Ce planuri are noua conducere a Operei ieşene. Se întoarce corul de copii

sâmbătă, 06 martie 2021, 02:50
3 MIN
 Ce planuri are noua conducere a Operei ieşene. Se întoarce corul de copii

Foştii angajaţi ai Operei Naţionale Române Iaşi, daţi afară sub o formă sau alta de Beatrice Rancea, dar şi Corul de Copii condus de Raluca Zaharia, s-ar putea întoarce înapoi la instituţia pe care au slujit-o atâţia ani. Anunţul a fost făcut de Daniel Şandru, noul manager interimar la ONRI şi de tenorul Andrei Fermeşanu, noul director artistic al ONRI.

Daniel Şandru, politolog, alături de tenorul ONRI, Andrei Fermeşanu, formează noua echipă de conducere a instituţiei, interimară, până la organizarea concursului de ocupare a funcţiilor respective. Asta după ce managerul Betrice Rancea şi alţi angajaţi ai ONRI au fost puşi sub control judiciar într-un dosar penal cu daune estimate la 5 milioane de lei. Faptele pentru care gruparea Rancea este cercetată şi ar fi fost comise din 2014 şi până în prezent sunt de delapidare sub formă continuă, fals şi uz de fals.

Principalele acuze privesc modul în care s-au realizat achiziţiile la ONRI, dar şi contractele de colaborare, precum şi chiriile plătite din banii statului colaboratorilor. În acelaşi timp, este cunoscut faptul că, de-a lungul anilor, Beatrice Rancea a dispus demiterea sau încheierea contractelor unor artişti "incomozi" sau, după caz, nedistribuirea acestora în niciun rol. “Analizăm caz cu caz. Acolo unde se iveşte situaţia, vom pune în aplicare dispoziţiile legale. Eu sunt interesat ca toţi oamenii de valoare care acum se află în afara Operei Naţionale Române din Iaşi să revină acasă. Asta depinde şi de demersurile pe care unii dintre ei le-au făcut în justiţie", a declarat Daniel Şandru, manager interimar al ONRI. La râdul său, Andrei Fermeşanu a subliniat că se vor face toate diligenţele pentru a aduce înapoi Corul de Copii dirijat de Raluca Zaharia.

“În primul rând, voi readuce Corul de Copii, care acum se află sub cupola Ateneului Naţional din Iaşi. Am găsit înţelegere din partea managerului Ateneului, Andrei Apreotesei, şi vă anunţ că se vor reîntoarece acasă cei din Corul de Copii, pe scena iubită, unde îi aşteaptă publicul. În cazul celorlalţi colaboratori care au fost disponibilizaţi sau din diferite cauze nu mai lucrează la noi, vom analiza punctual fiecare problemă. În consiliul artistic vom avea reprezentanţi din fiecare departament: balet, cor, orchestră, solişti. Intenţionăm să fie numiri de persoane cu care marea majoritate a departamentelor să fie de acord, astfel încât să existe o bună relaţionare. Ne dorim persoane care să conveargă să aducă Opera în faţă. Orice ar fi, spectacolele nu trebuie să se oprească", a declarat Andrei Fermeşanu, directorul artistic al ONRI .

Ca noutate, după 10 ani sub bagheta unică a lui Beatrice Rancea, ONRI va avea, după cum susţine directorul artistic, şi un Consiliu Artistic, ceea ce înainte nu exista. Dată fiind situaţia tensionată determinată de ultimele evenimente privind măsura controlului judiciar, atât asupra lui Beatrice Rancea, cât şi asupra altor persoane cheie din instituţie, în acest moment exisă întârzieri la plata salariilor angajaţilor.

“Lucrăm la «mână» pentru că softul se află la anchetatorul judiciar. Am dat dispoziţie la contabilitate pentru ca salariile angajaţilor să nu fie puse în pericol, să nu fie niciun risc. Am primit asigurări că până pe data de 13 vor fi gata. Acest risc exista deoarece pentru o perioadă, de pe 1 până pe 4 martie, lucrurile au fost suspendate. Din câte ştiu, şi contabilul şef are un anumit statut, urmează să aflu mai multe. În acest sens, am făcut o solicitare la DIICOT. Dumneaei poate veni la serviciu şi lucrează la salarii", a adăugat Daniel Şandru. Acesta a mai spus că va încerca să dezamorseze conflictul existent între cele două sindicate din ONRI. 

Comentarii