anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

sambata, 21.05.2022

Termoficarea Iaşului, la răscruce

Pleacă Veolia, vine Primăria! Cum rămâne cu gigacaloria?

GALERIE
Veolia-Iasi-calorifer
 • Veolia-Iasi-calorifer
- +

Pierderile acumulate de firma franceză care preluase Termoficarea oraşului, ce ajunseseră la 150 milioane lei, au determinat acţionarii francezi ai Veolia să sune retragerea de la Iaşi. Activitatea va reveni Primăriei, iar aici, primarul Chirica i-a asigurat ieri pe ieşeni că nu se va schimba nimic: „doar sigla de pe factură”, spune el. O promisiune riscantă, în condiţiile în care Primăria a predat Termoficarea în 2011 către Veolia cu 1.200 de angajaţi, şi o preia acum înapoi cu 350: va şti să menţină competitivitatea? Atunci erau 45.000 de abonaţi; acum, doar 28.000. Marea întrebare persistă: se va scumpi sau nu gigacaloria?

Primăria va prelua întreaga activitate de termoficare a oraşului în august 2021. Contractul încheiat cu Veolia Energie Iaşi va înceta la 1 mai, dar, pentru o perioadă de trei luni, compania va asigura continuitatea serviciului. În acest timp, municipalitatea va face demersurile legale pentru preluarea activităţii. Primarul Mihai Chirica a declarat ieri că angajaţii vor fi preluaţi la noul operator public, cu drepturile salariale aferente. În perioada de tranziţie, salariile vor fi achitate de către Veolia sub formă de plăţi compensatorii.

Citește și: Veolia ar rămâne la Iaşi, dar pune condiţii. “Sistemele de termoficare din România riscă să intre în impas”

Principalul motiv al Veoliei pentru plecarea de la Iaşi, aşa cum a menţionat compania acum câteva luni, constă în pierderile financiare mari, de aproape 150 milioane lei. „Din păcate, toate soluţiile aveau, din punctul meu de vedere, o conotaţie foarte periculoasă asupra consumatorilor, în sensul că pentru recuperarea unei asemenea pierderi şi/sau alte soluţii de echilibrare a contractului în cei 10 ani rămaşi, ar fi trebuit să facem un tarif foarte, foarte mare. Atunci, am ajuns împreună la concluzia că încetăm contractul”, a declarat primarul Mihai Chirica. În 2012, înainte de preluarea activităţii de către operatorul privat, Primăria asigura serviciul cu 1.200 de angajaţi. În prezent, Veolia are puţin peste 350 de angajaţi. Acum nouă ani, peste 45.000 de apartamente erau racordate la sistemul centralizat: astăzi, numărul lor s-a redus cu aproape 40% (circa 28.000 de locuinţe). Primarul a dat asigurări ieri că tariful la gigacalorie nu va creşte, iar singurul lucru care se schimbă pentru consumatori este „sigla de pe factură”.

Care sunt paşii pe care îi va face Primăria

Un prim pas constă în introducerea unor sume în bugetul local pentru achiziţia de materii prime, inclusiv cărbune. Pentru un întreg sezon rece, necesarul de cărbune este cuprins între 120.000 şi 150.000 de tone. Potrivit primarului, intenţia municipalităţii este să cumpere combustibilul în această vară, instituţia urmând să beneficieze de consultanţă din partea Veolia pentru achiziţie. „Vom încerca să facem un acord multianual pentru a asigura cel puţin două ierni consecutive”, a precizat primarul

În paralel, instituţia va face demersurile legale pentru preluarea activităţii, iar întreg patrimoniul dat în exploatare şi investiţiile Veolia vor face obiectul unei evaluări. Edilul şef al Iaşului a precizat că Veolia mai are de recuperat mai puţin de jumătate din cuantumul investiţiilor făcute în sistem, evaluate acum la 10,5 milioane euro. În ceea ce priveşte investiţiile făcute de Primărie în perioada derulării contractului, acestea s-au cifrat la peste 170 milioane euro, bani europeni. „Toate aceste investiţii vom face tot ce e posibil să rămână funcţionale, atât pentru cele produse din fonduri europene pe exerciţiile financiare anterioare, dar şi continuarea procesului de modernizare prin programul 2021-2027”, a spus Mihai Chirica. Una dintre cele mai importante investiţii din următorii ani vizează un proiect de 100 milioane euro: o nouă centrală la CET Holboca care să utilizeze gaze naturale în detrimentul combustibilului actual (cărbune).

