Stiti ce s-a serbat pe 15 ianuarie in Romania?

Subtitlu

luni, 24 ianuarie 2011, 19:02
6 MIN
 Stiti ce s-a serbat pe 15 ianuarie in Romania?

Se pare ca va fi intocmit in curind un ghid al manifestarilor dedicate Zilei Culturii Nationale, in asa fel incit educatoarele, invatatoarele, profesoarele de limba si literatura romana, directorii de camin cultural, directorii de Casa de Cultura, prefectii, primarii, directorii societatilor publice de radio si televiziune sa stie ce au de facut pe 15 ianuarie 2012. Tudor Octavian  si-a amintit ca propunerea e chiar mai veche, de dinainte de 1989, la care s-a renuntat dintr-un motiv pragmatic: erau prea multe sarbatori in luna ianuarie (intre care si ziua de nastere a Tovarasului…).

Cantautorul Victor Socaciu, membru in Parlamentul Romaniei, nu ar accepta sa fie criticat pentru aceasta lege decit de Caragiale. In opinia sa, Romania avea nevoie de o astfel de zi. "Cultura, componenta esentiala a unei societati, care da identitate unei natiuni, trebuie mult mai mult sprijinita si, in acelasi timp, trebuie facut un demers national pentru a se pune in drepturi si la locul ei cultura noastra nationala", ne-a declarat cintaretul. Fostul membru al Cenaclului "Flacara" a adaugat ca la noi se aniverseaza acum zile mai putin importante, deci o sarbatoare a culturii nu are cum strica. "Asa cum exista Ziua Cartofului, a Usturoiului, a Pastirnacului, mi se pare absolut normal si logic sa existe o zi in care sa celebram marile figuri ale culturii noastre, clasice si contemporane", a intarit Victor Socaciu. Totusi, Monitorul Oficial nu a publicat niciodata nimic despre "Ziua Nationala a Pastirnacului".

Compozitorul considera ca nu putea fi aleasa alta zi pentru acest eveniment decit cea de 15 ianuarie. "Am avut citeva modele. Spania are o zi a culturii legata de moartea lui Cervantes. Portugalia si Germania au asemenea momente. In Italia, de ziua lui Dante sint serbari publice in piete in care se danseaza si se recita, dar nu numai din opera acestuia, ci din intreaga cultura italiana. Iar figura reprezentativa pentru Romania este Mihai Eminescu", s-a aparat actualul deputat. Oricum, acesta crede ca marii clasici nu ar avea de ce sa se simta lezati de o asemenea asezare calendaristica. "Eminescu nu cred ca s-ar fi suparat ca de ziua lui de nastere sa se aniverseze si Ziua Culturii Nationale. Si daca s-ar fi opus acestei chestiuni Caragiale, poate aveam niste semne de intrebare. Dar vad pigmei care se opun", a declamat Victor Socaciu. Acesta a remarcat ca initiativa sa a fost luata deja in deridere de oamenii de cultura, dar crede ca o astfel de lege nu putea ramine fara circotasi. "Daca o faceam in alta zi decit 15 ianuarie, ar fi aparut cineva sa spuna: «Pai de ce atunci». Academia Romana m-a sustinut, chiar Eugen Simion a venit cu proiectul la mine", a mentionat parlamentarul, care a adaugat ca din cei peste 470 de colegi de-ai sai din legislativ, doar unul s-a opus adoptarii legii si doi s-au abtinut.

Un ghid, abia de la anul

Faptul ca Ziua Culturii Nationale a trecut aproape neobservata in 2011 este pus de Victor Socaciu pe seama timpului scurt care s-a scurs din momentul adoptarii legii, adica jumatatea lui decembrie, pina la aniversarea din 15 ianuarie. "Nu am avut timp sa ne pregatim. Dar in lege am introdus obligativitatea adresata tuturor autoritatilor locale si centrale de a sprijini financiar si logistic organizarea de manifestari. Ministerul Culturii ar fi trebuit sa intocmeasca un ghid de manifestari, care sa fie la indemina acestor autoritati. Am credinta ca ghidul va fi realizat in prima jumatate a lui 2011, pentru a le distribui din timp", a explicat cantautorul de folk.

"Suplimentul de cultura" a solicitat un punct de vedere privind Ziua Culturii Nationale criticilor literari Ion Bogdan Lefter si Costi Rogozanu, precum si scriitorului Tudor Octavian. Acestia considera ca o astfel de zi, desi nu este daunatoare, nici nu ajuta cu adevarat artele din tara noastra. "Problema nu se pune in termenii: e bine sau rau? E bine oricum. Dar atunci cind e lansata o idee de felul acesta, trebuie sa ai si mijloacele sa o sacralizezi. Asta presupune organizare, o infrastructura a ideii. Adica nu poti doar sa enunti si dupa aia sa te astepti ca lumea sa sara in sus de bucurie", afirma Tudor Octavian. Acesta crede ca institutionalizarea unei sarbatori printr-o obligatie nu este o solutie de dorit. "Cel mai greu lucru este sa institutionalizezi o sarbatoare: ori creezi tu evenimentul, ori vii in intimpinarea unei nevoi publice. Or, eu cred ca nevoie publica nu exista. Si ce daca se da un decret? Este societatea romaneasca dispusa sa suporte o sacralizare de acest gen?", intreaba, retoric, Tudor Octavian.

