43 mil. euro de la UE puse deoparte pentru Iaşi: reabilitări de clădiri şi amenajări de noi spaţii verzi

miercuri, 31 ianuarie 2024, 02:50
2 MIN
 43 mil. euro de la UE puse deoparte pentru Iaşi: reabilitări de clădiri şi amenajări de noi spaţii verzi

Primăria are la dispoziţie o nouă linie de finanţare pe care poate depune proiecte europene. Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE) a lansat, zilele trecute, apelul de proiecte pentru reabilitarea de clădiri publice. Apelul este unul necompetitiv: municipiul Iaşi are o sumă rezervată de aproape 23 milioane euro.

 

Banii sunt pre-alocaţi, astfel că municipalitatea trebuie doar să depună proiectele şi să acceseze fondurile UE. În cadrul aceleiaşi priorităţi de investiţii, urmează să fie lansate alte două apeluri, tot necompetitive: reabilitarea de blocuri rezidenţiale şi amenajarea de spaţii verzi. Cumulat, suma în cazul acestor două apeluri este de 20 milioane euro.

Revenind la clădiri publice, proiectele au ca obiectiv reabilitarea energetică a imobilelor. Potrivit listei cu proiecte prioritare prezentate la finalul anului trecut de Primărie, municipalitatea intenţionează să acceseze fonduri UE pentru refacerea unor clădiri unde funcţionează unităţi de învăţământ.

 

Care sunt principalele investiţii vizate

 

Astfel, proiectele prioritare sunt: căminul Şcolii Postliceale Sanitare „Grigore Ghica Vodă”, Colegiul Naţional „Garabet Ibrăileanu”, Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 9, Liceul Teoretic Waldorf, Şcoala Gimnazială „Ion Ghica” şi Şcoala Gimnazială „Mihai Codreanu”. Valoarea acestor proiecte se ridică la aproape 10 milioane euro.

Un alt proiect eligibil pentru a primi finanţare presupune reabilitarea clădirii administrative de pe şos. Naţională, imobil cunoscut drept „Piramida lui Dubeţ”. În acest caz, investiţia este estimată la 3,2 milioane euro. Primăria are în plan şi reabilitarea altor clădiri publice, dar o listă defalcată încă nu a fost făcută publică: pe lista de anul trecut apare un proiect general, intitulat „Renovare energetică a clădirilor administrate de Municipiul Iaşi”, a cărui valoare estimată ajunge la 19,8 milioane euro.

Astfel de proiecte vor putea fi finanţate în cadrul Priorităţii 3 a Programului Regional Nord-Est (PRNE), pe axa dedicată investiţiilor în eficienţă energetică.

În cazul apelului necompetitiv privind spaţiile verzi, care urmează să fie lansat, Primăria beneficiază de o pre-alocare de 12 milioane euro. Printre proiecte se numără investiţii pentru realizarea unor trasee sau „centuri” verzi, reconfigurarea unor spaţii din cartiere (Tătăraşi, Dacia), amenajarea de grădini urbane sau înfiinţarea de noi parcuri.

Pentru cealaltă axă de finanţare din cadrul Priorităţii 3, cea dedicată clădirilor rezidenţiale, apel care, de asemenea, urmează a fi lansat, Primăria Iaşi are o pre-alocare de 8 milioane euro. Printre proiecte se numără blocuri din Cantemir şi Bularga. 

Comentarii