Consilierul USR Iulian Huşanu ridică un imobil cu 9 etaje într-o zonă de maxim două. Spune că modernizează Iaşul

joi, 12 ianuarie 2023, 02:50
5 MIN

Un consilier local al USR vrea să dea lovitura cu o afacere imobiliară. Iulian Hușanu (FOTO) riscă să deschidă o cutie a Pandorei în Bucium, la doi pași de intersecția cu Poitiers și Trei Fântâni: propune o clădire-mixtă cu 9 etaje într-o zonă unde sunt permise, prin planul general, construcții cu 1 sau 2 etaje.

 Din Planul Urbanistic Zonal (PUZ), consultat de „Ziarul de Iași”, nu rezultă în mod precis destinația finală a imobilului, fiind vehiculate mai multe funcțiuni. Printre utilizări apar și „locuințe de serviciu” – de regulă, investitorii imobiliari apelează la o astfel de tactică pentru a amenaja apartamente. Proiectul este propus de Urvas Com SRL, firmă care aparține consilierului USR Iulian Hușanu. Culmea, deși se află la mai puțin de 200 metri de una dintre cele mai problematice intersecții din oraș, în proiectul de PUZ se precizează că nu există „intersecții conflictuale” și, colac peste pupăză, traficul este redus! Accesul auto la imobil este propus printr-o stradă laterală, dar traficul va fi descărcat pe șos. Bucium.

Contactat, Hușanu spune că imobilul lui va fi „un exemplu” pentru viitorul șoselei Bucium, arteră care, în opinia acestuia, trebuie ridicată la rangul de bulevard și să evolueze „de la ruralul” cu care ieșenii s-au obișnuit. În 2021, Hușanu a demisionat din Consiliul Local (CL) după ce ZDI a dezvăluit afacerile firmei sale cu statul, dar a revenit ulterior asupra deciziei.

Hușanu are nevoie de PUZ pentru că în zonă nu sunt permise construcții înalte

Amplasamentul Urvas se află la șos. Bucium, imediat după Rompetrol, dar accesul auto este propus printr-o stradă laterală (cu o bandă pe sens) care duce spre Hotelul Pleiada. Terenul are o suprafață de aproape 1.300 mp și se învecinează cu o proprietate pe care Hușanu o deține pe persoană fizică. În prezent, planul general prevede posibilitatea construirii de „locuințe individuale și colective mici cu P, P+1/2 niveluri”. Prin proiectul de PUZ, firma lui Hușanu vrea să obțină un regim cu până la 10 etaje. Potrivit documentului citat, utilizările admise sunt următoarele: servicii, birouri, comerț, hoteluri și locuințe de serviciu (în maxim 20% din aria desfășurată construită). Având în vedere indicatorii urbanistici, clădirea ar putea găzdui circa 10 locuințe, dacă ne raportăm la o suprafață de 50 mp/locuință. În PUZ sunt evidențiate două corpuri de clădire: unul cu 9 etaje se află la șos. Bucium, iar celălalt, cu 2 etaje, în spate. Ambele corpuri au câte 2 niveluri în subsol, urmând a fi amenajate 44 locuri de parcare. Mobilarea urbanistică nu este însă „bătută în cuie”, în condițiile în care, în PUZ se spune că „soluția poate fi diferită” la momentul autorizării proiectului.

„Impactul auto este foarte mic”

Contactat în cursul zilei de ieri, Iulian Hușanu a susținut că proiectul său are un „impact auto foarte mic”. „În ciuda înălțimii, vorbim de amprentă la sol extrem de redusă”, a completat consilierul USR. Conform proiectului de PUZ, înălțimea maximă a clădirii va fi de 32 metri (similară unui bloc cu 10 etaje) și va ocupa aproape 450 mp din suprafața totală: pentru alți 450 mp sunt propuse circulații și spații libere, iar circa 400 mp vor fi ocupați cu spații plantate. „O astfel de dezvoltare urbanistică este un exemplu pentru viitorul Șoselei Bucium, care trebuie să devină Bulevard, și deci să evolueze de la <> la care ne-am obișnuit. Am promovat întotdeauna mobilitatea alternativă, iar situarea marilor construcții la maxim 300 m de stațiile CTP (în cazul de față 50-100 m), va încuraja folosirea autobuzului. Eu, unul, aș renunța și mâine la mașină dacă aș locui într-un astfel de bloc. De asemenea, accesul auto va fi de pe o stradă laterală, iar cedarea unei părți din teren va rezolva un conflict de trafic de la Șoseaua Bucium”, a declarat Iulian Hușanu.

Consilierul USR a adăugat că viitorul plan urbanistic general (PUG) al Iașului ar prevede pentru zona în care se află terenul firmei sale indicatori urbanistici mai mari față de planul său: „dublu față de ce am eu acum în propunere”. Iulian Hușanu a refuzat solicitarea ZDI de a prezenta randări ale proiectului pentru o mai bună înțelegere a planului și, totodată, nu a dezvăluit nici destinația finală a imobilului. „Arhitectul meu are toate pârghiile pentru această lucrare. Deci, nu pot oferi eu randări. Am delegat arhitectului toate celelalte etape referitoare la destinație”, a conchis Iulian Hușanu. Proiectul firmei sale a fost publicat ieri de Primăria Iași, în condițiile în care este programată, pe 31 ianuarie, o dezbatere publică la sediul municipalității. Dacă nu vor fi probleme cu parcursul firesc al proiectului, planul urbanistic va ajunge în Consiliul Local în primăvară, acolo unde colegii consilierului USR vor aproba intenția de construire a clădirii cu 9 etaje.

Hușanu a demisionat din USR în 2021

În toamna anului 2021, Iulian Hușanu și-a anunțat demisia din partid și din CL, după ce ZDI a dezvăluit afacerile firmei sale cu instituții ale statului, iar parte din contracte nici nu figurau în declarația de avere. Cea mai flagrantă situație a vizat colaborarea Urvas Com cu Primăria Mircești: ZDI a arătat că firma lui Hușanu a asigurat înființarea unui centru de vaccinare livrând produse de curăţenie, accesorii birou, truse medicale, consumabile medicale, dispenser (pentru gel dezinfectant), mobilier (birou, canapea), chiuvetă, dozator, termometru şi, nu în ultimul rând, programe software. Toate achizițiile au trădat înțelegeri prealabile între firmă și Primărie, având în vedere că procedurile au fost finalizate în câteva minute, prin intermediul sistemului național de achiziții publice. Mai mult, centru de vaccinare a fost înființat la propunerea unui coleg din USR al lui Hușanu (fostul subprefect Ștefan Tănase), iar Mirceștiul este condus de un primar USR. Deși își anunțase demisia, Hușanu a revenit asupra deciziei.

Comentarii