Ce boli au cei din familie? Risc crescut de AVC sau infarct pentru cei care au rude de gradul I cu insuficienţă renală

luni, 18 iulie 2022, 01:50
2 MIN
 Ce boli au cei din familie? Risc crescut de AVC sau infarct pentru cei care au rude de gradul I cu insuficienţă renală

Medicii atrag atenţia asupra riscului major de a dezvolta afecţiuni care ne pun viaţa în pericol dacă avem rude care suferă de insuficienţă renală cronică.

 Persoanele care au rude de gradul I diagnosticate cu boli cronice de rinichi au un risc de zece ori mai mare decât alţi oameni de a face complicaţii renale sau de a dezvolta evenimente cardiovasculare de tip accident vascular cerebral sau infarct. Avertismenul vine după ce doi bărbaţi cu vârsta de 49 de ani au murit din cauza unui infarct miocardic acut, iar amândoi aveau mame diagnosticate cu boală cronică de rinichi şi făceau şedinţe de dializă. Ambele decese puteau fi prevenite, spun specialiştii ieşeni, dacă afecţiunile de care sufereau erau ţinute sub control.

„Există acest risc cunoscut din datele din literatură, fiind unul de zece ori mai mare decât populaţia obişnuită de a face complicaţii renale, dacă ai pe cineva în familie cu boală cronică de rinichi şi/sau care face dializă. Soluţia este să se facă în primul rând un screening, o prezentare la medicul de familie şi la cel nefrolog pentru un control de rutină. După acest examen, este important să repetăm anual aceste bilanţuri, iar dacă analizele făcute identifică o problemă în fazele incipiente, tratarea ei împiedică apariţia complicaţiilor fatale la care nu mai ai soluţii”, a explicat conf. dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon”.

Bilanţul de rutină implică atât un examen clinic, cât şi realizarea unor analize de bază, cum ar fi recoltarea unor probe de urină şi sânge, precum şi o ecografie abdominală. Ulterior, este important ca acest bilanţ să fie repetat anual pentru a ajuta la o diagnosticare precoce.

Comentarii