A fost ratată alegerea unui viceprimar. Înţelegerile pe sub masă au picat la masa verde

sâmbătă, 27 ianuarie 2024, 02:50
3 MIN
 A fost ratată alegerea unui viceprimar. Înţelegerile pe sub masă au picat la masa verde

Liberalii au probleme în a forma o nouă majoritate politică în Consiliul Local (CL) Iaşi. Liderii filialei au bătut palma cu Răzvan Timofciuc încă din luna noiembrie 2023, dar, ieri, au eşuat, pentru a doua oară, în a-l înscăuna viceprimar pe acesta. Cauzele ţin de problemele din interiorul grupului PNL, aspect ce l-a determinat pe primarul Mihai Chirica să vorbească public despre „indisciplină” în partid.

Miza pentru edilul-şef al Iaşului este importantă: în maximum două săptămâni trebuie aprobat în plenul CL bugetul oraşului pe anul 2024, iar liberalii nu au suficiente voturi. Acesta va fi şi rolul lui Timofciuc: odată desemnat viceprimar, el va asigura „votul de aur” pentru majoritatea din jurul primarului. Foarte probabil, în perioada imediat următoare, va fi convocată o şedinţă extraordinară, dacă problemele din grupul PNL vor fi clarificate.

„Propun retragerea de pe ordinea de zi a proiectul nr. 1, privind alegerea în funcţia de viceprimar, motivată, sincer, 100%, de indisciplina unuia dintre colegii noştri, care a spus că vine astăzi şi nu a putut să vină, bănui că a avut un motiv foarte obiectiv”, a spus, în plen, primarul Mihai Chirica.

Edilul a făcut referire la consilierul PNL Silviu Apostol. Surse ZDI spun că au fost făcute presiuni asupra acestuia, în ultimele zile, să fie prezent la şedinţa de ieri, deşi el anunţase anterior că va putea participa doar în sistem online. Prezenţa online nu i-ar fi permis lui Apostol să voteze pentru alegerea viceprimarului, întrucât votul trebuie să fie secret, conform Codului administrativ.

Cu o zi înainte de şedinţă, unii liberali aveau speranţa că Apostol va ajunge la reuniune, dar, în dimineaţa plenului, lucrurile s-au clarificat cu puţine momente înainte de plen. Din informaţiile ZDI, liberalul ar fi spus că încearcă să ajungă la şedinţă, deşi era plecat în afara localităţii.

„Sunt la o întâlnire a unei federaţii din sectorul transporturilor şi nu pot răspunde, pot spune doar că nu comentez declaraţia domnului primar”, a declarat pentru ZDI Silviu Apostol.

Înainte de momentul retragerii proiectului, primarul a interacţionat de câteva ori cu Răzvan Timofciuc, iar, la un moment dat, edilul i-a arătat consilierului telefonul personal.

„La liberali, e mai puţină disciplină decât la celelalte partide mari şi sper ca această disciplină să fie înţeleasă ca o formă de progres şi civilizaţie şi nu ca o formă de îngrădire a unor drepturi sau libertăţi. Prin urmare, o să avem şi noi o şedinţă internă prin care o să încercăm să ne disciplinăm într-o manieră mult mai consecventă”, a mai spus primarul, într-o declaraţie acordată presei.

În lipsa cooptării lui Timofciuc în alianţă, liberalii vor fi nevoiţi să apeleze la înţelegeri subterane pentru a-şi impune voinţa în plen. O astfel de înţelegere a fost anul trecut, tot la votarea bugetului: fără aportul USR, liberalii nu ar fi putut ajunge să-şi aprobe bugetul pe 2023. În culisele politicii locale, este de notorietate prietenia între unii lideri ai filialelor PNL şi USR. De altfel, unul dintre consilierii USR (Andrei Popescu) a fost, în unele planuri, o variantă pentru ocuparea funcţiei de viceprimar, după plecarea lui Cezar Baciu (ex-USR), recent recompensat cu o funcţie de conducere în cadrul Termo Service, o instituţie din subordinea Primăriei. Fostul USR-ist a sprijinit alianţa din jurul primarului timp de 2 ani şi jumătate, la schimb cu poziţia de viceprimar.

De cealaltă parte, PSD pare a fi rămas în opoziţie, deşi şi social-democraţii au problemele lor. Surse ZDI spun că unul dintre consilierii PSD (Marian Dălban) s-a întâlnit cu primarul Chirica în încercarea să devină viceprimar, dar discuţiile nu au dat roade: fără un sprijin PSD, fie el şi neoficial, Dălban ar fi fost pe cont propriu şi risca excluderea din partid, fără şanse la o altă funcţie publică după alegerile din acest an.

În cadrul dezbaterilor de ieri, la capitolul interpelări, un instrument prin care consilierii locali pot cere socoteală primarului pentru diverse probleme, consilierii USR au evitat să critice tranşant executivul, în timp ce consilierii PSD au ridicat mai multe probleme – de la eşecul deszăpezirii oraşului şi până la politizarea de către PNL a inaugurării terminalului T4 de la Aeroport.

Comentarii