De ce a avut Veolia pierderi?

Primarul Mihai Chirica a adus unele explicaţii şi în ceea ce priveşte pierderile financiare ale Veoliei, conform analizelor care au fost făcute în studii independente (Deloitte) sau de către operator. În primul rând, o treime din pierderi (peste 54 milioane lei) au fost înregistrate în 2019. „A fost anul cel mai călduros, şi cu sarcina termică cea mai redusă”, a completat primarul. Un alt motiv vizează obligaţia legală a operatorului de a achiziţiona certificate de dioxid de carbon de pe piaţa internaţională. „Doar aceste certificate, atât pentru producerea de energie electrică, cât şi pentru producerea de energie termică, au depăşit 4,5 milioane euro (în 2020, n.r.). Astfel, un consumator de gaze naturale, datorită unei legislaţii strâmbe, nu plăteşte certificate, iar un consumator în sistem centralizat care urmăreşte ecologizarea atmosferei, plăteşte certificate, cu toate că avem sistem de filtrare, sistem de gestiune a cenuşelor, de reducere a noxelor şi a dioxidului de sulf. Cu toate acestea, sistemul a acumulat şi această pierdere”, a detaliat Mihai Chirica.

Primarul a adăugat că pierderile nu sunt generate de managementul companiei sau de o lipsă de profesionalism, ci din cauza faptului că nu există în România o legislaţie care să sprijine sistemele de termoficare să devină sustenabile pe termen lung. Mihai Chirica a mai dat un exemplu cu privire la pierderile Veolia: nivelul redus de consum. „Din totalul cantitate produsă de aproape 400.000 gigacalorii pentru anul 2020 s-a reuşit furnizare efectivă, prin facturare, la mai puţin de jumătate”, a precizat primarul. Edilul şef nu a exclus ca, pe viitor, activitatea de termoficare să fie din nou concesionată, dar, a subliniat acesta, trebuie aduse unele modificări legislative care să încurajeze un astfel de transfer. Potrivit primarului, toate sistemele importante de termoficare din ţară (Bucureşti, Oradea, Timişoara ş.a.) au acumulat pierderi şi, din acest motiv, sunt necesare schimbări ale legislaţiei.

Veolia Energie Iaşi nu a trimis ieri un punct de vedere cu privire la încetarea contractului cu Primăria, dar compania a notificat public municipalitatea încă din ianuarie 2021 asupra intenţiei sale de a pleca din Iaşi. „De când a preluat sistemul centralizat de furnizare a energiei termice, Veolia Energie Iaşi a înregistrat pierderi semnificative, generate în principal de scăderea numărului de consumatori şi de un tarif care nu a reflectat condiţiile de piaţă. Astfel, compania a fost nevoită să finanţeze activitatea de zi cu zi pentru asigurarea apei calde şi a căldurii pentru oraş din împrumuturi de la compania-mamă, pentru ca niciun ieşean să nu fie afectat. În ciuda eforturilor susţinute pentru a continua acest parteneriat în condiţii de echilibru financiar, Contractul de Concesiune a devenit neperformant şi deficitar”, se arăta în comunicatul din ianuarie al companiei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de AUR şi sporturile

Nicolae GRECU

Generaţia de AUR şi sporturile

Stimaţi iubitori de fotbal şi sporturi din spaţiul carpato-danubian-pontic, realizăm acum că noi, condeierii, pixarii şi tastatorii în domeniu am greşit în masă în aprecierile noastre.

opinii

Creşterea oraşului

arh. Ionel OANCEA

Creşterea oraşului

După reculul din anii postcomunişti, când falimentul industriei ieşene a distrus zeci de mii de locuri de muncă, dezvoltarea Iaşului a fost previzibilă. În fapt este marele pol de atracţie al regiunii Nord-Est şi unul dintre cele mai mari din ţară.

Lumina de la capătul Luminiţei

pr. Constantin STURZU

Lumina de la capătul Luminiţei

Aşa cum ni se relatează în pericopa evanghelică ce se citeşte mâine în bisericile ortodoxe (de la Ioan 4, 5-42), Iisus are un dialog deloc comod cu o femeie ce venise să scoată apă de la o fântână din Samaria, de lângă cetatea Sihar, acolo unde Domnul, ostenit de călătorie, se aşezase în aşteptarea ucenicilor plecaţi să cumpere de mâncare.

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Articolul se referă pe scurt la apariţia componentei romanice a conştiinţei inaţionale a românilor.

pulspulspuls

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

PULS

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.