Ce ai de făcut dacă afli că eşti COVID pozitiv? În ce condiții primești concediu medical?

vineri, 04 septembrie 2020, 01:59
2 MIN
 Ce ai de făcut dacă afli că eşti COVID pozitiv? În ce condiții primești concediu medical?

DSP Iaşi a comunicat ieri toate aceste detalii, ele fiind se pare neclare sau percepute ca insuficient de severe pentru parte din cei ce-şi fac testele în privat, din propria lor voinţă sau la cererea angajatorului. Ieri, Iaşul a avut un nou recul la nivel naţional: de pe poziţia 3 pe 4, cu 58 de noi cazuri.

La câteva zile după ce a înregistrat cele multe cazuri noi de coronavirus depistate în 24 de ore, Iaşul s-a situat ieri pe locul al patrulea la nivel naţional, cu 58 de cazuri, totalizând astfel la 3.187 de cazuri. În topul celor trei judeţe se menţine Bucureştiul cu 197 de noi cazuri, urmat de Bacău cu 115 şi de Bihor cu 64. Totodată, ieri s-au înregistrat şi două cazuri de deces în rândul ieşenilor confirmaţi pozitiv, astfel numărul total de decese a ajuns la 108.

Telefon obligatoriu la medicul de familie

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi reamintesc personalor confirmate pozitiv prin test de laborator că este necesar să se prezinte urgent la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi pentru a le fi evaluată starea de sănătate, proces care va dura maximum 48 de ore, în funcţie de starea de sănătate a pacientului.

„Pacientul confirmat pozitiv cu COVID-19 comunică medicului de familie rezultatul testului, telefonic sau prin e-mail. Neprezentarea la spital pentru evaluare clinică şi paraclinică duce la imposibilitatea eliberării deciziei de izolare, necesară acordării concediului medical”, au precizat reprezentanţii DSP Iaşi.

De asemenea, pacienţii confirmaţi trebuie să ştie că doar medicul curant din spitalele suport COVID vor putea solicita DSP Iaşi eliberarea Deciziei de izolare în baza căreia medicul de familie va elibera concediul medical după cele 14 zile de izolare.

Pacientul care este confirmat pozitiv va identifica contacţii direcţi din ultimele 14 zile şi îi va anunţa să se izoleze la domiciliu şi să aştepte să fie contactaţi telefonic de DSP. Persoanele care locuiesc împreună cu un caz confirmat sunt considerate contacţi direcţi şi trebuie de asemenea să se izoleze singure la domiciliu.

Comentarii