Au uitat să ne mai bucure

miercuri, 24 aprilie 2019, 01:43
4 MIN
 Au uitat să ne mai bucure

 

Deşi joacă în play-out, Politehnica Iaşi nu este în stare să câştige pe teren propriu. În cele patru meciuri jucate în Copou în faza a doua a Ligii I, Poli a obţinut o singură remiză în duelurile cu cele mai slabe echipe din campionat

 

Poli Iaşi are noroc că în play-out sunt cel puţin trei echipe extrem de modeste, nou-promovatele din Călăraşi şi Sibiu, pe care le-a învins în deplasare, şi Concordia Chiajna, grupare care decontează scump problemele de sănătate ale primarului localităţii ilfovene, cel care a păstorit, practic, echipa ani la rând. Altfel, la cum joacă, trupa lui Flavius Stoican ar trebui să aibă emoţii mari legate de retrogradare!

Acest lucru s-a văzut şi în prima repriză a meciului de luni, de pe teren propriu, disputată cu cea mai slabă echipă din Liga I, Concordia. Poli a decontat încă o dată eroarea gravă a cedării din iarnă a golgeterilor Flores şi Cristea, pe bani de nimic, şi nu şi-a creat decât o ocazie în faţa unei echipe care avea pe flancuri o improvizaţie (Ivanovici) şi un jucător care intră doar pentru că e under 21 (Fota), iar în centru cel puţin doi stoperi rudimentari, Koutroubis şi Meira. Stupefiantă a fost cifra cornerelor obţinute, zero (!!!), dar şi faptul că Iaşul a pierdut la toate capitolele importante: şuturi (3-5), încercări cadrate (1-3), ocazii (1-3). Drept urmare, deşi Concordia a avut de la mijloc în sus jucători din care a rămas mai mult numele, Ropotan, Gorobsov, Bawab, astfel că traseele gândite de pasionatul de tactică Adrian Falub, care a fost aplaudat de fanii ieşeni, se frângeau ca urmare a erorilor individuale, Concordia a intrat, pe merit, cu un avantaj de un gol la pauză. Asta şi pentru că Gardoş a arătat încă o dată că mai mult Iaşul îl ajută, nu şi invers, iar Sin continuă să fie în picaj de când discuţiile legate de prelungirea contractului care expiră în vară nu se materializează cu semnături.

La cabine, Stoican şi-a pus în valoare atuul pe care îl are, capacitatea de mobilizare. Ajutată şi de golul marcat rapid de Enoh, plecat dintr-o fază susceptibilă de ofsaid, Poli a schimbat faţa meciului. Iaşul a dominat cu autoritate actul secund, însă nu a mai reuşit să concretizeze niciuna din cele patru oportunităţi pe care şi le-a creat. Ar fi fost însă nedrept ca acest lucru să se întâmple, ambele tabere recunoscând că remiza a fost echitabilă.

Pe lângă plusurile evidente al gazdelor la capitolul atitudine şi determinare, care au făcut ca gafele elementare apărute în ambele tabere să mai fie trecute cu vederea, repriza a doua a scos în evidenţă două aspecte ciudate. Politehnica a avut opt cornere, însă nu a creat pericol decât la unul, abia în prelungiri, când s-a renunţat la execuţiile exasperante la prima bară, pradă uşoară pentru oaspeţi. Apoi, dacă la pauză a mutat logic, scoţând două piese moarte, Qaka şi Petre, Stoican a surprins în minutul 77, când a renunţat la unicul atacant de meserie, Enoh, şi a introdus un jucător de bandă, Zaharia. Mutarea a avut ca efect reducerea limpezimii construcţiei, mai ales că Platini, care crease mult, a fost redus la tăcere odată cu trecerea ca vârf, dar şi pierderea de talie într-un moment în care accentul era pus pe centrări. În antiteză, deşi Concordia era dominată, Falub introdusese un atacant de careu, Moussa, în minutul 68, în locul unui mijlocaş, Nivaldo, pentru a mai ţine de minge şi a plusa la jocul aerian.

Paradoxal, scorul, mult sub aşteptări, care face ca Poli să rămână fără victorie acasă în play-out după patru jocuri, lucru de neconceput pentru o echipă care a avut ca obiectiv calificarea în play-off şi care urmăreşte acum câştigarea grupei a doua valorice, are şi partea lui pozitivă. Avantajată de jocul rezultatelor, Iaşul rămâne cu şase puncte peste locul de baraj, astfel că emoţiile retrogradării sunt încă departe, în ciuda bilanţului catastrofal înregistrat în 2019 pe teren propriu: şase meciuri, o victorie, un egal, patru eşecuri, trei goluri marcate, toate după decizii greşite ori discutabile de arbitraj, şi şapte primite! Iar faptul că Iaşul are linie negativă, inclusiv golaverajul, în clasamentul play-out-ului, deşi a jucat de patru ori acasă şi de două ori în deplasare cu echipele cele mai slabe din Liga I, spune totul despre cum arată Politehnica!

Foto: Adrian CUBA// Agerpres

 

Poli-catalog

 

Miño (5,5) – o intervenţie bună, în minutul 6, când Cristescu a scăpat singur cu el.

Bosoi (4,5) – lipsit de inspiraţie.

Gardoş (4) – greoi, depăşit cu regularitate.

Frăsinescu (5,5) – a strâns apărarea în actul doi.

Sin (4) – a greşit la golul oaspeţilor.

Mihalache (6) – exemplu de devotament.

Qaka (4) – în nota lui obişnuită.

Platini (6) – mai multe pase foarte bune, între care şi cea decisivă.

Nascimento (4,5) – poate mai mult.

Petre (4) – nimeni nu înţelege de ce este folosit.

Enoh (6) – a marcat golul Iaşului, a mai apărut de două ori la finalizare, fiind stângaci în execuţii.

Semedo (5) – mai viu decât în alte meciuri, dezordonat.

Fr. Cristea (5) – nu s-a făcut de râs la debut.

Zaharia a intrat în minutul 77, faptul că a intrat în locul unicului vârf de meserie fiind neînţeles de multă lume

 

 

Comentarii