De Business

Punem punctul pe știi

Cât petrol are România şi până când trebuie să ne ajungă. Comănescu, GSP: Este momentul de răscruce. Să considerăm abandonarea zăcămintelor de ţiţei

miercuri, 30 martie 2022, 14:13
1 MIN
 Cât petrol are România şi până când trebuie să ne ajungă. Comănescu, GSP: Este momentul de răscruce. Să considerăm abandonarea zăcămintelor de ţiţei

România a început ușor tranziția către un parc auto independent de petrol, anul 2030 fiind un obiectiv când Europa va renunța la combustibilii fosili. Despre asta a vorbit şi Gabriel Comănescu, preşedintele Grupului Servicii Petroliere, la DC NEWS TV. Acesta avertizează, însă, că România mai are mult până să ajungă la un parc electric sau pe bază de hidrogen. 

Dacă țara noastră dispune de ”mari rezerve de gaz”, după cum a precizat Bogdan Chirieac, petrolul este un subiect diferit. 

”Mai avem petrol cât să ne ducem în perioada de tranziție, rămân acum de văzut recomandările comunității europene, avem 2030 ca moment de răscruce, când trebuie să renunțăm la producțiile de țiței și trebuie să începem, practic, să considerăm abandonarea zăcămintelor de țiței pentru conversia pe petrol sintetic și conversie pe energie alternativă venită din gaze. Ați văzut că, în ceasul al doisprezecelea, gazele au fost declarate un combustibil verde sau, cel puțin, mai puțin poluant.

Este acest element de tranziție, situația cu Ucraina, care acum, în noua conjunctură, poate genera o nouă discuție asupra închiderii zăcămintelor de gaze, de cărbune și tranziția spre energie verde. 

Uitându-ne, practic, cu ce avem astăzi faptic în recomandările Comunității Europene, 2030 este momentul de răscruce când se închid, așa că nu trebuie să ne mai uităm foarte mult, să țintim după petrol și gaze, România are încă rezerve și poate să continue această tranziție pe 2030-2035”, a afirmat Gabriel Comănescu, preşedintele Grup Servicii Petroliere. 

Mai mult, pe newsweek

Comentarii