Contestaţie admisă: Primăria nu poate atribui contractul pentru refacerea Colegiului Pedagogic. Nici containerele nu vor fi montate prea curând

vineri, 29 decembrie 2023, 02:50
4 MIN
 Contestaţie admisă: Primăria nu poate atribui contractul pentru refacerea Colegiului Pedagogic. Nici containerele nu vor fi montate prea curând

Primăria Iaşi a eşuat să finalizeze anul acesta o licitaţie importantă: reabilitarea Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu”. Municipalitatea a stabilit în două rânduri câştigătorul, dar tot de atâtea ori decizia i-a fost anulată. Părinţii elevilor se pregătesc de noi proteste, după cum anunţa un reprezentant al acestora la ultima şedinţă de Consiliu Local.

Controversele din jurul licitaţiei cu un contract în valoare de circa 70 milioane lei continuă: procedura a fost lansată în martie 2023, dar modul în care Primăria a evaluat ofertele a determinat formularea de contestaţii, iar forurile din Capitală au decis în defavoarea instituţiei. Ultima decizie a fost zilele trecute. „Admite contestaţia şi dispune remedierea”, este soluţia pe scurt a Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC).

Deocamdată, textul hotărârii CNSC nu este disponibil, urmând să fie publicat. Cert este însă un lucru – Primăria Iaşi nu a reuşit să finalizeze procedura, iar orice întârziere va determina ca elevii să revină în clădirea monument istoric mult mai târziu decât era estimat.

CITESTE SI: Hopa-Mitică la Primărie: o nouă contestaţie în licitaţia de 14 de milioane de euro pentru lucrările de la Colegiul Pedagogic

În vara acestui an, municipalitatea catalogase ca „inadmisibile” trei dintre cele patru oferte depuse la licitaţie şi urma pasul firesc de semnare a contractului cu singura ofertă admisă, cea a Iasicon. Însă, pe procedură s-a aşternut o tăcere suspectă, iar Primăria a dispus o nouă evaluare. De data aceasta, toate cele patru oferte au fost, prin minune, admisibile. În acelaşi timp, se anunţa şi câştigătorul: Grup Construcţii Est, societate a cărei ofertă financiară era mai bună decât a Iasicon.

CITESTE SI: Încleştare între granzii construcţiilor din Iaşi la o licitaţie importantă. Primăria a schimbat clasamentul

În schimb, Iasicon a contestat, iar CNSC a dispus reevaluarea ofertelor. Ulterior, Primăria a stabilit câştigător aceeaşi societate, iar Iasicon a formulat din nou contestaţie. Prin decizia de zilele trecute a CNSC, contestaţia Iasicon a fost admisă, iar Primăria trebuie să facă anumite remedieri. Principalele probleme invocate de Iasicon în ultima sesizare: oferta câştigătorului era expirată la momentul emiterii raportului de procedură, unul dintre subcontractanţii acestuia a intrat în stare de insolvenţă (potenţial motiv de excludere de la licitaţie), fals în declaraţii (evitarea de către câştigător în a furniza anumite informaţii către Primărie) şi existenţa unui document constatator negativ (un astfel de act atestă executarea neconformă a unui contract anterior de achiziţie publică şi nu permite participarea la licitaţii).

Părinţii elevilor îşi pierd răbdarea

La ultima şedinţă de Consiliu Local (CL), un grup de părinţi ai elevilor de la Colegiul Pedagogic a cerut explicaţii primarului Mihai Chirica şi un calendar clar pentru ca elevii să înveţe în condiţii normale. Părinţii au anunţat că vor recurge din nou la proteste dacă Primăria nu va face paşi înainte pentru asigurarea desfăşurării actului de educaţie. În primăvara acestui an, în faţa Palatului Roznovanu, a avut loc, în premieră, un protest cu câteva sute de profesori, elevi şi părinţi. La unison, aceştia au cerut demisia primarului având în vedere că, ani la rândul, situaţia Colegiului a fost neglijată: municipalitatea a organizat licitaţia doar după ce guvernul a decis evacuarea şcolilor din clădiri cu risc seismic, hotărâre venită în urma cutremului din Turcia. În acelaşi timp, guvernul a lansat şi un program pentru reabilitarea clădirilor unităţilor şcolare afectate, la Iaşi fiind direcţionate peste 80 milioane lei.

La şedinţa de CL din 21 decembrie, părinţii au solicitat primarului să grăbească amenajarea şcolii modulare în curtea Colegiului: o astfel de soluţie a fost agreată pe perioada celor 36 de luni în care vor avea loc avea lucrările de reabilitarea a clădirii.

Şcoala modulară costă cât o şcoală nouă

Costurile pentru amenajarea şcolii modulare trec pragul de 10 milioane lei: 6,2 milioane lei pentru realizarea infrastructurii necesare (platformă, instalaţii etc.) şi cel puţin 5 milioane lei pentru închirierea a aproape 160 de containere timp de trei ani. Şcoala modulară va avea 33 de săli de clasă, laboratoare, o sală de gimnastică, cancelarie, grupuri sanitare etc.

CITESTE SI: Licitaţia cu scandal de la „Pedagogic”, pe spatele elevilor trimişi la plimbare prin oraş – Decizie de la Bucureşti: Primăria, obligată să reevalueze rapid ofertele

Pentru containere, Colegiul a semnat, încă de la începutul lunii septembrie 2023, un contract de furnizare cu firma Trident GSA SRL. Iniţial, după cum inclusiv primarul Chirica anunţa la acea vreme, şcoala modulară trebuia să fie gata la finalul acestui an.

În schimb, abia la ultima şedinţă din an, cea la care a participat şi grupul de părinţi, a fost aprobat proiectul privind amenajarea infrastructurii necesare pentru montajul containerelor. Urmează să fie făcută o achiziţie de lucrări în acest sens, iar termenul de execuţie prevăzut în proiect este de 4 luni. Într-un termen optimist, şcoala modulară ar putea fi amenajată în vara anului viitor.

Comentarii