Ce au în comun cele mai groaznice accidente din Iaşi în ultimii 5 ani? Cumplit: cei mai mulţi morţi, nevinovaţi

luni, 25 martie 2024, 02:50
7 MIN
 Ce au în comun cele mai groaznice accidente din Iaşi în ultimii 5 ani? Cumplit: cei mai mulţi morţi, nevinovaţi

În lipsa unor autostrăzi care să preia traficul uriaş din judeţul Iaşi, numeroşi oameni mor pe şosele în fiecare an. În ultimii cinci ani de zile, în Iaşi au avut loc accidente grave în care au murit zeci de oameni. 

Ziarul de Iaşi a făcut o retrospectivă a celor mai înfiorătoare accidente care au avut loc pe şoselele din judeţul Iaşi în ultimii cinci ani. Lectur acestor tragedii puse laolaltă scoate însă la iveală două realităţi îngrozitoare de pe şoselele Iaşului. Pe de o parte, toate s-au întâmplat urmare a unor inconştienţe crunte la volan. Pe de altă parte, şi mai dureros dar şi mai revoltător: cei mai mulţi morţi din aceste tragedii au fost oameni nevinovaţi.

Şapte morţi pe loc

Cel mai şocant accident din ultimii cinci ani din Iaşi a avut loc în cea mai periculoasă zonă a drumului european: porţiunea Iaşi – Târgu Frumos. Pe acest tronson de drum, şoferii circulă cu viteză foarte mare. Pe 1 februarie 2022, şase muncitori din Balş care se aflau într-un microbuz ce se îndrepta spre Iaşi a fost izbit în plin de un TIR care mergea la Paşcani după balast. Camionul a alunecat pe sensul opus, a lovit o ambulanţă în care se afla o femeie însărcinată apoi a lovit frontal microbuzul plin cu muncitori. Cei şase muncitori au murit pe loc, la fel şi şoferul TIR-ului. Accidentul a avut loc în jurul orei 7, într-o curbă extrem de periculoasă, la ieşire din Bălţaţi către Târgu Frumos. La faţa locului s-au deplasat mai multe ambulanţe şi echipaje de poliţie, după ce prin apelul la 112 s-au anunţat mai multe victime ce se aflau în stop cardio-respirator.

Printre cele şapte victime s-au numărat Andrei Radu, şoferul TIR-ului, precum şi 6 bărbaţi ce se aflau în microbuz. Aceştia se îndreptau spre Iaşi, unde lucrau în construcţii. Toţi erau vecini şi prieteni. Moartea lor a şocat întreaga comunitate din localitatea ieşeană Balş, unde locuiau. Din ambulanţă nu a fost nimeni rănit grav, iar o gravidă ce trebuia să ajungă la maternitate, pregătită să nască, a scăpat ca prin minune. La câteva ore după impact, a adus pe lume un băieţel perfect sănătos. Asistenta a scăpat doar cu o sperietură, iar Maricel Corban, şoferul ambulanţei, a avut nevoie de o intervenţie chirurgicală şi câteva zile de spitalizare.

Femeia care ucis patru muncitori

Un alt accident groaznic a avut loc în municipiul Iaşi, după numai trei luni de zile de la producerea celui de la Bălţaţi. Pe 17 iunie 2022, în jurul orei 1, Adina Ghervase gonea nebuneşte la volanul unui Alfa Romeo, dinspre capăt Păcurari către Fundaţie. După ce a trecut de Petru Poni, în curba dinainte de AMRS, femeia a pierdut controlul volanului din cauza vitezei, aproape 150 km/oră, a izbit peretele unei case, apoi a lovit un grup de muncitori Citadin care lucra la decopertarea unui canal aflat la marginea şoselei, pe banda doi de circulaţie. Din cauza vitezei, femeia nu a mai apucat să schiţeze niciun gest pentru a redresa maşina.

Patru muncitori au murit după ce au fost prinşi între Alfa Romeo şi autoutilitară. Doi dintre ei s-au chinuit groaznic înainte de a murit, deoarece a căzut pe ei smoală fierbinte. Unuia i-a ars 20% din suprafaţa corpului iar celui de-al doilea, 50%. La faţa locului au fost trimise mai multe ambulanţe, iar angajaţii de pe una dintre ele i-a oferit îngrijiri medicale lui Ghervase apoi a transportat-o la spital. După câteva ore, Ghervase a semnat că nu mai vrea să primească îngrijiri medicale şi a mers acasă, unde îşi lăsase copilul în vârstă de trei ani singur în casă. Timp de mai multe ore, poliţiştii au căutat-o pe aceasta prin mall-urile din Iaşi. Femeia se află în prezent în arest preventiv, invocând nebunia.

