Caz foarte rar la Spitalul Parhon: trei pacienţi internaţi în aceeaşi gardă, cu aceeaşi complicaţie medicală, la un pas de moarte

miercuri, 17 mai 2023, 01:52
3 MIN
 Caz foarte rar la Spitalul Parhon: trei pacienţi internaţi în aceeaşi gardă, cu aceeaşi complicaţie medicală, la un pas de moarte

Situaţie foarte rară în acest weekend la Spitalul „Dr. C. I. Parhon” din Iaşi: în garda de duminică, trei pacienţi, de peste 80 de ani, care nu aveau nicio legătură unul cu celălalt, cu boli diferite, s-au prezentat la spital ca urgenţe cu aceleaşi simptome: insuficienţă renală acută şi hiperpotasemie. Iar la investigaţii suplimentare, cauzele au fost similare: cu toţii şi-au administrat în exces medicamente menite pentru a ţine sub control bolile cronice.

Condiţia nu este una rară, explică conf.dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtătorul de cuvânt al unităţii medicale: există periodic câte unul sau doi pacienţi care suferă de această afecţiune din cauze similare. Dar nu s-a mai întâmplat în ultimii ani, cel puţin de când a apărut pandemia cu siguranţă nu, ca trei pacienţi să vină cu aceeaşi afecţiune în aceeaşi gardă. „Nu ştim dacă e unică situaţia, dar cu siguranţă e foarte rară”, a explicat conf.dr. Ionuţ Nistor.

Acesta a explicat faptul că este vorba despre două femei şi un bărbat, cu vârste de peste 80 de ani, care sunt din judeţul Iaşi, care erau cunoscuţi cu boli cronice, fiecare cu altă afecţiune – cardiovasculară, metabolică sau insuficienţă renală cronică. Această complicaţie a apărut după ce pacienţii au luat fie o doză mai mare de medicamente, fie au amestecat între ele medicamente cu aceleaşi rezultate, producând supradoză, fie pentru că rinichii au îmbătrânit.

„La pacientul vârstnic, cu multe medicamente, cu multe consultări, trebuie ca prin medicul de familie, cu ajutorul familiei, să fie discutate toate aceste medicamente pe care le ia din diferite surse. Să se asigure că respectă dozele exacte, pentru că există riscul ca, în urma îmbătrânirilor şi a tulburărilor de vedere şi de cogniţie, inclusiv a îmbătrânirii rinichilor, ca dozele mici luate în exces să le pună viaţa în pericol. Sunt periculoase mai ales combinaţiile de doze de mai multe medicamente – numită polipragmazie. Noi trăim mai mult, rinichii îşi pierd capacitatea de filtrare, sunt poate mai lenţi, iar medicamentele luate la aceeaşi doză la 60 de ani s-ar putea să fie prea mult pentru organism la 80 de ani”, a explicat conf. dr. Ionuţ Nistor.

Nu există, la prima vedere, o cauză legată de mediu, chiar dacă temperaturile ridicate pot duce la o îngreunare a funcţiei de filtrare a rinichilor. Însă, spune medicul, peste weekend temperaturile, deşi în creştere, abia au depăşit 20 de grade, deci canicula nu a fost luată în considerare. Cei trei pacienţi au fost aduşi de ambulanţe la spital în stare foarte gravă şi redirecţionaţi către „Dr. C. I. Parhon” cu tensiune arterială mică, puls foarte scăzut şi ameţeală.

Dar viaţa le-a fost cu adevărat pusă în pericol de cantitatea crescută de potasiu din organism, care risca să ducă la un blocaj total sau chiar la stop cardio-respirator.

„Au fost redirecţionaţi la noi pentru ca, prin dializă, să aducem la normal valorile. De dinainte de pandemie nu a mai fost o astfel de situaţie. Este posibil să apară din nou pentru că pacienţii au reînceput să meargă la toate acele consulturi pe care nu le-au făcut în pandemie, la toate specialităţile. Iar ele nu sunt integrate, nu există o comunicare sau o platformă între specialităţi şi e posibil ca unele tratamente să nu fie comunicate tuturor medicilor, din jenă, că nu au ştiut, că au crezut că nu e important. Iar atunci un medic, fără a şti, poate da un medicament care să ducă la polipragmazie”, a precizat conf.dr. Ionuţ Nistor.

Deşi condiţia este posibil să apară la tineri, cel mai des ea se întâlneşte la persoanele în vârstă, care suferă de boli cronice.

Comentarii