Clădirile monument din Iaşi nu vor mai fi iluminate după miezul nopţii

miercuri, 14 septembrie 2022, 01:50
1 MIN
 Clădirile monument din Iaşi nu vor mai fi iluminate după miezul nopţii

Sistemul de iluminat arhitectural la monumentele istorice gestionate de autorităţi publice va fi oprit pe parcursul nopţii. 

O astfel de decizie a fost anunţată ieri de către primarul Mihai Chirica, în încercarea de a reduce consumul în contextul unei prognozate crize energetice. Potrivit primarului, sistemul de iluminat arhitectural va funcţiona în fiecare zi până la ora 24.00 în perioada sezonului rece, urmând ca, la finalul iernii, lucrurile să revină la normal. „S-ar cheltui inutil 1,5 milioane lei, dintre care noi ar trebui să plătim 457.000 lei şi statul un milion de lei”, a explicat primarul Chirica economia făcută prin oprirea sistemului de iluminat arhitectural pe timpul nopţii.

În total, reducerea consumului este de 457 MW. Primăria gestionează sistemul de iluminat arhitectural de la următoarele monumente: Palatul Roznovanu, o serie de mănăstiri şi biserici, Starea Civilă şi Biblioteca Centrală Universitară. În ceea ce priveşte Palatul Culturii, primarul a precizat că va fi aplicată o astfel de măsură şi în cazul acestui monument, sistemul fiind gestionat de Complexul Muzeal Naţional Moldova „Iaşi”.

Comentarii