Afacerea băieţilor deştepţi de la PNL a dat chix. Au fost votate însă Sala Polivalentă şi cartierul smart

joi, 01 septembrie 2022, 01:50
4 MIN
 Afacerea băieţilor deştepţi de la PNL a dat chix. Au fost votate însă Sala Polivalentă şi cartierul smart

Proiectul Sălii Polivalente va fi resuscitat în luna septembrie. Aceasta este una dintre cele mai importante consecinţe a şedinţei ordinare de ieri a Consiliului Local (CL). Plenul a aprobat în unanimitate Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Moara de Vânt pe o suprafaţă totală de 106 ha. Parte din acest teren este destinat construirii Sălii Polivalente. 

Următorul pas este emiterea rapidă a autorizaţiei de construire şi, ulterior, Compania Naţională de Investiţii (CNI) ar urma să lanseze licitaţia de execuţie. Un proiect care nu a primit girul consilierilor este „afacerea liberală” din Cicoarei: un consilier PNL a lipsit de la şedinţă astfel că proiectul a fost respins după ce, anterior, fusese amânat de mai multe ori în alte şedinţe. Un vot ciudat a fost în cazul unei cereri DNA: un lider PNL nu a reuşit să obţină sprijinul propriului partid pentru aprobarea unui amendament şi apoi a votat în favoarea cererii procurorilor pe care anterior o criticase.

Sala Polivalentă costă peste 330 milioane lei

Două dintre condiţiile CNI pentru preluarea investiţiei la Sala Polivalentă au constat în avizarea PUZ-ului de către consilieri şi emiterea autorizaţiei de construire. Odată îndeplinit primul pas, Primăria are undă verde să emită autorizaţia şi să trimită întreaga documentaţie la CNI.

Chiar dacă au adus unele critici în plen, la adresa întregului PUZ, inclusiv consilierii USR au votat în favoarea proiectului pentru a nu „afecta eventuale finanţări” în cazul Sălii Polivalente sau altor obiective de utilitate publică propuse în noua zona de dezvoltare a Iaşului.

Potrivit primarului Mihai Chirica, elaborarea planului urbanistic a fost un proces laborios, iar, în final, numeroasele avize necesare proiectului au fost similare, cel puţin în ceea ce priveşte numărul lor, cu cele în cazul unui plan urbanistic la nivelul întregului oraş.

Amintim că planul urbanistic prevede ca zona să fie una mixtă cu funcţiuni administrative, financiar bancare, comerciale, lăcaşe de cult, cultură, învăţământ, sănătate, amenajări sportive, agrement, turism şi locuinţe de serviciu. În acelaşi timp, un alt studiu realizat prevede ca Moara de Vânt să se dezvolte după conceptul de „smart city”.

Peste 30% dintre cele 106 de hectare vor fi amenajate cu spaţii verzi, iar viitoarele clădiri vor fi deservite de peste 35.000 de locuri de parcare.

„Afacerea liberală” a dat chix. PUZ-ul poate intra într-o şedinţă viitoare

Un proiect controversat a fost cel privind aprobarea unui ansamblu rezidenţial în Cicoarei pe un teren de 3.370 mp, suprafaţă obţinută de beneficiar (G&R Imobiliar SRL) în urma unui schimb de terenuri cu Primăria: firma a cedat municipalităţii o altă suprafaţă pe care nu putea construiască blocuri (1.281 mp, lângă Cimitirul „Eternitatea”).

Proiectul rezidenţial a fost respins: din partea majorităţii (PNL-PMP-viceprimar exclus din USR Cezar Baciu) a lipsit de la şedinţă un consilier PNL (Silviu Apostol). În rândul opoziţiei politice, votul a fost împărţit: PSD a votat „împotrivă”, iar USR s-a abţinut.

Respingerea în plen a proiectului nu reprezintă în mod neapărat o decizie finală întrucât PUZ-ul poate fi din nou propus la vot într-o şedinţă viitoare. Amintim că schimbul de teren între Primărie şi G&R Imobiliar SRL a făcut obiectul unei anchete DNA, dar procurorii au clasat dosarul între timp. Societatea este condusă de oameni de afaceri apropiaţi de PNL, unul dintre ei fiind fiul primarului din Miroslava.

Plenul a refuzat să dea parcări procurorilor DNA

Un vot ciudat în plen a fost în cazul unei cereri a DNA, respectiv asigurarea unui număr de 10 locuri de parcare în zona Independenţei, pentru structura de sprijin de la Iaşi aferentă Parchetului European.

„Noi suntem chemaţi să extragem din locurile destinate publicului larg, gestionate de Primărie, să rezervăm o serie de locuri doar pentru câţiva angajaţi”, a declarat liberalul Eduard Boz. El a adăugat că rezervarea celor 10 locuri ar bloca zilnic câte 8 ore parte din parcarea publică de la Golia. Puncte de vedere similare au avut şi alţi consilieri. În schimb, primarul a pledat în favoarea proiectului în ideea „funcţionării instituţiilor statului” subliniind că parcarea de la Golia, în cazul locurilor propuse, este oricum liberă de maşini în numeroase situaţii.

Boz a formulat un amendament în plen, în sensul atribuirii a doar 6 locuri, dar propunerea sa a fost sprijinită doar de opoziţie, în timp ce propriul său grup politic s-a abţinut, situaţie care a stârnit râsete în sală. „Asta înseamnă libertate într-un partid!”, s-a auzit vocea viceprimarului Daniel Juravle (PNL). Fără susţinerea PNL, amendamentul liberalului Boz nu a trecut de plen.

În schimb, imediat după acest moment, Boz a votat în favoarea proiectului în forma propusă de executiv, formă pe care o criticase anterior. Însă, faptul că de la şedinţă a lipsit un consilier PNL, iar opoziţia politică s-a abţinut la vot, proiectul privind atribuirea celor 10 locuri a fost respins de plen.

Situaţia este una hilară având în vedere acelaşi CL a decis, anul trecut, să atribuie în folosinţă gratuită spaţiul din Independenţei pentru funcţionarea sediului de la Iaşi al Parchetului European. 

Comentarii