237 de persoane sunt internate în spital din cauza virozelor. Copiii sunt cei mai afectaţi

joi, 01 decembrie 2022, 02:50
2 MIN
 237 de persoane sunt internate în spital din cauza virozelor. Copiii sunt cei mai afectaţi

În ultima săptămână, numărul ieşenilor diagnosticaţi cu infecţii respiratorii acute s-a menţinut în creştere cu 5% faţă de săptămâna anterioară. În perioada 21 – 27 noiembrie au fost înregistrate 7.264 de cazuri, dintre care 6.074 sunt infecţii virale ale căilor respiratorii superioare, iar 1.189 sunt pneumonii.

 

Conform datelor oferite de Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică şi Control Boli Transmisibile din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, pe lângă aceste cazuri a mai fost depistat şi un caz de gripă la grupa de vârstă 15 – 49 de ani. Cea mai mare incidenţă pentru virozele de sezon se menţine la grupa de vârstă 5 – 14 ani. Tot în ultima săptămână au fost raportate şi 237 de persoane internate, cu 48 mai mult comparativ cu săptămâna care a trecut (25% în plus). Mai exact, internările reprezintă 3,26% din numărul total de cazuri, cele mai multe fiind cauzate de infecţii virale ale căilor respiratorii superioare – 127, iar 110 reprezintă internări din cauza pneumoniilor.

Ce facem în caz de expunere prelungită la frig

În această perioadă cu temperaturi scăzute şi cu un număr mare de infecţii respiratorii, cei de la DSP Iaşi recomandă populaţiei să respecte sfaturile medicilor, regulile de igienă şi să se vaccineze antigripal. Până acum s-au vaccinat antigripal 65.071 de ieşeni „Expunerea prelungită la frig poate cauza hipotermie, degerături, dar şi probleme legate de starea psihică precum somnolenţa, pierderi de memorie, dificultăţi în vorbire, iar pe vreme friguroasă se poate pierde până la 50% din căldura corpului prin extremităţi”, au precizat aceştia.

Factorii care contribuie la apariţia degerăturilor sunt legate atât de vestimentaţia necorespunzătoare pentru temperaturile scăzute, cât şi de asocierea unor patologii cum ar fi diabetul sau boala arterial periferică. De asemenea, consumul de alcool, fumatul sau administrarea de medicaţie hipotensivă poate contribui la o scădere a fluxului sangvin periferic. „Leziunile superficiale se pot remedia prin încălzirea treptată a zonei până la revenirea sensibilităţii la nivelul tegumentului afectat şi nu necesită intervenţie medicală pentru soluţionare”, au mai completat reprezentanţii DSP.

În cazul în care apar leziuni profunde cauzate de expunerea la frig este indicată evitarea mobilizării membrului afectat, îndepărtarea hainelor ude care exercită presiune asupra leziunilor şi încălzirea uşoară prin introducerea tegumentelor afectate în apă călduţă, dar nu fierbinte. Ulterior, se pot aplica bandaje sterile la nivelul veziculelor cu lichid pentru a preveni spargerea şi infectarea acestora. 

Comentarii