Consilierii decid azi extinderea Penitenciarului, în timp ce pe internet se strâng semnături împotriva proiectului

miercuri, 29 decembrie 2021, 02:50
2 MIN
 Consilierii decid azi extinderea Penitenciarului, în timp ce pe internet se strâng semnături împotriva proiectului

Consilierii locali se reunesc astăzi în ultima şedinţă ordinară din acest an. Pe ordinea de zi au fost incluse aproape 40 de proiecte de hotărâre.

 Unul dintre cele mai controversate rămâne cel de extindere a Penitenciarului Iaşi în Copou, pe terenul liber spre str. Fagului: planul urbanistic presupune dublarea suprafeţei construite cu noi pavilioane de detenţie, în total urmând a fi amenajate 600 de locuri moderne pentru deţinuţi. În spaţiul online a fost lansată, ieri, o petiţie intitulată „STOP extinderii Penitenciarului în Copou”, care, în doar câteva ore, adunase deja câteva sute de semnături. „Extinderea Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi pe amplasamentul actual din dealul Copoului ar fi o gravă eroare urbanistică şi de cheltuire a fondurilor publice ce ar afecta pe termen lung caracterul rezidenţial şi cultural al acestui cartier emblematic pentru Iaşi!”, se precizează în petiţie. Rămâne de văzut cum vor vota consilierii locali astăzi şi dacă va fi constituită o majoritate pentru aprobarea proiectului. Amintim că, în luna noiembrie, consilierii PNL şi primarul Mihai Chirica au pledat în favoarea extinderii Penitenciarului în Copou.

Un nou cetăţean de onoare al Iaşului

Un alt proiect de hotărâre face referire la acordarea titlului de cetăţean de onoare profesorului Paul Zamfir, director al Clubului Salariaţilor CFR Iaşi în ultimii 45 de ani. „Domnul Paul Zamfir a reuşit, prin forţa de convingere şi puterea propriului exemplu, să îi implice pe toţi membrii Clubului Salariaţilor CFR Iaşi, al cărui director este, în acte de filantropie, în activităţi de promovare a patrimoniului feroviar, în manifestări culturale şi artistice”, se precizează în proiectul de hotărâre.

Pe ordinea de zi au fost incluse şi proiecte de hotărâre precum: majorarea impozitului pe clădiri şi terenuri neîngrijite în situaţia unor bunuri imobile verificate de inspectorii Primăriei, aprobarea planului de acţiune pentru gestionarea zgomotului în oraş, încheierea mai multor protocoale de colaborare, modificarea statului de funcţii al aparatului de specialitate al primarului precum şi în cazul unor instituţii din subordine, adoptarea unor planuri urbanistice zonale în cazul unor proiecte urbanistice, vânzarea unor terenuri sau preluarea unor bunuri. De asemenea, consilierii vor dezbate şi două proiecte care fac referire la noi regulamente privind procedura de atestare a administratorilor de condominii, atât în cazul persoanelor fizice, cât şi în cazul persoanelor juridice.

Comentarii