Criticul literar Ion Bogdan Lefter este si mai categoric. "Data aleasa pentru Ziua Culturii Nationale confirma semidoctismul conceptiei. Pentru ca o asemenea «sarbatoare a culturii romanesti» sa nu fie strict personalizata, ar fi trebuit aleasa o zi de relevanta colectiva, nu individuala. Rezultatul s-a vazut imediat: la prima editie a «Zilei», peste tot in tara celebrata n-a fost cultura in ansamblu, ci personalitatea «poetului national», care era oricum sarbatorita ritualic la data respectiva. Acum s-a facut si mai cu sirg, pe alocuri in forme mai penibil patetice, in discursuri si mai lirico-nationaliste, insotite de recitari, si mai lesinat «patriotic»", a observat Ion Bogdan Lefter. Acesta e dispus totusi si la un exercitiu de optimism. "Poate ca instructiunile din ghidul elaborat de Ministerul Culturii, redactate cu inteligenta, vor evita supra-festivizarea zilei lui Eminescu si vor indemna la reflectii asupra culturii ca sistem complex de valori."

Criticul literar Costi Rogozanu se arata uimit ca autoritatile si acea parte a culturii romanesti careia ii plac festivismele au ratat sansa de a avea doua ocazii de a se arata patrioti. "Au vrut sa faca un eveniment si mai megalomanic si nu a iesit nimic, pentru ca nu au bani, pentru ca au politizat, pentru ca primarii de sector au dat premii culturale. Au reusit sa anihileze cele doua zile una cu alta. Nu inteleg din perspectiva lor, oameni dornici de serbari", s-a mirat Costi Rogozanu.

Acesta nu este neaparat impotriva unei Zile a Culturii Nationale. "Merge o astfel de zi, dar sa fie de dezbateri. Acum ne aflam in galeria aia retrograda, hai sa propunem cit mai multe zile nationale. Mie mi se par, de fapt, complet neculturale, sint puse fortat si n-are cum sa iasa ceva natural."

––-

Un "vis" mai vechi, devenit realitate

Ziua Culturii Nationale nu este o idee noua. In 2008, fostul ministru al Culturii, Adrian Iorgulescu, isi manifesta intentia de a propune Guvernului sa impuna printr-un act normativ aceasta sarbatoare tot pe 15 ianuarie.

"Este o zi pe care cred ca trebuie sa o integram intr-un calendar. Nu cred ca este o zi mai buna decit 15 ianuarie", a declarat demnitarul intr-o conferinta de presa. Potrivit Mediafax, Adrian Iorgulescu avusese aceeasi intentie si in 2005, dar si atunci a renuntat.

Tudor Octavian afirma ca ideea este chiar si mai veche de atit. "Si inainte de 1990 a existat o astfel de propunere de institutionalizare a zilei de 15 ianuarie. Numai ca atunci prima luna din an era cam aglomerata cu alte doua sarbatori mai «importante»", si-a amintit acesta.

––

Nu parasiti frecventa! Urmeaza Legea. Integral!

Dar mai intii dam legatura la minister:

Ministerul Culturii si Patrimoniului National (MCPN) a gasit de cuviinta sa serbeze aceasta zi importanta printr-un comunicat incheiat intr-un mod care i-ar face mindri si pe cei mai buni vorbitori ai limbii de lemn: "Nu in ultimul rind, MCPN ii felicita pe toti romanii si ii indeamna sa marcheze fiecare, dupa posibilitati, cu o floare, cu un vers, cu un gind Ziua Culturii Nationale".

Si acum, legea:

"Art. 1. – Se declara ziua de 15 ianuarie Ziua Culturii Nationale.

Art. 2. – (1) Autoritatile administratiei publice centrale si locale sprijina material si financiar organizarea de manifestari cultural-artistice si de actiuni social-culturale dedicate sarbatoririi acestei zile.

(2) Ministerul Culturii si Patrimoniului National elaboreaza, in colaborare cu reprezentantii organismelor deconcentrate, un ghid anual al manifestarilor dedicate acestei sarbatori.

Art. 3. – Societatea Romana de Televiziune si Societatea Romana de Radiodifuziune vor realiza si vor include in programele lor emisiuni dedicate acestei zile".

Legatura in studio!

Comentarii