CFR Marfă şi GFR îşi dispută contractul de transport al cărbunelui de la Constanţa la Holboca

miercuri, 21 septembrie 2022, 01:50
2 MIN
 CFR Marfă şi GFR îşi dispută contractul de transport al cărbunelui de la Constanţa la Holboca

Primăria a primit două oferte pentru transportul cărbunelui necesar la CET. Huila energetică va fi adusă pe calea ferată din portul Constanţa până în Holboca. 

Anterior, combustibilul va fi transportat pe apă de Vitol Geneva, firmă cu care Primăria a semnat un contract de achiziţie a 140.000 tone de cărbune. Cei doi competitori care participă la licitaţia pentru servicii de transport pe calea ferată sunt CFR Marfă şi Grup Feroviar Român (GFR).

Cele două companii au concurat şi anul trecut la Iaşi: licitaţia a fost câştigată atunci de operatorul privat, GFR semnând un contract în valoare de 9,1 milioane lei pentru transportul a 100.000 tone. În prezent, Primăria pune la bătaie 20,3 milioane lei pentru transportul unei cantităţi cu 40% mai mare faţă de cea de anul trecut.

„Planul de transport se va stabili de comun acord în conformitate cu graficul lunar de livrare a cărbunelui, cantitatea va fi transportată în termen de 40 de zile de la data demarării transporturilor”, se precizează în caietul de sarcini. Zilnic, ar urma să ajungă la CET Holboca (din portul Constanţa) câte două trenuri, conform documentaţiei de atribuire.

Pentru asigurarea combustibilului necesar, Primăria a încheiat un contract cu Vitol SA Geneva. Preţul final al contractului va fi stabilit în cursul acestei luni, în funcţie de cotaţia internaţională a cărbunelui: zilele acestea, preţul pe tonă a trecut pragul de 400 de dolari. În prezent, singurul cost clar stabilit este cel de transport (naval), descărcare, depozitare şi încărcare în vagoane, respectiv de 86 dolari pe tonă.

Primăria a preluat serviciul de termoficare în august 2021, după ce Veolia Energie s-a retras. Municipalitatea are în plan să concesioneze din nou serviciul de termoficare dar, deocamdată, au existat doar discuţii preliminare cu firme interesate.

Până atunci, serviciul este asigurat prin intermediul unui departament al instituţiei, iar managementul de Termo-Service, societate a municipalităţii care a preluat şi angajaţii fostului operator de termoficare (circa 340 de persoane). 

Comentarii