Al cincilea dosar cu tentacule spre biroul primarului. Unde duc firele anchetei DNA?

joi, 27 ianuarie 2022, 03:03
5 MIN
 Al cincilea dosar cu tentacule spre biroul primarului. Unde duc firele anchetei DNA?

O nouă descindere la Primăria Iaşi, ieri, într-o cauză cu totul nouă, fiind vorba de un dosar total diferit de cele patru cunoscute deja. Potrivit unor surse ale ZdI, în noul dosar ar fi vorba de un bloc construit în Tătăraşi fără respectarea legii, despre care cotidianul nostru a scris în trecut, şi având în documentaţia de edificare certificate semnate de primarul Mihai Chirica şi de viceprimarul Gabriel Harabagiu. Proiectul iniţial al companiei Flux, deţinută de familia lui Gheorghe Cheşcu, a primit autorizaţia de construire pentru un imobil cu 4 niveluri (2 niveluri în subsol, parter şi 1 etaj), pentru ca, în final, blocul să ajungă să aibă 7 sau 9 niveluri. Diferenţa apare între cele două certificate de edificare emise cu acelaşi număr, dar cu conţinut diferit: ceea ce ar indica un fals grosolan. În timp ce anchetatorii descindeau în Primărie, Mihai Chirica se afla cu viceprimarul la Bucureşti.

Procurorii anticorupţie au descins din nou, ieri, la Primărie. Scopul acestora a fost să ridice mai multe documente cu privire la un proiect imobiliar, fiind vorba despre o nouă anchetă, diferită faţă de cele patru deja cunoscute public. Municipalitatea a susţinut ieri că primarul Mihai Chirica nu are vreo calitate în noul dosar. Anchetatorii au intrat în biroul Serviciului GIS-Cadastru din Palatul Roznovanu şi la Serviciul Control Urbanism de la Poliţia Locală. Au plecat cu mai multe documente urbanistice şi un calculator. Percheziţii au fost făcute şi în alte trei locaţii, dar DNA nu a indicat cu precizie unde sunt acestea.

„Se efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate corupţiei comise în cursul anului 2018”, a comunicat DNA.

Potrivit unor surse, dosarul face referire la un imobil construit de compania Flux în Tătăraşi, cu spaţii comerciale, birouri şi locuinţe. Acum câţiva ani, „Ziarul de Iaşi” a scris despre faptul că firma controlată de familia lui Gheorghe Cheşcu nu a respectat autorizaţia emisă de municipalitate şi a construit mai multe etaje în plus. Recent, publicaţia „Reporter de Iaşi” a dezvăluit că, în acest caz, în 2018 ar fi fost emise două certificate de atestare a edificării construcţiei la doar o zi distanţă: unul ar fi fost semnat de către fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, iar celălalt de primarul Mihai Chirica (în ambele cazuri sunt şi alte semnături ale unor persoane cu atribuţii în acest sens).

Gheorghe Cheşcu – Flux

Jurnaliştii au susţinut că ambele certificate conţin falsuri, în sensul că atestă faptul că blocul ridicat în Tătăraşi respectă indicatorii urbanistici aprobaţi iniţial de Primărie. În plus, cele două certificate ar avea acelaşi număr de înregistrare, dar un conţinut diferit: în cel semnat de primar ar apărea mai puţine niveluri faţă de cel semnat de fostul viceprimar. Surse judiciare ne-au precizat că procurorii au ridicat documentele care au stat la baza emiterii actelor urbanistice, precum şi calculatorul lui Victor Gavriluţă, unitate care ar fi fost utilizată pentru întocmirea certificatelor de edificare. Gavriluţă este inspector de specialitate la Serviciul GIS-Cadastru, iar numele lui apare şi în alte dosare penale.

