Centrul de Transplant Iaşi a rămas fără niciun ban în cont

„Suntem blocaţi... Sunt restanţe salariale, sunt restanţe la furnizori”, spune managerul centrului.

sâmbătă, 27 martie 2021, 02:50
2 MIN
 Centrul de Transplant Iaşi a rămas fără niciun ban în cont

Centrul Regional de Transplant Iaşi a rămas fără niciun leu în conturi, ceea ce înseamnă că operaţiile vor fi sistate până când problema financiară nu va fi rezolvată. „Situaţia cu care ne confruntăm în momentul de faţă, din cauza finanţării, e că suntem oarecum blocaţi. Din acest moment nu prea mai avem posibilitatea de a efectua un nou transplant hepatic la Iaşi, nu mai dispunem de niciun fel de resurse financiare. 

Este primul an în care nici până în acest moment noi nu am primit bugetul pentru anul în curs. Nu mai putem face achiziţii, şi asta nu numai pentru transplantul hepatic, ci şi pentru cel renal sau de cornee. Deci nu avem nici până în acest moment prevederea bugetară pentru anul în curs. Nu s-a plătit nici până în acest moment nimic din cheltuielile anterioare făcute, nici luna decembrie a anului trecut nu este plătită până în momentul de faţă. Sunt restanţe salariale, sunt restanţe la furnizori”, a declarat Raluca Neagu, coordonatorul Centrului Regional de Transplant Iaşi. Ieri, la Spitalul Sfântul Spiridon a fost efectuat cel de-al treilea transplant hepatic de anul acesta.

“Donatorul este un bărbat de 55 de ani cu un anevrism rupt de la care s-au prelevat rinichii, ficatul şi corneea, iar primitorii sunt pacienţi cu vârste cam de aceeaşi vârstă a donatorilor şi sunt din diverse judeţe ale Moldovei, din Botoşani, Suceava, Iaşi. În cazul transplantului hepatic, evoluţia primitorului este una favorabilă", a adăugat Raluca Neagu. Tot ieri, la Spitalul Sfântul Spiridon a venit pentru control tânărul care în urmă cu o lună a beneficiat de un transplant de cornee. Povestea acestuia este una emoţionantă.

„Pacientul a fost operat de profesorul Chiseliţă la Oftalmologie. E o poveste emoţionantă. Mama pacientului a povestit că, acum 16 ani, şi-a pierdut un băiat în urma unui accident de circulaţie. A donat corneea. În urmă cu aproximativ şase ani, al doilea băiat al său a fost lovit cu un bulgare de zapadă în ochi şi a avut leucom cornean posttraumatic. A făcut transplant şi este foarte bine. Mama a spus că a donat corneea primului fiu într-o zi de miercuri, şi a primit corneea pentru al doilea copil tot într-o zi de miercuri”, a spus prof.univ.dr. Diana Cimpoeşu, coordonator UPU/SMURD Iaşi.

Comentarii