Comunicat de Presă

Arhitectul GHEORGHE HEREȘ, distins cu premiul SHARE Architects Opera OMNIA

miercuri, 02 noiembrie 2022, 07:40
4 MIN
 Arhitectul GHEORGHE HEREȘ, distins cu premiul SHARE Architects Opera OMNIA

Arhitectul Gheorghe Hereș, cu o contribuție remarcabilă la dezvoltarea arhitecturii contemporane, a fost distins pentru întreaga sa carieră cu premiul SHARE Architects Opera OMNIA. Distincția i-a fost acordată ieri, 1 noiembrie, în cadrul Forumului Internațional de Arhitectură și Ingineria Construcțiilor –  SHARE Bucharest 2022, eveniment organizat anual în România. Premiul a fost înmânat de Ştefan Bâlici, Președintele Ordinului Arhitecților din România, Florin Mindirigiu, Fondator SHARE Architects și Șerban Țigănaș, Președinte SHARE Architects Society. Decan de vârstă al arhitecților ieșeni, Gheorghe Hereș este o prezență constantă în viața orașului, cu o bogată activitate desfășurată în peste 60 de ani de carieră, lucrând asiduu la proiectele sale începând de la primele schițe și până la punerea în operă a acestora. Palatul Culturii, Mănăstirea Golia, ansamblul Mănăstirii Cetăţuia sau al Mănăstirii Frumoasa, Muzeul de Istorie Naturală și Casa Dosoftei sunt câteva dintre bijuteriile arhitecturale din Iași care poartă amprenta arhitectului Gheorghe Hereș.

Arhitectul Gheorghe Hereș s-a născut în anul 1937 în satul Făurești din Maramureș, unde urmează liceul „Gheorghe Șincai” din Baia Mare, după care este admis la Institutul de Arhitectură „Ion Mincu“ din București. Ca tânăr stagiar, vine la Iași după absolvirea Institutului de Arhitectură (promoția 1962) împreună cu soția Cecilia, tot arhitectă și care îi va fi și cea mai apropiată colaboratoare în îndelungata și bogata activitate profesională. Amândoi au fost repartizați la Institutul de Cercetare şi Proiectare Iaşi (I.C.P.R.O.M., ulterior HABITAT PROIECT S.A.) unde au lucrat pînă în anul 1992, fiind printre primii arhitecți care au venit în zona Moldovei. În cadrul Institutului de Proiectare a activat ca arhitect proiectant, proiectant de specialitate, şef proiect, şef colectiv și, în cea mai mare parte, şeful secţiei de arhitectură.

O parte importantă a activităţii arh. Hereș a fost în pionieratul proiectării tipizate, în care a realizat serii de locuințe colective cu structură în diafragme de beton și, mai ales, structuri în cadre lamelare, sisteme structurale originale și eficiente, cu impact favorabil asupra spațiului interior, rafinând o practică ce ar trebui reluată într-o abordare contemporană. Lucrările elaborate în domeniul urbanismului și amenajării teritoriului se referă la detalii de sistematizare a unor ansambluri sau artere majore de circulaţie, studii de siluetă şi volumetrie pentru ansambluri sau artere importante, cât și participarea la concursuri de sistematizare precum bulevardul Independenţei sau sistematizarea cartierului Alexandru cel Bun – Iaşi, pentru care a obținut premiul Uniunii Arhitecţilor. În domeniul restaurărilor, arh. Hereș a contribuit la punerea în valoare a ansamblurilor şi siturilor istorice pentru Mănăstirea Golia, Spitalul Sf. Spiridon, Muzeul de Istorie Naturală, ansamblul Mănăstirii Cetăţuia sau al Mănăstirii Frumoasa.

Prin studiul de siluetă al cornişei de Vest a zonei centrale a municipiului Iaşi a valorificat şi evidenţiat ansamblurile şi monumentele situate în această zonă: Biserica Trei Ierarhi, Şcoala Gh. Asachi, Biserica Romano-Catolică, Ansamblul Mitropolitan. De asemenea, a contribuit la punerea în valoare a vestigiilor istorice ale vechilor Curţi Domneşti, a Bisericii Sf. Nicolae Domnesc, a Casei Dosoftei şi a Palatului Culturii sau a complexului arhitectural Râpa Galbenă din Iaşi, a coordonat proiectele pentru reabilitarea urbană a străzii Lăpuşneanu cu studii de punere în valoare a Bisericii Banu, a Muzeului Unirii şi a Hotelului Traian. 

În anul 1997 a lucrat ca şef proiect coordonator restaurare la Ansamblul Monument Istoric Mănăstirea Agapia. O experiență inedită a reprezentat și lucrul la proiectele pentru piața externă, respectiv Centrul Cultural Annaser – Alger şi proiectul pentru Palatul Prinţului Moştenitor al EAU din Abu-Dhabi. După anii ’90 se dedică preponderent arhitecturii ecleziastice, căreia îi găsește o formă de exprimare personală, expresia cunoașterii profunde a tehnicilor și materialelor tradiționale în zeci de proiecte noi, dar și restaurări de biserici în special catolice, cea mai importantă lucrare fiind Catedrala Catolică din Iași, Institutul Teologic Romano – Catolic Iași, Biserica Sf. Tereza din Iași, precum și o serie de așezăminte sociale sau monahale.

Laureații SHARE – Opera OMNIA

Galeria laureaților SHARE – Opera OMNIA include până în prezent pe arh. TRAJKO DIMITROV (Bulgaria), arh. PETRAQ KOLEVICA (Albania), arh. MIMOZA NESTOROVA TOMIĆ (Macedonia de Nord), arh. MAKS VELO (Albania), arh. ŠPELA VIDEĆNIK (Slovenia), arh. KATALIN CSILLAG și arh. ZSOLT GUNTHER (Ungaria), arh. ALEXANDRU BELDIMAN (România), arh. ALEKSANDAR STJEPANOVIC (Serbia), arh. ATANAS PANOV (Bulgaria), arh. ROMUALD LOEGLER (Polonia), arh. NICOS VALSAMAKIS (Grecia), arh. CSABA NAGY & arh. KÁROLY PÓLUS (Ungaria), arh. SALI SPAHIU (Kosovo), Atelier 4 fondat de arh. TAMARA EFTIMI (Albania), arh. VEDINA BABAHMETOVIĆ (Bosnia și Herțegovina).

 

Despre SHARE Architects

Forumul Internațional de Arhitectură și Ingineria Construcțiilor, SHARE Bucharest 2022, s-a desfășurat anul acesta în perioada 31 octombrie – 1 noiembrie. Evenimentul a reunit la București peste 60 de speakeri din România, Austria, Anglia, Albania, Bulgaria, Italia, Iran, Macedonia de Nord, Polonia, Serbia, Spania, SUA, Turcia, Grecia și Luxemburg. În prim-plan au fost temele „Fațade sustenabile: Design și tehnologie”,  „Fațadele și impactul asupra spațiului public” și „Mari proiecte de dezvoltare urbană din România și la nivel internațional”.

Forumurile SHARE Architects au devenit, în ultimii 25 de ani, o rețea esențială de conectare pentru arhitecți și antreprenori din Europa Centrală și de Sud-Est. SHARE creează o platformă eficientă de cunoaștere și înțelegere a diversității fenomenului arhitectural contemporan. În prezent, evenimentele SHARE Architects au loc în 16 țări din Europa Centrală și de Est, iar comunitatea SHARE Architects numără peste 50.000 de membri din întreaga lume.

 

 

Comentarii