EXCLUSIV: O nouă bombă explodează lângă Chirica. DNA intră iar în Primărie. Acum, pe axa est-vest
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

EXCLUSIV: O nouă bombă explodează lângă Chirica. DNA intră iar în Primărie. Acum, pe axa est-vest

GALERIE
Pasaj Fundatie_inaugurare_15decembrie2014
  • Pasaj Fundatie_inaugurare_15decembrie2014
- +

O nouă „bombă” la Primăria Iaşi: procurorii DNA de la structura centrală reiau o anchetă penală aici. Judecătorii ieşeni au confirmat ieri redeschiderea urmăririi penale într-un dosar în care au fost verificate mai multe proiecte europene care s-au derulat în perioada 2007 - 2014. Într-un punct de vedere, Primăria susţine însă că cercetările fac referire la un singur proiect: Axa Est - Vest, cel în cadrul căruia a fost construit pasajul Mihai Eminescu şi în jurul căruia a izbucnit, în 2015, „scandalul traverselor”. Dosarul a fost clasat în martie 2019, dar, în noiembrie 2020, procurorul-şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate corupţiei a infirmat soluţia. Ulterior, a fost deschisă o acţiune în instanţă pentru confirmarea redeschiderii penale: după mai multe amânări, ieri a venit decizia judecătorilor. Acţiunea DNA vine într-un moment în care imaginea Iaşului a avut deja de suferit în ultimele luni: primarul Mihai Chirica este dublu inculpat (trimis în judecată pentru abuz în serviciu în dosarul Skoda şi cercetat pentru „omisiunea sesizării” în dosarul „Zoiosu”), iar preşedintele Consiliului Judeţean Costel Alexe este sub control judiciar în dosarul în care este acuzat de DNA că a primit mită 22 tone de tablă. Pe perioada derulării proiectului Est-Vest, actualul primar Mihai Chirica a fost director tehnic, apoi viceprimar.

 

 

Acţiunea din instanţă a DNA a avut ca obiect dosarul de urmărire penală 499/P/2013. „Admite sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie şi, în consecinţă: În baza disp. art. 335 alin. 4 Cod procedură penală confirmă redeschiderea urmăririi penale dispusă prin ordonanţa nr.297/II-2/2020 emisă la data de 18.11.2020 de procurorul-şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, ca urmare a infirmării ordonanţei de clasare emisă la data de 18.03.2019 în dosarul de urmărire penală nr. 499/P/2013”, se arată în decizia judecătorilor.

Ce proiecte europene au făcut obiectul dosarului redeschis de DNA

Potrivit informaţiilor „Ziarului de Iaşi”, în dosarul 499/P/2013, procurorii au cercetat lucrările executate în cadrul a cinci proiecte europene: modernizarea bazei de agrement Ciric, dezvoltarea reţelei rutiere în zona istorică, dezvoltarea Axei de transport Est-Vest, construirea Centrului Tehnologic Regional şi Axa rutieră Sud. Toate aceste proiecte au fost „amendate” acum mai bine de şase ani, fiind aplicate corecţii financiare în urma unor nereguli identificate în derularea contractelor de lucrări. Iniţial, în acest dosar a fost inclus şi proiectul privind înfiinţarea sistemului de management al traficului, care s-a lăsat deja cu condamnări. Implementarea acestui proiect i-a adus o condamnare la închisoare fostului primar Gheorghe Nichita. Deocamdată, nu este clar care proiect dintre cele cinci (sau dacă toate cinci) va fi cercetat din nou de procurori, dar Primăria spune că ar fi vorba doar despre un singur proiect.

Cititi si: Rufele murdare din dosarul "Zoiosu". Cum a fost prins primarul Chirica!

„Dosarul vizează opinii şi interpretări diferite ale Parchetului în ceea ce priveşte cercetarea penală. Este vorba despre un singur proiect, Axa Est-Vest, unde opinia procurorului şi a expertului DNA a fost în sensul clasării dosarului, iar acum există o a doua opinie, în favoarea reluării cercetării penale, care, în final, poate avea clasare sau altă opinie”, este punctul sec de vedere al Primăriei pe această speţă, transmis de purtătorul de cuvânt Sebastian Buraga. De menţionat că, pe perioada derulării proiectului Est-Vest, actualul primar, Mihai Chirica, a fost director tehnic, apoi viceprimar. În unul dintre proiecte - Axa culturală -, actualul primar a fost pentru o perioadă manager de proiect, dar Primăria spune că acel proiect nu ar face obiectul anchetei redeschise de DNA.

Cercetările în dosarul penal au fost „in rem”

În perioada 2014 - 2019, „Ziarul de Iaşi” a formulat mai multe solicitări de informaţii la DNA cu privire la dosarul 499/P/2013, dar, de fiecare dată, răspunsul instituţiei a fost că urmărirea penală a fost declanşată „in rem” (contra faptei) şi că dosarul este „în lucru”. „Ziarul de Iaşi” a făcut o solicitare la DNA inclusiv săptămâna trecută pe această speţă, dar biroul de presă al instituţiei nu a trimis încă un răspuns. Vom reveni asupra lui în momentul în care îl vom primi. În schimb, într-un răspuns al DNA din 2017, reprezentanţii instituţiei au arătat că urmărirea penală „in rem” în dosarul 499/P/2013 a fost declanşată în baza articolului 18^1 din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie. În acelaşi an, DNA confirma că proiectele europene enumerate mai sus au făcut obiectul dosarului 499/P/2013.