Accident cumplit cu maşină furată

În zorii zilei de 29 aprilie 2023, la ora 3.15, trei adolescenţi aflaţi într-un autoturism care gonea prin localitatea Şcheia, din comuna Al. I Cuza, s-a izbit violent de un stâlp de iluminat, într-un nor de scântei. În urma impactului violent filmat de către o cameră de supraveghere din zonă, au murit un adolescent de 15 ani şi un tânăr de 21 ani. Un altul de 17 ani a fost transportat în stare gravă la Spitalul de Copii Sf. Maria. Potrivit poliţiştilor, la volan era adolescentul de 17 ani iar în noaptea respectivă ei s-au plimbat prin mai multe localităţi, consumând alcool la cârciumi şi discoteci. Maşina era furată de către cei trei de la o stână din apropiere.

„La data de 29 aprilie, în jurul orei 3:30, poliţiştii au fost sesizaţi prin apel unic de urgenţă 112 despre un accident rutier mortal, pe DJ 208M, pe raza localităţii Şcheia. Din verificările efectuate a rezultat faptul că un autoturism ar fi intrat într-un stâlp electric, apoi într-un gard, o persoană fiind rănită, iar alte două au decedat. În urma verificărilor, s-a stabilit faptul că persoana care ar fi condus autoturismul, nu ar deţine permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Conducătorul auto a fost testat alcoolscopic, rezultatul fiind negativ. Totodată, din verificări a rezultat faptul că autoturismul care se afla parcat pe un teren de pe raza comunei Alexandru Ioan Cuza, având cheile în contact, ar fi fost sustras fără acordul proprietarului. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă, ucidere din culpă, furt în scop de folosinţă şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, au precizat reprezentanţii Poliţiei Iaşi.

“Şoseaua morţii” – alte patru victime

În iunie 2019, un autoturism Jaguar care circula către Iaşi, prin zona localităţii Bălţaţi, a lovit frontal un Opel plin cu pasageri. Şoferul Opelului a pierdut controlul volanului din cauza acvaplanării şi a intrat pe sensul opus de mers. În urma coliziunii, autoturismul Jaguar care avea viteză, a strivit patru oameni din Opel. Alţi trei au fost răniţi din autoturismul Jaguar. „În jurul orei 14, am fost sesizaţi prin apel unic de urgenţă 112 cu privire la faptul că pe DE 583 a avut loc un accident rutier soldat cu victime omeneşti. Din primele cercetări efectuate, s-a constatat faptul că, un bărbat de 51 de ani, din judeţul Vaslui, în timp ce conducea un autoturism dinspre Târgu Frumos către Iaşi, în afara localităţii Bălţaţi, pe fondul vitezei neadaptate la condiţiile de drum, ar fi pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare şi ar fi pătruns pe contrasens, intrând în coliziune cu un alt autoturism condus de un tânăr, de 25 de ani, din judeţul Neamţ.

În urma impactului a rezultat decesul a patru patru persoane, iar alte trei persoane au fost rănite. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, iar cercetările continuă”, a fost comunicatul oficial al poliţiştilor din ziua respectivă. Bărbaţii care au murit aveau 51, respectiv 23 de ani, iar femeile aveau 52, respectiv 22 de ani. Primii trei erau din Huşi, iar tânăra din Vaslui. Persoanele rănite din Jaguar au fost o femeie în vârstă de 46 de ani, una de 25 de ani şi un tânăr tot de 25 de ani.

BMW spulberat de tren la Vlădeni

A cincea tragedie care a avut loc pe drumurile din judeţul Iaşi a îndoliat două familii: una din comuna Banca, Vaslui şi o alta din Piatra Neamţ. Este vorba despre un accident feroviar care a avut loc în 2021, pe 14 februarie. O tânără de 25 de ani care se afla într-un autoturism BMW condus de către iubitul ei de 23 de a fost spulberat la Vlădeni de trenul Dorohoi – Iaşi. Tânărul de la volan nici nu a ştiut că se află pe linia ferată atunci când a fost lovit de tren. Autoturismul a fost târât aproximativ 50 de metri, iar în urma impactului cei doi şi-au pierdut viaţa. Cei doi se aflau într-o maşină marca BMW, cumpărată pe 13 februarie, din Suceava, cu o zi înainte de tragedie.

Maşina era condusă de iubitul Laurei, Dragoş Păuceanu, de 23 de ani, din Piatra Neamţ, care lucra şi el în Iaşi. Conform poliţiştilor ieşeni, cei doi mergeau de la Iaşi spre Suceava. Impactul a fost extrem de violent, vehiculul fiind distrus în proporţie de 90 la sută. Potrivit poliţiştilor ieşeni, şoferul nu a respectat regulile de trecere a căii ferate, iar autoturismul a fost târât aproximativ 150 de metri. Medicii sosiţi la faţa locului nu au avut ce face pentru salvarea vieţii celor doi tineri, care au avut leziuni incompatibile cu viaţa. Ambii tineri locuiau în Iaşi, cu chirie şi lucrau la o firmă de construcţii din localitate, fiind colegi de serviciu. Dragoş era culturist şi se pregătea să meargă la un concurs naţional.

Comentarii