CET Holboca, specializată pe cărbuni, va produce energie solară. Investiţie uriaşă, de 10 milioane de euro

vineri, 01 decembrie 2023, 02:50
2 MIN
 CET Holboca, specializată pe cărbuni, va produce energie solară. Investiţie uriaşă, de 10 milioane de euro

Una dintre cele două centrale de termoficare ale Iaşului va fi dotată cu panouri fotovoltaice pentru a reduce consumul din surse externe. Consilierii locali au aprobat proiectul zilele trecute, iar valoarea investiţiei ajunge la circa 10 milioane de euro.

Potrivit proiectului, producţia medie de energie electrică va fi de 9.300 MWh/an, iar perioada de funcţionare este estimată la minimum 20 de ani. Fondurile necesare pentru realizarea investiţiei ar urma să fie asigurate din surse nerambursabile.

„Având în vedere impunerea Comisiei Europene cu privire la capacităţile termoenergetice care folosesc cărbune, respectiv închiderea iminentă a CET 2 Holboca (termenul este finalul anului 2025, n.r.) din considerente de mediu şi economice, se constată necesitatea imperativă de realizare a noi investiţii care să înlocuiască echipamentele care vor fi conservate”, se arată într-un raport de specialitate ataşat deciziei consilierilor locali.

Producţia de energie electrică din surse regenerabile face parte din strategia locală de termoficare cu impact asupra sectorului de încălzire, strategie care prevede mai multe tipuri de investiţii în următorii ani. Una dintre etapele viitoare ale programului cuprinde inclusiv soluţii alternative de producere a energiei termice pentru încălzirea oraşului.

Durata de implementare a investiţiei este estimată la 12 luni, în condiţiile în care perioada de execuţie ajunge la 7 luni. „Centrala fotovoltaică va fi alcătuită dintr-un număr de 14.000 de module, fiecare dintre ele fiind formate dintr-un număr e 132 de celule (tip monocristaline), puterea minimă a modulelor va fi de 700Wp, cu un randament nominal de minimum 21,1% (peste valoarea limită de 19% impusă prin ghidul de finanţare) în condiţii standard de testare, cu o rată de degradare care să asigure o performanţă minimă de 84,8% faţă de nominal după 25 de ani de funcţionare”, sunt câteva dintre detaliile tehnice ale proiectului.

În studiul de fezabilitate se precizează că funcţionarea centralei fotovoltaice pe o perioadă de 20 de ani va determina o reducere a gazelor cu efect de seră cu aproape 120.000 tone de dioxid de carbon.

Primăria Iaşi a luat decizia ca, în această iarnă, CET Holboca să fie oprită: cele 22.000 de apartamente şi diverse obiective de interes public racordate la sistemul centralizat vor fi încălzite de CET Tudor Vladimirescu. Centrala de la Holboca a fost oprită din cauza costurilor mari de producere a energiei termice, în special în ceea ce priveşte achiziţia combustibilului (cărbune) şi plata certificatelor verzi impuse de UE pentru poluarea aerului.

În schimb, centrala din Tudor funcţionează pe gaze naturale. În context, amintim că Primăria Iaşi a împrumutat o sumă de până la 200 milioane lei care va fi utilizată exclusiv pentru achiziţia de gaz în sezonul rece 2023-2024. 

Comentarii