Cu ce se va încălzi Iaşul? Primăria va concesiona din nou sistemul de termoficare. Un studiu cu mai multe scenarii

luni, 31 iulie 2023, 01:50
2 MIN
 Cu ce se va încălzi Iaşul? Primăria va concesiona din nou sistemul de termoficare. Un studiu cu mai multe scenarii

Primăria va concesiona din nou sistemul de termoficare. Succesul unui astfel de proiect va fi influenţat în mod decisiv de nivelul investiţiilor care va fi realizat în primii ani de contract. 

În lipsa acestor investiţii, sistemul va genera pierderi financiare atât Primăriei, cât şi viitorului concesionar. Un studiu de oportunitate realizat la comanda instituţiei arată că, în orice scenariu (gestiune directă a sistemului de Primărie sau gestiune delegată), rezultatele financiare în primii ani de contract sunt negative, acestea devenind pozitive începând  cu anul 5.

Noi surse de producţie de energie termică în cogenerare

În context, un aspect important subliniat în studiu este că, în următorii 4 ani, trebuie făcute investiţii la CET pentru noi surse de producţie de energie termică în cogenerare, întrucât normele europene impun înlocuirea cărbunelui folosit preponderent la Iaşi.

„Impactul pozitiv va fi generat de realizarea proiectelor de modernizare, în special al noilor instalaţii de producere în cogenerare şi a centralei Geo DH”, se precizează în studiu. În cazul gestiunii delegate, cofinanţarea proiectelor de investiţii (estimată la peste 13 milioane euro) ar fi suportată de către concesionar.

CITESTE SI: Pleacă Veolia, vine Primăria! Cum rămâne cu gigacaloria?

„Nerealizarea proiectelor de modernizare conform planului de investiţii, începând cu anul 3, va impune funcţionarea numai cu echipamentele din CET 1 (85% din energie termică necesară), funcţionare ce va genera pierderi financiare operaţionale pe toată perioada analizată (minimum 10 ani)”, se arată în studiu.

CET 1 este centrala din Tudor Vladimirescu şi funcţionează în special pe gaze naturale, în timp ce CET 2, din Holboca, are la bază arderea cărbunelui. În următorii ani, se estimează că vor fi atrase sume pentru investiţii în valoare de peste 70 milioane euro.

Care este scenariul optim?

„Din toate punctele de vedere, tehnic, financiar şi riscuri, scenariul optim pentru CET este gestiunea delegată. Se recomandă demararea procedurii de achiziţie publică pentru delegarea gestiunii prin concesiune”, este concluzia studiului.

CITESTE SI: Veolia se retrage din Iași plângându-și de milă, dar cu buzunarele pline. În alt județ a suferit pierderi dezastruoase

Studiul de oportunitate va fi aprobat astăzi în plenul Consiliului Local şi, ulterior, Primăria va putea începe demersurile pentru identificarea unui concesionar. Aminim că, în perioada 2012 – 2021, sistemul de termoficare a fost gestionat de Veolia Energie, dar compania s-a retras de la Iaşi după ce a înregistrat pierderi financiare importante. 

Comentarii