Pleacă Veolia, vine Primăria! Cum rămâne cu gigacaloria?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 16.05.2021

Termoficarea Iaşului, la răscruce

Pleacă Veolia, vine Primăria! Cum rămâne cu gigacaloria?

GALERIE
Veolia-Iasi-calorifer
  • Veolia-Iasi-calorifer
- +

Pierderile acumulate de firma franceză care preluase Termoficarea oraşului, ce ajunseseră la 150 milioane lei, au determinat acţionarii francezi ai Veolia să sune retragerea de la Iaşi. Activitatea va reveni Primăriei, iar aici, primarul Chirica i-a asigurat ieri pe ieşeni că nu se va schimba nimic: „doar sigla de pe factură”, spune el. O promisiune riscantă, în condiţiile în care Primăria a predat Termoficarea în 2011 către Veolia cu 1.200 de angajaţi, şi o preia acum înapoi cu 350: va şti să menţină competitivitatea? Atunci erau 45.000 de abonaţi; acum, doar 28.000. Marea întrebare persistă: se va scumpi sau nu gigacaloria?

Primăria va prelua întreaga activitate de termoficare a oraşului în august 2021. Contractul încheiat cu Veolia Energie Iaşi va înceta la 1 mai, dar, pentru o perioadă de trei luni, compania va asigura continuitatea serviciului. În acest timp, municipalitatea va face demersurile legale pentru preluarea activităţii. Primarul Mihai Chirica a declarat ieri că angajaţii vor fi preluaţi la noul operator public, cu drepturile salariale aferente. În perioada de tranziţie, salariile vor fi achitate de către Veolia sub formă de plăţi compensatorii.

Citește și: Veolia ar rămâne la Iaşi, dar pune condiţii. “Sistemele de termoficare din România riscă să intre în impas”

Principalul motiv al Veoliei pentru plecarea de la Iaşi, aşa cum a menţionat compania acum câteva luni, constă în pierderile financiare mari, de aproape 150 milioane lei. „Din păcate, toate soluţiile aveau, din punctul meu de vedere, o conotaţie foarte periculoasă asupra consumatorilor, în sensul că pentru recuperarea unei asemenea pierderi şi/sau alte soluţii de echilibrare a contractului în cei 10 ani rămaşi, ar fi trebuit să facem un tarif foarte, foarte mare. Atunci, am ajuns împreună la concluzia că încetăm contractul”, a declarat primarul Mihai Chirica. În 2012, înainte de preluarea activităţii de către operatorul privat, Primăria asigura serviciul cu 1.200 de angajaţi. În prezent, Veolia are puţin peste 350 de angajaţi. Acum nouă ani, peste 45.000 de apartamente erau racordate la sistemul centralizat: astăzi, numărul lor s-a redus cu aproape 40% (circa 28.000 de locuinţe). Primarul a dat asigurări ieri că tariful la gigacalorie nu va creşte, iar singurul lucru care se schimbă pentru consumatori este „sigla de pe factură”.

Care sunt paşii pe care îi va face Primăria

Un prim pas constă în introducerea unor sume în bugetul local pentru achiziţia de materii prime, inclusiv cărbune. Pentru un întreg sezon rece, necesarul de cărbune este cuprins între 120.000 şi 150.000 de tone. Potrivit primarului, intenţia municipalităţii este să cumpere combustibilul în această vară, instituţia urmând să beneficieze de consultanţă din partea Veolia pentru achiziţie. „Vom încerca să facem un acord multianual pentru a asigura cel puţin două ierni consecutive”, a precizat primarul

În paralel, instituţia va face demersurile legale pentru preluarea activităţii, iar întreg patrimoniul dat în exploatare şi investiţiile Veolia vor face obiectul unei evaluări. Edilul şef al Iaşului a precizat că Veolia mai are de recuperat mai puţin de jumătate din cuantumul investiţiilor făcute în sistem, evaluate acum la 10,5 milioane euro. În ceea ce priveşte investiţiile făcute de Primărie în perioada derulării contractului, acestea s-au cifrat la peste 170 milioane euro, bani europeni. „Toate aceste investiţii vom face tot ce e posibil să rămână funcţionale, atât pentru cele produse din fonduri europene pe exerciţiile financiare anterioare, dar şi continuarea procesului de modernizare prin programul 2021-2027”, a spus Mihai Chirica. Una dintre cele mai importante investiţii din următorii ani vizează un proiect de 100 milioane euro: o nouă centrală la CET Holboca care să utilizeze gaze naturale în detrimentul combustibilului actual (cărbune).

De ce a avut Veolia pierderi?

Primarul Mihai Chirica a adus unele explicaţii şi în ceea ce priveşte pierderile financiare ale Veoliei, conform analizelor care au fost făcute în studii independente (Deloitte) sau de către operator. În primul rând, o treime din pierderi (peste 54 milioane lei) au fost înregistrate în 2019. „A fost anul cel mai călduros, şi cu sarcina termică cea mai redusă”, a completat primarul. Un alt motiv vizează obligaţia legală a operatorului de a achiziţiona certificate de dioxid de carbon de pe piaţa internaţională. „Doar aceste certificate, atât pentru producerea de energie electrică, cât şi pentru producerea de energie termică, au depăşit 4,5 milioane euro (în 2020, n.r.). Astfel, un consumator de gaze naturale, datorită unei legislaţii strâmbe, nu plăteşte certificate, iar un consumator în sistem centralizat care urmăreşte ecologizarea atmosferei, plăteşte certificate, cu toate că avem sistem de filtrare, sistem de gestiune a cenuşelor, de reducere a noxelor şi a dioxidului de sulf. Cu toate acestea, sistemul a acumulat şi această pierdere”, a detaliat Mihai Chirica.

Primarul a adăugat că pierderile nu sunt generate de managementul companiei sau de o lipsă de profesionalism, ci din cauza faptului că nu există în România o legislaţie care să sprijine sistemele de termoficare să devină sustenabile pe termen lung. Mihai Chirica a mai dat un exemplu cu privire la pierderile Veolia: nivelul redus de consum. „Din totalul cantitate produsă de aproape 400.000 gigacalorii pentru anul 2020 s-a reuşit furnizare efectivă, prin facturare, la mai puţin de jumătate”, a precizat primarul. Edilul şef nu a exclus ca, pe viitor, activitatea de termoficare să fie din nou concesionată, dar, a subliniat acesta, trebuie aduse unele modificări legislative care să încurajeze un astfel de transfer. Potrivit primarului, toate sistemele importante de termoficare din ţară (Bucureşti, Oradea, Timişoara ş.a.) au acumulat pierderi şi, din acest motiv, sunt necesare schimbări ale legislaţiei.

Veolia Energie Iaşi nu a trimis ieri un punct de vedere cu privire la încetarea contractului cu Primăria, dar compania a notificat public municipalitatea încă din ianuarie 2021 asupra intenţiei sale de a pleca din Iaşi. „De când a preluat sistemul centralizat de furnizare a energiei termice, Veolia Energie Iaşi a înregistrat pierderi semnificative, generate în principal de scăderea numărului de consumatori şi de un tarif care nu a reflectat condiţiile de piaţă. Astfel, compania a fost nevoită să finanţeze activitatea de zi cu zi pentru asigurarea apei calde şi a căldurii pentru oraş din împrumuturi de la compania-mamă, pentru ca niciun ieşean să nu fie afectat. În ciuda eforturilor susţinute pentru a continua acest parteneriat în condiţii de echilibru financiar, Contractul de Concesiune a devenit neperformant şi deficitar”, se arăta în comunicatul din ianuarie al companiei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.