Cititi si: Afacerea "Zoiosu" din Sărărie a explodat. Procurorii aruncă plasa la Primărie. Ce face Chirica?

„Folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept sau reţinerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”, este primul alineat al articolului menţionat. Despre ancheta DNA în cazul proiectelor europene derulate de Primărie s-a aflat în februarie 2014: la acea vreme, fostul primar Gheorghe Nichita declara că procurorii au solicitat municipalităţii mai multe documente şi înscrisuri. Ulterior, la o solicitare a „Ziarului de Iaşi”, Primăria a confirmat că DNA solicitase documente cu privire la contractul de lucrări, în cazul tuturor proiectelor europene enumerate mai sus.

Axa Est-Vest: pasajul Eminescu şi scandalul traverselor de pe Elena Doamna

Principala lucrare în cadrul Axei Est-Vest a vizat construirea pasajului Mihai Eminescu (286 metri): început în februarie 2012, pasajul a fost finalizat în 2014 (17 luni întârziere). Lucrările au fost executate de către asocierea de firme Construcţii Feroviare Iaşi (SCCF) - Loial Impex, care îşi adjudecase licitaţia cu o ofertă de 53 milioane lei (Primăria estimase o valoare de 67 milioane lei).

Lucrările au demarat efectiv în martie 2012, dar în vara aceluiaşi an au început problemele, după ce liderul de asociere (SCCF Iaşi) şi-a schimbat acţionaratul. În cadrul acestui proiect, Primăria a luat şi o decizie în premieră în relaţia cu o firmă: a aplicat penalităţi de aproape 200.000 lei. Proiectul a luat o altă turnură în primăvara anului 2014: Primăria a evitat să rezilieze contractul cu SCCF (care deja abandonase şantierul de mai multe săptămâni), dar a decis ca lucrarea să fie finalizată de partenerul de asociere (Loial Impex) al cărui aport anterior fusese doar de a executa marcaje rutiere pe străzile asfaltate prin proiect. Proiectul Axei Est-Vest a mai cuprins reabilitarea de străzi (Păcurari, Independenţei şi Elena Doamna), crearea de piste de biciclişti şi refacerea unei căi de rulare (Elena Doamna). În cazul ultimei componente, în 2015, a izbucnit „scandalul traverselor”: şinele vechi ar fi fost folosite pe post de traverse.

Cititi si: Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Unele surse ne-au precizat că ancheta DNA ar avea în vizor în special această lucrare. În cazul celorlalte proiecte care au făcut obiectul dosarului 499/P/2013, principalele lucrări au vizat modernizarea unor străzi şi linii de tramvai, reabilitarea infrastructurii rutiere Podu Roş - Nicolina (inclusiv cu modernizarea căii de rulare), amenajarea zonei Ciric (una dintre componentele proiectului - telescaunul s-a dovedit a fi poate cea mai inutilă investiţie făcută de Primăria Iaşi) şi construirea centrului tehnologic din CUG. Valoarea totală a proiectelor a fost de circa 300 milioane lei. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (II)

Alexandru LĂZESCU

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (II)

Atunci când ţările în care se aplică politicile socialiste intră invariabil într-o criză profundă, ajung în ruină economică şi la proteste reprimate brutal, ampla falangă progresistă din zona politică, academică şi din mass media din Occident ne explică că motivul este că acolo nu se aplica cu adevărat socialismul.

Filmuletul zilei

opinii

Oraşe de antichităţi

Briscan ZARA

Oraşe de antichităţi

Comunismul a fost o idee proastă, fără discuţie. Aşa ceva nu se poate aplica decât poate într-o societate cu mult mai dezvoltată şi conştientă de sine decât cele existente acum şi cu 50 de ani în urmă. A organiza o ţară întreagă după nişte principii fixe, nivelatoare, înjositoare pentru unii şi înălţătoare pentru alţii, ambele pe nedrept, este o crimă adevărată. Nu poţi neglija cu totul individul, cu unicitatea lui, pentru binele societăţii în ansamblu. Pentru că ăsta e comunismul, ca orice regim totalitar, un sistem care neglijează individul.

Povestea de război a marii Regine (II)

Mihai DORIN

Povestea de război a marii Regine (II)

Istoria românilor, dar şi cea universală, stă mărturie că monarhia este regimul care, în toate timpurile, a beneficiat de cea mai mare încredere din partea oamenilor. Să reţinem şi faptul că pe această relaţie de încredere s-au structurat marile idealuri în istorie, în vreme ce neîncrederea le-a năruit. În fine, regele reprezintă o triplă "realitate socială, politică, religioasă". Însă fundamentul regalităţii în economia istoriei este faptul că aceasta este cel mai puternic simbol al naţiunii, al unităţii, al continuităţii, al fertilităţii şi al mântuirii.

Final de admitere. Studenţia ca scurtătură

Ioan Alexandru TOFAN

Final de admitere. Studenţia ca scurtătură

S-a terminat admiterea şi atmosfera în universitate este aceeaşi ca la sfârşitul unei nunţi la un cămin cultural de la sat. Mormane de hârtii (chiar dacă există o platformă online de înscriere, dosarul plic este inevitabil ca o lege a firii), sticle cu apă sălcie, scrumiere pline, pixuri aruncate, priviri obosite, transpiraţie, poveşti amuzante sau teribile. Dar şi un sentiment de mulţumire, ca după număratul darului: au venit şi anul acesta studenţi, nu ne desfiinţează nimeni. Ba chiar au venit mai mulţi decât anul trecut, cel puţin la licenţă.

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

Drona auto

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.