Procurorii nu l-au găsit pe primar la birou

În timpul percheziţiilor, primarul Mihai Chirica se afla la Bucureşti. Într-o declaraţie trimisă presei, edilul şef al Iaşului a spus că acţiunea DNA vizează ridicarea unor documente emise începând cu anul 2012 „de la diferite servicii din cadrul municipalităţii”.

Anul menţionat de primar coincide cu anul în care compania Flux a primit autorizaţia de construire pentru un imobil cu 4 niveluri (2 niveluri în subsol, parter şi 1 etaj) pentru ca, în final, blocul să ajungă să aibă 7 sau 9 niveluri, aici fiind şi diferenţa între cele două certificate de edificare emise.

„În această dimineaţă (ieri, n.r.) procurori din cadrul DNA Iaşi au venit la sediul Primăriei pentru a ridica unele documente emise începând cu anul 2012 de la diferite servicii din cadrul municipalităţii. Conform procedurii, în calitatea mea de primar, am fost informat de această acţiune. În acest moment eu mă aflu la Bucureşti, împreună cu viceprimarul Daniel Juravle, unde am programate mai multe întâlniri la Guvern pentru proiectele oraşului. Nu vă pot da mai multe detalii şi sunt sigur că o comunicare oficială o veţi primi de la instituţiile de resort”, a comentat primarul Mihai Chirica.

La finalul percheziţiilor, Primăria a trimis o informare presei în care a confirmat faptul că documentele solicitate de către DNA fac referire la un proiect rezidenţial a cărui autorizaţie de construire a fost eliberată în anul 2012.

„În acest moment primarul Mihai Chirica nu are nicio calitate în acest dosar. Mai mult, la iniţiativa primarului Mihai Chirica, instituţiile abilitate ale statului au fost sesizate cu privire la acest caz încă de la începutul acestui an”, a susţinut municipalitatea în comunicat.

Lista dosarelor

În ultimul an, procurorii anticorupţie au descins de mai multe ori la sediul Primăriei, în condiţiile în care primarul este implicat în mai multe dosare. Anchetele au legătură cu diverse proiecte imobiliare derulate la Iaşi în ultimii ani. În acelaşi timp, o anchetă este desfăşurată şi de către DIICOT, ultima audiere a primarului fiind în decembrie 2021, atunci când, conform surselor ZDI, i s-a comunicat o extindere a urmăririi penale, printre noile acuzaţii fiind şi cea de abuz în serviciu (dosarul „Zoiosu” – Ghiocel Asimionesei).

Anul trecut, la Primărie au mai avut loc percheziţii în legătură cu un schimb de terenuri realizat de municipalitate cu o firmă de dezvoltare imobiliară (dosarul „Cimitirul”). Totodată, judecătorii ieşeni ar urma să se pronunţe astăzi asupra începerii judecăţii în dosarul „Skoda”, dosar în care primarul este acuzat tot de abuz în serviciu. Acţiunea este încă în cameră preliminară, iar pronunţarea a fost amânată de mai multe ori.

Nu în ultimul rând, anul trecut procurorii DNA de la structura centrală au redeschis ancheta şi în dosarul „Traverselor”, dar, în acest caz, urmărirea penală este „in rem” (contra faptei).

Lista dosarelor DNA cu Primăria în vizor

  • Flux – „Stăpânul Tătăraşului”, Gheorghe Cheşcu, vinde apartamente care nu există – AICI
  • Dosarul Zoiosu – Rufele murdare din dosarul "Zoiosu". Cum a fost prins primarul Chirica! – AICI
  • Afacerea Skoda – Primarul Chirica bate la ușa lui Nichita. Afacerea Skoda: istoria cazului și rolul amantei – AICI
  • Dosarul Cimitirul – Afacerea "Cimitirul": Primăria Iaşi zguduită din nou de afaceri de corupţie. Ultimele detalii – AICI
  • Dosarul Traverselor – O nouă bombă explodează lângă Chirica. DNA intră iar în Primărie. Acum, pe axa est-vest – AICI

Comentarii