sau alpinism și se expun unor riscuri. "Pot să trimită un semnal SOS care să includă locația curentă, astfel încât SMURD și salvamontiștii să poată interveni în baza datelor GPS", a declarat David Burcovschi. Alături de câțiva colegi, tânărul a înființat D>Soft, un proiect sub umbrela căruia adolescenții dezvoltă proiecte în domeniul IT, una dintre acestea fiind o aplicație pentru telefonul mobil care vine în ajutorul persoanelor care suferă de diabet.

"Pasiunea pentru informatică este strâns legată de pasiunea pentru modelism. În clasa a IV-a, făceam mașini teleghidate construite și gândite de mine de la zero. La început, am dobândit cunoștințe minime de aerodinamică, mecanică și după ce am văzut un reportaj despre robotică, mi-a venit ideea să transform toate aceste obiecte în roboți și am început să studiez informatica și să descopăr cum se rezolvă anumite sarcini folosind limbajele de programare", a declarat David Burcovschi. 

În clasa a VI-a a făcut primul robot și a participat cu el la Concursul de creativitate în fizică și tehnologii "Ștefan Procopiu". Cu acel robot a ajuns la națională, unde a câștigat locul I.

"De la roboți mi-am dorit să evoluez. M-am apucat de programare web. Am învățat HTML, PHP și limbajele de programare Backend, JavaScript și CSS. Am fost autodidact. Am învățat din dorința de a îmbunătăți ceea ce făceam, iar când dobândeam informațiile dorite, exact ca la un joc, doream să trec la următorul nivel", a declarat David Burcovschi.

Nu doar propria evoluție este importantă pentru David. El spune că este mentorul colegii care împart aceeași pasiune cu el dar și pentru un grup de elevi mai mici din Voinești, localitate în care locuiește alături de familia sa.

Comentarii