Creştere a numărului de infecţii respiratorii, dar scădere a cazurilor spitalizate

joi, 15 decembrie 2022, 02:50
2 MIN
 Creştere a numărului de infecţii respiratorii, dar scădere a cazurilor spitalizate

Infecţiile respiratorii acute afectează tot mai mulţi ieşeni, deşi la finalul lunii noiembrie numărul celor diagnosticaţi era în scădere. În perioada 5 – 11 decembrie au fost înregistrate 6.880 cazuri de infecţii respiratorii acute, dintre care 5.694 sunt infecţii virale ale căilor respiratorii superioare, iar 1.183 sunt pneumonii. 

Au fost depistate şi trei cazuri de gripă, la grupele de vârstă 5 – 14 ani şi 15 – 49 de ani. Conform datelor oferite de Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică şi Control Boli Transmisibile din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, incidenţa cea mai mare pentru infecţiile respiratorii acute şi pneumonii este înregistrată la copiii cu vârste între 5 şi 14 ani.

În schimb, numărul internărilor este mai mic comparativ cu săptămâna anterioară, fiind raportate 215 internări, cu 24 mai puţine, acestea reprezentând 3,12% din numărul total de cazuri.

Din totalul internărilor, 106 au fost pentru persoane cu infecţii virale ale căilor respiratorii superioare, iar 109 pentru persoane cu forme medii de pneumonii. „În intervalul de timp menţionat, nu s-a înregistrat niciun deces ca urmare a infecţiilor respiratorii acute”, au precizat reprezentanţii DSP Iaşi.

1.913 ieşeni s-au vaccinat antigripal în ultima săptămână

Specialiştii recomandă respectarea regulilor de bază în această perioadă cu temperaturi scăzute, precum şi vaccinarea antigripală care se realizează în cabinetele medicilor de familie.

În ultima săptămână s-au vaccinat antigripal 1.913 persoane, iar de la începutul lunii octombrie s-au imunizat 68.243 de persoane din judeţ. Pentru acest sezon rece, au fost catagrafiate 87.573 persoane care au risc ridicat de îmbolnăvire şi care vor să se imunizeze.

Reprezentanţii DSP Iaşi recomandă persoanelor vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii să evite deplasarea în locuri aglomerate. De asemenea, încălzirea locuinţelor şi a spaţiilor închise de locuit trebuie să fie corespunzătoare şi să fie evitată utilizarea instalaţiilor improvizate care pot conduce la intoxicaţii cu monoxid de carbon.

Comentarii